Κουμ κουάτ: Μια πασχαλινή φάρσα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

koum-kouat
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η ελληνική κοινωνία στο στόχαστρο μιας ετοιμόλογης σάτιρας.

Κινούμενη στο μοτίβο «ας γελάσουμε σαν Έλληνες με τα χάλια μας» η παράσταση «Κουμ Κουάτ» που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός στο Θέατρο του Νέου Κόσμου προσφέρει χιουμοριστικά μαθήματα παρατήρησης της ελληνικής κοινωνίας. Ο Καλαβριανός συμπράττει στο σενάριο με τη Μαρία Κοσκινά και δημιουργούν μια διαρκή φάρσα «για έξι πρόσωπα και δύο ηθοποιούς» που επί σκηνής παίρνει ρυθμό από τις συνεχείς μεταμφιέσεις των ηθοποιών και δύναμη από τις έξυπνες, εύστοχες και χιουμοριστικές ατάκες τους.  

 «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»
Οι συντελεστές εμπνέονται από μια σκοτεινή περίοδο της ελληνικής ιστορίας, την περίοδο της δικτατορίας, και αποφασίζουν να τοποθετήσουν εκεί χρονικά την εξέλιξη της ιστορίας των ηρώων τους. Υιοθετώντας μια πιο ελαφριά και ευχάριστη προσέγγιση της συγκεκριμένης περιόδου, χωρίς όμως να λείπουν ο σχολιασμός και η κριτική διάθεση απέναντι στη δράση και τον πατριωτικό λόγο των συνταγματαρχών («Όλη η Ελλάδα χτίζεται», θα πει η Φιλίππα για να την απαντήσει ο Ντίνος «Όλη η Ελλάδα φοβάται»), η παράσταση χρησιμοποιεί το ιστορικό υπόβαθρο για να θίξει τα δικά της ζητήματα μέσα από τη μορφή της φάρσας καταλήγοντας αβίαστα εκεί που θέλει, στη σάτιρα της ελληνικής κοινωνίας με τα ήθη και της παραδόσεις της ή καλύτερα στην αμφισβήτησή τους μέσα από τη σάτιρα. Γιατί η πολιτική κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να έχει αλλάξει, η Ελλάδα, ωστόσο, παραμένει ίδια.

«Η Ελλάδα δύο πράγματα έβγαζε, βγάζει και θα βγάζει, τσεβρέδες και χαφιέδες.»

Κυριακή του Πάσχα, 9 Απριλίου 1972. Ο Ντίνος και η Μαίρη έχουν πει ψέματα για να μην πάνε να γιορτάσουν το Πάσχα στην Κέρκυρα με τους δικούς τους. Πάνω που πανηγυρίζουν το θρίαμβό τους χτυπάει το κουδούνι. Κάποιος είναι έξω από την πόρτα τους, έτοιμος να τους χαλάσει το μοναχικό τους Πάσχα για το οποίο τόσο έχουν μοχθήσει. Και δεν θα είναι ο μόνος. Ξαδέρφια και πρώην εραστές, ένας ταγματάρχης της χούντας που δεν πρέπει να συναντήσει τον αριστερό επισκέπτη, ένα τσούρμο στρατιώτες, μια άγνωστη ντυμένη με αρχαιοελληνικής έμπνευσης ρούχα, όλοι τους περνάνε από το σπίτι του ζευγαριού.

Η σκηνή της ιστορίας (Σκηνικά: Τίνα Τζόκα) διαμορφώνεται έτσι ώστε να θυμίζει το σπίτι του ζευγαριού χωρίς όμως διακριτά σημεία να ορίζουν τα δωμάτια. Πάνω της βρίσκουμε ένα καναπέ, ένα ψυγείο, ένα τραπέζι και πάρα πολλά αντικείμενα που παραπέμπουν στο ελληνικό Πάσχα, την δικτατορία και γενικότερα την εποχή. Διάσπαρτα σε κάποια σημεία της σκηνής βρίσκονται επίσης τα υπέροχα κοστούμια (Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα) και οι τέλειες περούκες- οι οποίες γίνονται ακόμα πιο τέλειες στο κεφάλι του Γλάστρα- που χρησιμοποιούν οι ηθοποιοί (οι οποίοι αλλάζουν επί σκηνής) για να μεταβούν από τον ένα ρόλο στον άλλο.  

Το σκηνικό έτσι γίνεται πραγματικά λειτουργικό για να φιλοξενήσει τους πολλούς ανεπιθύμητους επισκέπτες του ζευγαριού. Σκηνικά, ωστόσο, βλέπουμε έξι από τα πρόσωπα τα οποία ερμηνεύονται από τους δύο ηθοποιούς της παράστασης, τη Μαρία Κοσκινά και τον Γιώργο Γλάστρα, στο στόμα των οποίων ανθίζουν οι έξυπνες και λαϊκές ατάκες του σεναρίου. Και οι δυο τους επιδεικνύουν άνεση στη γρήγορη μεταμφίεση, κινούνται γρήγορα (Επιμέλεια κίνησης : Αλεξία Μπεζίκη ) διαθέτοντας την αμεσότητα που απαιτεί το κείμενο και χρησιμοποιούν ό, τι μέσα διαθέτουν για να ερμηνεύσουν τους ρόλους τους- ιδανική  η Κοσκινά ως Φιλίππα δίνει χώρο συχνά στο Γλάστρα να κλέψει τις εντυπώσεις πότε με τις χορευτικές του ικανότητες και πότε με τις κωμικές του ερμηνείες. Το γεγονός επιπλέον πως όλοι οι ρόλοι ερμηνεύονται από τους δύο ηθοποιούς πέρα από την ερμηνευτική πρόκληση ετοιμότητας που δημιουργεί,  προσφέρει κι ένα γρήγορο ρυθμό στην παράσταση, πράγμα που σε κάνει να ξεπερνάς εύκολα κάποια «σκηνικά σκαλώματα», τις άβολες ερμηνευτικές στιγμές, δηλαδή, κατά τις μεταμφιέσεις.

Τελικά πρόκειται για μια παράσταση λιτή σκηνοθετικά που σε παρασέρνει με το κέφι, την αμεσότητα των ηθοποιών και του λόγου της, τη μουσική και χορευτική της απόδοση σε μια εποχή που μπορεί να γίνει αστεία μόνο αν ιδωθεί ως μια φάρσα από το παρελθόν.  

Info
Θέατρο του Νέου Κόσμου- Κεντρική Σκηνή
Τετάρτη 18:30
Παρασκευή 21:15
Σάββατο 18:30
Κυριακή 21:30

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]