Οι «Νέοι της Όπερας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζουν την «Μεγαλοψυχία του Τίτου»

megalopsuxia-tou-titou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Για δύο βραδιές στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΛΣ «Οι Νέοι της Όπερας» παρουσιάζει τη Μεγαλοψυχία του Τίτου του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ για δύο παραστάσεις, στις 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου 2019, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στη Φρυνίχου. Τη μουσική διεύθυνση και τη μεταγραφή του έργου για μικρό σύνολο υπογράφει ο Μιχάλης Παπαπέτρου, ενώ τη σκηνοθεσία η Μάρθα Τομπουλίδου. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Βαγγέλης Χατζησίμος.

Η Μεγαλοψυχία του Τίτου είναι η τελευταία όπερα που έγραψε ο Μότσαρτ. Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο για την αλήθεια και την ομόνοια, την προδοσία, τη συγχώρεση, την αγάπη και τη φιλία. Γραμμένη σε ποιητικό κείμενο του Ιταλού ποιητή Μεταστάζιο σε διασκευή Κατερίνο Ματσολά, η Μεγαλοψυχία του Τίτου πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο Πράγας στις 6 Σεπτεμβρίου 1791. Από την ΕΛΣ ανέβηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Ολύμπια στις 5 Μαρτίου 1986.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος «Οι Νέοι της Όπερας» Βαγγέλης Χατζησίμος σημειώνει: «Ο ιστορικός και εμβληματικός χώρος του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν είναι ο φετινός πρώτος σταθμός των “Νέων της όπερας”. Το πρόγραμμα αυτό, που στηρίζει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και πραγματοποιεί η Εθνική Λυρική Σκηνή, έχει σκοπό να προσφέρει δωρεάν σε νέους καλλιτέχνες που είναι στα πρώτα βήματα της πορείας τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα «εργαλεία» της δουλειάς τους. Μέσα από μια χρονιά προσομοίωσης ενός επαγγελματικού χρόνου και με την επίβλεψη πεπειραμένων καλλιτεχνών και αφοσιωμένων δασκάλων, συμμετέχουν σε δύο τουλάχιστον παραγωγές ειδικά επιλεγμένες και ανεβασμένες για το σύνολο αυτό. Παράλληλα συμμετέχουν σε μαθήματα τελειοποίησης με σημαντικούς καλλιτέχνες, ενώ δίνεται ιδιαίτερη φροντίδα και για την αισθητική και σκηνική τους καλλιέργεια και εξέλιξη. Η φετινή πρώτη παράσταση έχει να παρουσιάσει ένα εκλεκτό σύνολο νέων καλλιτεχνών που με θέρμη και προσήλωση δούλεψαν την εμβληματική όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Η παράσταση είναι το πρώτο δείγμα της δουλειάς που γίνεται, η πρώτη τους αναμέτρηση με τον εαυτό τους και το κοινό. Είμαστε βέβαιοι ότι “τα παιδιά” μας θα φανούν άξια για τους δύσκολους ρόλους που έχουν αναλάβει, σε μια παράσταση γεμάτη με τη φρεσκάδα τους και τη δυναμικότητά τους».

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑΣ Μάρθας Τομπουλίδου

Όλα είναι αγάπη. Κι όλα δείχνουν να γίνονται στο όνομα της αγάπης. Μερικές φορές ακόμα και τα μεγαλύτερα εγκλήματα! Στο τέλος του έργου του Μότσαρτ Η μεγαλοψυχία του Τίτου ευτυχώς θριαμβεύει η αγάπη, που ξέρει να στέκεται πάνω από τον φόβο και να συγχωρεί. «Αν είναι να μην κερδίσω σεβασμό μέσα απ’ την αγάπη, τότε δεν θα δεχτώ την αγάπη μέσα από τον φόβο», λέει ο Τίτος και ελευθερώνει όσους συνωμότησαν εναντίον του και επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν. Ό,τι δεν το καταλαβαίνουμε χρειάζεται να το αγαπάμε και να κάνουμε μέσα μας χώρο να το χωρέσουμε. Να το συγχωρέσουμε. «Μακάρι να χαθεί απ’ τη ζωή μας ό,τι δεν είναι αγάπη» εύχονται οι πιστά ερωτευμένοι Άννιος και Σερβίλια, κι εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί τους, κι ας κινδυνέψουμε με την παράστασή μας να χαρακτηριστούμε αθεράπευτα ρομαντικοί!

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Οι Νέοι της Όπερας»

Οι «Νέοι της Όπερας» είναι ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικού χαρακτήρα της ΕΛΣ που απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να τους προσφέρει τη δυνατότητα να εξελίξουν και να παρουσιάσουν τις δυνατότητές τους σε ένα περιβάλλον εργασίας προστατευμένο αλλά και εποπτευόμενο από επαγγελματίες καταξιωμένους στο αντικείμενό τους. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δοκιμάζονται σε ένα πραγματικό περιβάλλον εργασίας και παίρνουν μέρος έως και σε τρεις παραγωγές. Η καθοδήγηση και η εκπαίδευση των νέων καλλιτεχνών γίνεται από καταξιωμένους καλλιτέχνες της όπερας και όχι μόνο.

Μουσική διεύθυνση, μουσική προετοιμασία, μεταγραφή Μιχάλης Παπαπέτρου
Φωνητική προετοιμασία, διδασκαλία Βαγγέλης Χατζησίμος
κηνοθεσία Μάρθα Τομπουλίδου
Σκηνικά, κοστούμια Αλεξία Θεοδωράκη
Επιμέλεια κίνησης Ζυστίν Γκυσσό
Μετάφραση ποιητικού κειμένου για τους υπέρτιτλους Βαγγέλης Χατζησίμος
Τίτος Βεσπασιανός Χρυσόστομος Καλογριδάκης
Βιτέλλια Άννα Σμέρου, Λιάνα Κοκόση
Σερβίλια Μαρία Αλεξάνδρου, Αιμιλία Τσιμιδάκη
Σέξτος Ιουλία Σπανού
Άννιος Κατερίνα Μποτώνη
Πόπλιος Μαρίνος Ταρνανάς, Γιώργος Παπαδάκης

Μουσικό σύνολο: Βιολιά Ίρις Λουκά, Περικλής Τιμπλαλέξης, Βιόλα Ελευθερία Τόγια, Βιολοντσέλο Γιάννος Γιοβάνος, Κοντραμπάσο Χάρης Παζαρούλας, Κλαρινέτο Κώστας Γάτσιος

Φωνητικό σύνολο: Ειρήνη Πετροπούλου, Αναστασία Ευδαίμων, Κωνσταντίνα Κομνηνού, Κωνσταντίνος Βαγενάς, Πάρης Διμάτσας

Info: 28 Φεβρουαρίου & 1 Μαρτίου 2019. Ώρα έναρξης: 16.00. Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου. Εισιτήρια: 10 ευρώ, γενική είσοδος. Προπώληση: Θέατρο Τέχνης, www.theatro-technis.gr & www.viva.gr