Ελένη Ζαραφίδου: «Τι σημαίνει άραγε πατρίδα χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια ευαισθησίας;»

eleni-zarafidou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η σκηνοθέτις θα παρουσιάσει το αναλόγιο «Δύσκολες νύχτες» στο Θέατρο Άλμα, στο πλαίσιο του The Art Project.

Στο πλαίσιο της δράσης The Art Project που πραγματοποιείται στο Θέατρο Άλμα, η Ελένη Ζαραφίδου θα παρουσιάσει το θεατρικό αναλόγιο «Δύσκολες νύχτες», βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Μέλπως Αξιώτη. Με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πτολεμαΐδα. Στα 18 βρέθηκα Θεσσαλονίκη για σπουδές στη Φιλολογία, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ακολούθως στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Σήμερα ζω στο Παγκράτι. Η γειτονιά μου δεν ησυχάζει ποτέ, και αυτό μου αρέσει πάρα πολύ, έχω ανάγκη να αισθάνομαι πως υπάρχει ζωντάνια γύρω μου.

Μικρή δεν ήξερα τι ήθελα να γίνω. Μου άρεσε όμως να ακούω ιστορίες.

Καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, έκανα θέατρο φοιτητικό-ερασιτεχνικό, δεν είχα καν σκεφτεί να δώσω εξετάσεις σε δραματική σχολή και ήμουν με μια πολύ μεγάλη παρέα έξω, που κάναμε μαζί παραστάσεις και ένας φίλος απ’ αυτούς, μου είπε, «ξέρεις, ίσως, πρέπει να το κάνεις πραγματικά όλο αυτό». Εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι μου είπε αυτό που δεν τολμούσα να πω εγώ στον εαυτό μου. Το επόμενο καλοκαίρι έδωσα εξετάσεις στο Κ.Θ.Β.Ε. και πέρασα.

Δεν είμαι σίγουρη πως μπορώ να προσδιορίσω με σαφήνεια τις καλλιτεχνικές επιρροές μου. Σίγουρα αγαπώ τη λογοτεχνία και εμπνέομαι από αυτήν, σίγουρα αγαπώ κάποιους ηθοποιούς και είναι για μένα πάντα μια αναφορά, όπως η Όλια Λαζαρίδου, σίγουρα το σινεμά των μεγάλων δημιουργών. Είναι και πολλά άλλα ερεθίσματα, που έχουν πάρει θέση στο μυαλό μου που άλλοτε μπορώ να τα εκφράσω πιο καθαρά και άλλοτε είναι θολά αλλά έντονα και με επηρεάζουν με έναν τρόπο που δεν ελέγχω.

Οι «Δύσκολες Νύχτες» είναι ένα θεατρικό αναλόγιο, βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Μέλπως Αξιώτη παράλληλα με κείμενα ντοκουμέντα από τον πολυσχιδή βίο της Ηλέκτρας Αποστόλου, ένα πρόσωπο ορόσημο για την Εθνική Αντίσταση. Είναι μια πρώτη απόπειρα όπου δύο φωνές ενώνονται, για να παρακολουθήσουμε αποσπάσματα της ζωής των 2 αυτών γυναικών.

Νομίζω ότι το ιδιαίτερο αυτής της πρώτης προσέγγισης, είναι από τη μία η οπτική της πολυδιάστατης και αντιφατικής κατάστασης της αυτοδιάθεσης για έναν υψηλότερο σκοπό, και από την άλλη το πώς τα λόγια και οι σκέψεις της Αξιώτη και της Αποστόλου, αποτυπώνονται πάνω στον ψυχισμό των δύο εξαίρετων ηθοποιών, της Θεοδώρας Τζήμου και της Αναστασία Χατζάρα αντίστοιχα.

Ζούμε σε μια εποχή, όπου η έννοια του πατριωτισμού, έχει γίνει ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη, αισθάνομαι ότι μέσω αυτού του εγχειρήματος, μπορεί κανείς να αναστοχαστεί ήρεμα και δημιουργικά το τι σημαίνει πατρίδα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια, με ευαισθησία.

Το θέατρο που αγαπώ να βλέπω και να κάνω ποικίλει σε επίπεδο αισθητικής και ύφους, δεν μπορώ να περιορίσω το ενδιαφέρον μου. Σαν ηθοποιός έχω μεγαλύτερη εμβέλεια. Όταν αποφασίζω, να σκηνοθετήσω κάτι επειδή δεν είναι η βασική μου ιδιότητα αυτή του σκηνοθέτη, έχω ανάγκη αυτό που κάνω να έχει ησυχία, ζεστασιά και μια έγνοια πάνω στα ανθρώπινα…

Επόμενα σχέδια; Αισθάνομαι ένα δημιουργικό κομμάτι του Θεάτρου Άλμα, και με τιμά βαθιά η εμπιστοσύνη του Θέμη Μουμουλίδη. Ετοιμάζουμε για το μέλλον πολύ όμορφα πράγματα, που θα ανακοινωθούν σύντομα. Επίσης, φέτος είμαι στο Εθνικό Θέατρο, και συγκεκριμένα στο Μικρό Εθνικό, με την πολύ σημαντική Σοφία Βγενοπούλου, σε ένα πολύ φιλόδοξο και μεγαλόπνοο Πρόγραμμα θεατρικής Εκπαίδευσης Εφήβων, που αναπτύσσεται και στην  Ελληνική Περιφέρεια. Είμαι περήφανη που βάζω κι εγώ ένα λιθαράκι σ’ αυτό το εγχείρημα.

Σκηνοθεσία: Ελένη Ζαραφίδου

Ερμηνεύουν: Θεοδώρα Τζήμου – Αναστασία Χατζάρα

Info
Θέατρο Άλμα - Κεντρική Σκηνή: Ακομινάτου 15, Αθήνα. Τηλέφωνο κρατήσεων: 2105220100. 25 Φεβρουαρίου και  4 Μαρτίου 2019. Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Δευτέρα στις 21:30. Τιμές εισιτηρίων: από 6€. Διάρκεια: 55 λεπτά. Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται μέσω του δικτύου viva και στο ταμείο του θεάτρου.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ