Θανάσης Δήμου: «Ο Γιώργος Μοσχίδης με είχε προειδοποιήσει "Θανασάκη μην μπλέξεις ποτέ με το θέατρο"»

thanasis-dimou Elina Giounanli
ΤΡΙΤΗ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Συμπρωταγωνιστεί με τον Θάνο Τοκάκη στην παράσταση «Μισά-μισά» σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα στο Γκλόρια Μικρό.

Το γραμμένο 2002 αλλά πρωτοανεβασμένο στην Ισπανία το 2012 και έκτοτε σε όλο τον κόσμο έργο των Καταλανών Τζόρντι Σάντσεθ και Πεπ Άντον Γκόμεθ «Μισά-μισά» παρουσιάζει στο θέατρο Γκλόρια Μικρό ο Γιάννος Περλέγκας. Επί σκηνής οι Θανάσης Δήμου και Θάνος Τοκάκη.

Ο πρώτος συστήνεται στο click@life.

Elina Giounanli
Γεννήθηκα στην Καβάλα. Σπούδασα Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και  δε μ΄ άρεσε, εντωμεταξύ εργαζόμουν ως σκιτσογράφος και σπούδαζα υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης που μ 'άρεσε. Ζω στο κέντρο της Αθήνας γύρω απ΄ το Λυκαβηττό.

Μικρός ήθελα να γίνω ηθοποιός και σκιτσογράφος και έγινα. Ιστορικός ερευνητής και διάσημος ντέτεκτιβ και δεν έγινα.

Βλέπαμε παραστάσεις με τον πατέρα μου, που είχε πάθος με το θέατρο, τα καλοκαίρια στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και αυτό είχε μεγάλη επίδραση πάνω μου. Επίδραση άσκησε και ο ηθοποιός Γιώργος Μοσχίδης που μας -αποχαιρέτησε πρόσφατα- που ήταν άνθρωπος του σπιτιού μας. Ακόμα θυμάμαι τα λόγια του στα αυτιά μου. «Θανασάκη μην μπλέξεις ποτέ με το θέατρο». Το αποφάσισα σε μια ερασιτεχνική παράσταση του Πανεπιστημίου όταν με προέτρεψαν επαγγελματίες του χώρου(μεταξύ των οποίων δύο επώνυμοι κριτικοί θεάτρου).

Αγαπώ τους κωμικούς και τους κλόουν και ονειρεύομαι ένα θέατρο συνόλου για τους πολλούς και για τον καθένα ξεχωριστά.

Στην παράσταση «Μισά-μισά» παρακολουθούμε δύο ετεροθαλή  αδέρφια στην εποχή της κρίσης να περνούν μια βραδιά αλληλοσπαρασσόμενα πάνω από την ετοιμοθάνατη εδώ και 15 χρόνια μάνα τους. Όλα βγαίνουν στη φόρα αλλά μέσα από τους κώδικες της πιο τρελής κωμωδίας. Είναι ένα έργο που βασίζεται στην παλιά συνταγή του ντουέτου. Όλα είναι μισά μισά, οι ανάσες, οι σιωπές, οι χειρονομίες. Και βέβαια η περιουσία της μαμάς, η διεκδίκηση της αγάπης της το μερίδιο από το μίσος εναντίον της.

Elina Giounanli
Ο ρόλος μου είναι ένα εκ των δύο αδελφών, ο Κάρλος, ένας δασκαλάκος καταπιεσμένος με αμφίβολη προσωπική ζωή έχει περάσει όλη του τη ζωή ζώντας δίπλα στην άρρωστη μητέρα του. Ένας μεσήλικος ανήλικος. Αν τους έπαιζαν ο Χοντρός κι ο Λιγνός θα ήταν ο Λιγνός. Αν τους έπαιζαν ο Ματάου και ο Λέμον θα ήταν ο Λέμον. Ο πιο υστερικός και εξωτερικά αδύναμος του ντουέτου. Σιγά σιγά όμως οι μάσκες γίνονται δυσδιάκριτες.

Είναι μια μαύρη φάρσα - κωμωδία με όλες τις συνταγές και τις ιδιαιτερότητες του είδους. Η υστερία, η ακόρεστη πείνα, και η απελπισία των ηρώων μας, οι νοσηρές ενδοοικογενειακές σχέσεις είναι παντού γύρω μας. Και δεν είναι καθόλου αστεία. Αυτό είναι το κοινωνικό φόντο της κωμωδίας μας που όμως είναι πολύ αστεία.

Το έργο είναι σύγχρονο. Παιδί της οικονομικής κρίσης. Μιλάει για το σήμερα, για το τώρα.

Elina Giounanli
Θα ήθελα να ανήκα σ΄ ένα μεγάλο θίασο με ηθοποιούς όλων των ηλικιών να παίζαμε εναλλάξ μικρούς και μεγάλους ρόλους (εγώ ας έπαιζα τους μικρούς δε με πειράζει) και να ταξιδεύαμε εμάς και τους θεατές στο μεγάλο κλασσικό ρεπερτόριο. Και να ζούμε από αυτό.

Θα ήθελα να παίξω όλους τους Τρελλούς, τους Μαλβόλιο, τους Μπότομ, τους νεκροθάφτες και τους άλλους ανάλογους της μεγάλης πινακοθήκης του Σαίξπηρ. Επίσης θα ήθελα να είχα φτερά και να πετούσα πάνω από την Παταγονία, την Αίτνα, τα λιβάδια της Ιρλανδίας και τη θάλασσα των Σαργασσών.

Επόμενα σχέδια; Θα συμμετέχω στο Φεστιβάλ Αθηνών στο έργο Ηimmelveg του Juan Mayorga σε σκηνοθεσία Έλενας Καρακούλη μαζί με τους αγαπημένους συναδέλφους Νίκο Ψαρρά και Δημήτρη Παπανικολάου. Τον Μάρτιο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΚΨΜ το καινούργιο μου graphic novel "Περικλής Ηγεμόνας της Τύρου".

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ. Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας. Σκηνικά/κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα και Γεωργία Μπούρα. Κίνηση: Δήμητρα Ευθυμιοπούλου. Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος. Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάγδα Καυκούλα. Ερμηνεύουν: Θανάσης Δήμου, Θάνος Τοκάκης

Info
Θέατρο Γκλόρια Μικρό: Ιπποκράτους 7, Αθήνα. Παραστάσεις: Έως 21 Απριλίου 2019. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη,Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00. Διάρκεια: 90 λεπτά. Εισιτήριο: Κανονικό 13 ευρώ, Μειωμένο 10 ευρώ, Aτέλεια 5 ευρώ. Προσφορά προπώλησης 10 ευρώ έως 22 Φεβρουαρίου. Τηλέφωνο ταμείου: 2103642334 | Καθημερινά 10:30-13:00 & 17:30-21:30.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ