Θανάσης Δόβρης: «Όταν είδα το "Οργισμένο είδωλο" του Σκορσέζε είπα εδώ είμαστε»

thanasis-dobris
ΤΡΙΤΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Σκηνοθετεί το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, «Ευτυχισμένες Μέρες», στο Θέατρο Skrow.

Μισοθαμμένη σε μια βραχώδη έρημη γη, τύμβο ή «πλατωνική» παγίδα η αντιφατική Γουίννυ ζει στο καθεστώς της συνεχούς ομιλίας που της έχει επιβάλει ένα κουδούνι και η ακίνητη σιωπή του άντρα της Γουίλυ. Ο μνημονικός λόγος, η μεταφυσική σιωπή και η ενασχόλησή της με τα αντικείμενα και τις λέξεις είναι μεταβατικά στάδια από τα οποία περνάει το εγώ για να φτάσει η στιγμή της λυτρωτικής εξαφάνισής του.

Τις «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ ανεβάζει στο Θέατρο Skrow ο Θανάσης Δόβρης, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε με την παράσταση ''ΓΚΙΑΚ''. Ο σκηνοθέτης συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Λάρισα. Τελειώνοντας το Λύκειο, κατεβηκα στην Αθήνα για να σπουδάσω υποκριτική.

Σήμερα ζω στα Πετράλωνα. Είναι μια υπέροχη γειτονιά. Ελπίζω να μην την διαλύσουν τα airbnb.

Μικρός δεν ήθελα να γίνω τίποτα. Μόνο μπάλα έπαιζα σαν το κατσίκι και μου άρεσε να τραγουδάω.

Ο διπλανός μου στην πρώτη Λυκείου είχε κολλησει με τους Ντε Νίρο, Πατσίνο, Μπράντο, τον Νονό κτλπ και άρχισα να παίρνω βιντεοκασέτες. Όταν είδα το «Οργισμένο είδωλο» του Σκορσέζε έπαθα σοκ και λέω εδώ είμαστε…

Θυμάμαι να βρίσκομαι σε πανικό. Είχα πάει σε μια εκκλησία να ηρεμήσω και ένας παπάς με είδε και με ρώτησε γιατί είμαι έτσι και του είπα ότι θέλω να γίνω ηθοποιός. Τότε αυτός μου έδωσε μία κάρτα ενός ξαδερφού του που είχε σχολή γραφιστικής. Φρίκαρα και την επόμενη κατέβηκα στην Αθήνα.

Στις «Ευτυχισμένες Μέρες» έχει συντελεστεί το τέλος του κόσμου -μάλλον- και έχουν μείνει οι δύο τελευταίοι άνθρωποι στη γη. Ο ένας δεν μπορεί να κουνηθεί, ο άλλος δεν μπορεί να περπατήσει και ήταν ζευγάρι στη γη όπως την ξέρουμε. Και παρακολουθούμε τη σχέση τους σ’αυτή τη φάση της γης.

Patroklos Skafidas
Η ιδιαιτερότητα του έργου είναι η ακινησία. Η επικαιρότητά του, επίσης. 

Τι θέατρο θέλω να κάνω; Θέατρο ξεκουραστικό, ανακουφιστικό, πληρωμένο και σέξι.

Επόμενα σχέδια; Θα συμμετέχω στον «Χρύσιππο» του Δημήτρη  Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Θάνου Σαμαρά, στην Πειραιώς στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Μετάφραση: Μάνος Λαμπράκης Σκηνοθεσία: Θανάσης Δόβρης Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Τζιούκαλας Σκηνικά / κοστούμια: Ελένη Μανωλοπουλου Σχεδιασμός φωτισμού: Λευτέρης Παυλόπουλος Ηχητικός σχεδιασμός: Νίκος Ντούνας

Παίζουν: Μαρία Παρασύρη, Κώστας Κουτσολέλος

Info
Skrow Theatre: Αρχελάου 5, Παγκράτι Πρεμιέρα: Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019 στις 21:00. Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00. Διάρκεια: 100 λεπτά. Εισιτήριο: 12 € γενική είσοδος, 10 € φοιτητικό, μειωμένο, ομαδικό (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων), 8 € ανέργων/ΑΜΕΑ. Τηλέφωνο και ώρες κρατήσεων: 210 7235 842 (ώρες 11:00 π.μ. - 14:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ. - 20:30 μ.μ.)

Προπώληση εισιτηρίων

  • Στο site: www.skrowtheater.com
  • Στο τηλέφωνο: 2108938111
  • Στο δίκτυο καταστημάτων: Public
  • Στο ταμείο του θεάτρου: κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο 17:00 - 20:00 & κάθε Κυριακή 11:00 - 14:00

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ