«Φαντάσου ένα τοπίο ηρωικό»: Η νέα παράσταση των Nova Melancholia

fantasou-ena-topio-iroiko
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Η περφόρμανς της ομάδας κάνει πρεμιέρα ΤΟ 8.

Η παράσταση Φαντάσου ένα τοπίο ηρωικό αντλεί το κειμενικό της υλικό από τα περίφημα γράμματα από τη φυλακή που απηύθυνε η Ρόζα Λούξεμπουργκ στην Σόνια Λήμπκνεχτ. Τα γράμματα αυτά συγκινούν με τον αγνό ουμανισμό τους και την αβάσταχτη ευαισθησία που επιδεικνύουν προς κάθε τι ζωντανό (πουλί, έντομο, φυτό).

Το 2019 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη δολοφονία της μαρξίστριας επαναστάτριας Ρόζας Λούξεμπουργκ από τις δεξιές πολιτοφυλακές Φράικορπς στο Βερολίνο του 1919.

Η περφόρμανς Φαντάσου ένα τοπίο ηρωικό είναι ένας δικός μας φόρος τιμής σε μια χαμένη επανάσταση και σε μια προσωπικότητα που ακόμη εμπνέει και παραδειγματίζει. Ο τίτλος της παράστασης προέρχεται από μια φράση που απομονώσαμε από ένα από αυτά τα γράμματα. Θέτουμε ερωτήματα: Τι είναι ένα τοπίο ηρωικό; Τι είναι ουτοπία; Τι είναι ηρωισμός; Πως ενατενίζω ένα τοπίο; Πως συνταιριάζονται το αίτημα για δικαιοσύνη, ανθρωπισμό, σοσιαλισμό με την αδήριτη ανισότητα και βιαιότητα της φύσης; Τι είναι για εμάς προσωπικά, σήμερα, εδώ, σημαντικό κι άξιο προάσπισης κι αγώνα; Στο γερμανικό ρομαντισμό οι άνθρωποι αναζητούσαν το ρίγος του Υψηλού στα μεγάλα φυσικά φαινόμενα (π.χ. σε μια θύελλα, σε μια χιονισμένη απόκρημνη βουνοκορφή). Η Ρόζα Λούξεμπουργκ μοιάζει να βρίσκει τον ηρωισμό στη μάχη ενός αναποδογυρισμένου σκαθαριού με τα μυρμήγκια ή στο λυρικό ξέσπασμα ενός πουλιού! Μπορώ, λοιπόν, να αντιμετωπίζω το μικρό, το φαινομενικά ασήμαντο με όρους ηρωικούς; Ας φτιάξουμε ένα εφήμερο μνημείο με απλά υλικά, με τα σώματα και τις φωνές μας.

Η παράσταση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος μιας νέας πρωτοβουλίας ενεργοποίησης ενός χώρου στο κέντρο της πόλης που επιχειρεί να συνδυάσει την κριτική παρέμβαση με την καλλιτεχνική πρακτική, την έρευνα για τη πόλη με την κοινωνική δράση. Το 8 πειραματίζεται με τα όρια και τις δυνατότητες παρέμβασης και κριτικής δράσης στο μεταβαλλόμενο τοπίο της Αθήνας. Το δημόσιο πρόγραμμα του 8 περιλαμβάνει: εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, επιμέλειες, εκθέσεις, παραστάσεις, συνέδρια, δράσεις στην πόλη.
 
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νούλας Σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Κώστας Τζημούλης
Ερμηνεύουν: Ondina Quardi, Αλέξια Σαραντοπούλου, Marcus Richter, Κώστας Τζημούλης, Βασίλης Νούλας
Μετάφραση: Νατάσα Σιουζουλή Βοηθός σκηνοθέτη: Ελισάβετ Ξανθοπούλου
 
Info
Πολυτεχνείου 8, Αθήνα
16 Μαρτίου – 23 Απριλίου 2019 Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη
Ώρα έναρξης: 9.15 μ.μ.
Διάρκεια: 60 λεπτά.
Είσοδος με προαιρετική συνεισφορά Κρατήσεις: 6947669710.