Ο Χάρης Αττώνης στην καλοκαιρινή περιοδεία του «Βαφτιστικού» στην Κύπρο

xaris-attonis
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Ο ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, τη σκηνοθεσία της οποίας θα αναλάβει ο Παναγιώτης Λάρκου.

Βαλίτσες για την Κύπρο ετοιμάζει ο Χάρης Αττώνης, καθώς θα είναι ένας εκ των πρωταγωνιστών της καλοκαιρινής παραγωγής του Θεατρίκου Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), "Ο Βαφτιστικός". Η δημοφιλής οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Λάρκου, με τον ηθοποιό να να αναλαμβάνει έναν από τους βασικούς ρόλους: τον Ζαχαρούλη, άθελά του αναγκάζεται να υποκριθεί ότι είναι ο Βαφτιστικός και έτσι προκύπτουν ένα σωρό γκάφες και παρεξηγήσεις.

Οι πρόβες θα ξεκινήσεις τον Απρίλιο στο ΘΟΚ και θα ακολουθήσει καλοκαιρινη περιοδεία στην Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Αττώνης παίζει στον «Βαφτιστικό». Τον περασμένο Ιανουάριο συμμετείχε (σε άλλο ρόλο) στην παραγωγή της Καμεράτας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Γιώργου Πέτρου.

Η υπόθεση της οπερέτας

Το ζεύγος Ζαχαρούλη, που ζει στην Αθήνα, γιορτάζει τη δεύτερη επέτειο των γάμων του. Ο Ζαχαρούλης, επιστρατευμένος λόγω του πολέμου, έχει κατορθώσει να βγει βοηθητικός και να τοποθετηθεί στο τάγμα αυτοκινήτων. Συζητώντας με τους προσκεκλημένους του, ο Ζαχαρούλης διηγείται ότι η γυναίκα του (Βιβίκα), όταν ήταν ακόμα παιδί, είχε βαφτίσει κάποιον στη Λειβαδιά και πως ο βαφτιστικός της αυτός, βρίσκεται τώρα στρατιώτης στο μέτωπο. Η καινούργια στολή του Ζαχαρούλη που έρχεται από το ραφείο γίνεται αιτία ενός καυγά. Η Βιβίκα κατηγορεί τον άντρα της πως είναι δειλός, και «κουραμπιές». Το μόνο που την παρηγορεί, είναι ο βαφτιστικός της (ο Μάρκος Κορτάσης) που βρίσκεται στο μέτωπο και πολεμά σαν ήρωας.

Ένας στρατιώτης παρουσιάζεται βρώμικος και αξύριστος, αυτοσυστήνεται: Μάρκος Κορτάσης, μάγειρος 4ου Λόχου, 61ου Συντάγματος, ο Κεραυνός. Η Βιβίκα ενθουσιάζεται, ο Ζαχαρούλης χάνει το κέφι του. Αργότερα μαθαίνουμε ότι αυτός που παρουσιάστηκε ως Μάρκος Κορτάσης, δεν είναι άλλος από τον Πέτρο Χαρμίδη, αρχιτέκτονα από το Αίγιο. Ο Μάρκος Κορτάσης μη ξέροντας γράμματα, έβαζε αυτόν να απαντάει στην αλληλογραφία του. Εκεί του ήρθε η σκέψη να εκμεταλλευτεί το γεγονός. Παίρνει την άδεια του Κορτάση, το βιβλιάριό του και τη φωτογραφία της νουνάς του και παρουσιάζεται ως Μάρκος Κορτάσης. Ο Χαρμίδης είναι παντρεμένος.

Η Κική, παλιά φίλη της Βιβίκας από το σχολείο, έρχεται από το Αίγιο με σκοπό να παρακαλέσει τη Βιβίκα να ζητήσει από το Συνταγματάρχη θείο της άδεια για τον άντρα της. Η Κική είναι γυναίκα του Χαρμίδη. Η Κική φεύγει και ο βαφτιστικός εξομολογείται τον έρωτά του στη Βιβίκα. Την ώρα που τη φιλάει παρουσιάζεται ξαφνικά ο Συνταγματάρχης. Η Βιβίκα για να δικαιολογηθεί παρουσιάζει τον βαφτιστικό της ως άντρα της και τον Ζαχαρούλη που έρχεται σε λίγο για βαφτιστικό της. Σε λίγο φθάνει μία ορχήστρα τσιγγάνων και διασκεδάζει τους προσκεκλημένους. Όταν όλοι φεύγουν η Βιβίκα και ο βαφτιστικός της βρίσκουν ευκαιρία να χαρούν την αγάπη τους. Ο Συνταγματάρχης διηγείται στο τραπέζι ότι ερχόμενος από την Πάτρα, γνώρισε μια χαριτωμένη κυρία. Από τη συζήτηση, αποκαλύπτεται πως η κυρία του τρένου, δεν είναι άλλη από την Κική Χαρμίδη, τη φίλη της Βιβίκας.

Η Κική παρακαλεί το Συνταγματάρχη να φροντίσει για την άδεια του άντρα της. Η ορχήστρα των τσιγγάνων έρχεται για να πληρωθεί και ο Συνταγματάρχης φέρνει τον υποτιθέμενο σύζυγο της Βιβίκας, να τον γνωρίσει στην Κική. Οι δύο γυναίκες λιποθυμούν και ο Ζαχαρούλης πέφτει στην αγκαλιά του Συνταγματάρχη που του έχει ανακοινώσει ότι τον παίρνει μαζί του στο μέτωπο.

Φωτογραφία Χάρη Αττώνη: Φάνης Παυλόπουλος

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ