«P.O. Box Unabomber»: Στο Faust αναζητούν τον αλγόριθμο της ελευθερίας

po-box-unabomber
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Ένα έργο σκοτεινό με ποιητικές προεκτάσεις.

Σύγχρονους προβληματισμούς φιλοδοξεί να θέσει στο θεατή η παράσταση «P.O. Box Unabomber» την οποία σκηνοθετεί ο Σταύρος Στάγκος μεταφέροντας στη σκηνή του Faust το βραβευμένο έργο των Zdrava Kamenova και Gergana Dimitrova.

Εμπνευσμένο από τη ζωή και τη φιλοσοφία πίσω από τη δράση του Αμερικανού οικολόγου τρομοκράτη Τεντ Καζίσνκι- γνωστός με τον προσωνύμιο Unabomber-, το έργο «πατάει» στην ιστορία του για να εκφράσει τους δικαιολογημένους φόβους σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το μέλλον της Γης, την άκρατη χρήση και εξέλιξη της τεχνολογίας η οποία καλλιεργεί, ή μάλλον οδηγεί, σε μια αβέβαιη φάση την ελευθερία του ανθρώπου.

Το έργο δεν διαθέτει μία σταθερή δομή στην ιστορία του, προσεγγίζοντας περισσότερο την διακεκομμένη κινηματογραφική αφήγηση. Παρόλο δηλαδή που ακολουθεί κάποια κομμάτια της ζωής του Καζίσνκι, το κείμενο δεν αφορά μονάχα τον ίδιο. Στην ιδιότυπη και αποσπασματική εξιστόρηση της δράσης του παρεμβάλλονται σκηνές από τη ζωή των ανθρώπων που άφησε πίσω του και τις ανακρίσεις της αστυνομίας, τηλεοπτικά δελτία καιρού και ο ποιητικός μονόλογος μιας δυτικής μακρόρυγχης έχιδνας, η οποία είναι είδος υπό εξαφάνιση.

Μήπως είμαστε η τελευταία γενιά ελεύθερων ανθρώπων;

Το ιδιαίτερο αυτό κείμενο (Μετάφραση: Δημήτρης Βέργαδος- ομάδα EPOPSIS) ο Στάγκος επιλέγει να το συνοδεύσει με βιντεοπροβολές (Videos: Σταύρος Στάγκος), έντονη ρυθμική μουσική (Μουσική : Λάκης Χαλκιόπουλος) και μια σκοτεινή ατμόσφαιρα την οποία υποβοηθούν οι φωτισμοί (Φώτα: Βαγγέλης Μούντριχας) και η διαμόρφωση της σκηνής (Σκηνικά: Κατερίνα Χατζοπούλου). Το σκηνικό- στη μέση ένας πάγκος και τριγύρω διάφορα αντικείμενα και μάσκες που εξυπηρετούν τη δράση και την αισθητική του έργου αλλά και ένα φυσικό, βραχώδες περιβάλλον για να φιλοξενηθεί η έχιδνα- υπακούει στο αποσπασματικό πνεύμα του κειμένου και την εναλλαγή μεταξύ κυριολεξίας και μεταφοράς για να δημιουργήσει την οπτική απόδοση της δυστοπικής ιστορίας που φιλοξενεί.

Πάνω στη σκηνή βρίσκουμε τους ηθοποιούς Γωγώ Καρτσάνα, Τατιάνα Άννα Πίττα και Στράτο Σωπύλη σε πολυμορφικούς ρόλους να υιοθετούν μια πιο πλαστική και επιτηδευμένη κίνηση, τον Βαγγέλη Στρατηγάκο εσωστρεφή και μαζεμένο στο ρόλο του Καζίσνκι και την Ιωάννα Κανελλοπούλου εξαιρετικά πειστική και σωματική στον πιο λυρικό ρόλο της έχιδνας.

Τελικά πρόκειται για μία περίεργη και μοντέρνα παράσταση με δυναμική, λόγο και άποψη που σε ωθεί να προβληματιστείς. Παρ’ όλα αυτά, συχνά παρουσιάζονται αρρυθμίες, η πλαστική κίνηση δεν αποδίδει πάντα το ίδιο καλά και κάποιες αισθητικές επιλογές δε λειτουργούν τόσο εύστοχα όσο άλλες.

Γεια είμαι ένα είδος υπό εξαφάνιση. Πρόκειται πολύ σύντομα να εξαφανιστώ. Η αναπαραγωγική μου καμπύλη είναι γνησίως φθήνουσα τείνει προς το μηδέν. Δεν έχω σπίτι, κατοικώ σ’ ένα χώρο κατά τι μικρότερο από 2 τετραγωνικά, δεν έχω οικογένεια, δεν έχω κανένα λόγο ύπαρξης, κανένα στόχο ζωής. Πολύ σύντομα όλα τα ζώα θα εξαφανιστούν, όλα τα δέντρα θα εξαφανιστούν, όλοι οι άνθρωποι, η ζωή, τα σπίτια, οι δρόμοι, τα βουνά, ο πλανήτης, τα πάντα θα εξαφανιστούν. Θα μείνουν μόνο οι δορυφόροι να διαγράφουν την τροχιά τους στο μακρινό διάστημα και να ατενίζουν το τίποτα.

Συντελεστές
Κείμενο: Zdrava Kamenova / Gergana Dimitrova
Επιμέλεια κειμένου : ομάδα EPOPSIS
Μετάφραση: Δημήτρης Βέργαδος
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Mαρία Φέξη
Σκηνικά: Κατερίνα Χατζοπούλου
Κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου
Μουσική : Λάκης Χαλκιόπουλος
Μουσική επιμέλεια : Σταύρος Στάγκος
Κίνηση : Κατερίνα Φωτιάδη
Φώτα: Βαγγέλης Μούντριχας
Video Art : Μαρία Λάφη
Videos: Σταύρος Στάγκος
Διευθ. Φωτογραφίας videos : Τάκης Μπαρδάκος
Μοντάζ: Τρύφων Καρατζίνας

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά) :
Ιωάννα Κανελλοπούλου, Γωγώ Καρτσάνα, Τατιάνα Άννα Πίττα, ,Βαγγέλης Στρατηγάκος, Στράτος Σωπύλης

Info
Faust
Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11
Δευτέρα και Τρίτη 20:30
Προπώληση: viva.gr
P. O. BOX: Unabomber

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]