Σταύρος Στάγκος: «Πιστεύω στην όσμωση διαφορετικών μορφών τέχνης, όχι στην αλήθεια μιας "σχολής"»

stauros-stagkos
ΤΡΙΤΗ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Σκηνοθετεί τις παραστάσεις «Οι Άτρωτοι» και «P.O. BOX UNABOMBER» στο Αγγέλων Βήμα και στο Faust, αντιστοίχως.

Με δύο θεατρικές παραστάσεις εφορμά στη σκηνή αυτή την περίοδο ο Σταύρος Στάγκος. Στο Αγγέλων Βήμα παρουσιάζει το έργο «Οι Άτρωτοι» του Torben Betts, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Faust το βραβευμένο «P.O. BOX UNABOMBER» των Zdrava Kamenova και Gergana Dimitrova.

Ο σκηνοθέτης μιλά στο click@life για τις δύο σκηνοθετικές δουλειές του και εξηγεί γιατί πρόκειται για δύο έργα που θα έχουν διάρκεια.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, στο Παγκράτι και στον Υμμητό. Σπούδασα σκηνοθεσία.

Μένω στην Αγία Παρασκευή. Είναι μια γειτονιά ήσυχη και πράσινη, με μια νεανική ζωντάνια που πολλοί αγνοούν. Με τον καιρό γνώρισα τους ανθρώπους της και χαίρομαι τις μικρές κουβέντες μας, θα ήθελα όμως να έχει περισσότερη πολιτιστική ζωή.

Όταν ήμουν παιδί ήθελα να γίνω πυρηνικός φυσικός, ζωγράφος, αρχιτέκτονας, κοινωνιολόγος.

Σίγουρα με εντυπωσίασαν κάποιες παραστάσεις που έτυχε να δω στην Αγγλία. Αφορμή όμως για να ασχοληθώ με το θέατρο στάθηκε το μπούχτισμα μου με την τηλεόραση και τον «κόσμο» της, η αγάπη μου να δουλεύω με ηθοποιούς και η ανάγκη μου να δοκιμάζω διαφορετικά πράγματα.

Οι καλλιτεχνικές μου επιρροές είναι πολλές. Πιστεύω στην όσμωση διαφορετικών μορφών τέχνης -αλλά και πνεύματος γενικότερα- και δεν πιστεύω στην αλήθεια μιας «σχολής». Διαφορετικοί άνθρωποι στην εποχή του και τον τόπο του ο καθένας, έχουν προτείνει τρόπους να εκφραστεί η αρχετυπική ανάγκη του ανθρώπου για την Τέχνη. Μου αρέσει να «κολυμπάω» ανάμεσα τους κι να μπορέσω να προσθέσω ένα μικρό κυματισμό.

«Οι Άτρωτοι» και το «P.O. BOX UNABOMBER» είναι δύο έργα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά με έναν κοινό τόπο. Μιλούν και τα δύο γι αυτό που συμβαίνει γύρω μας αυτή την στιγμή, έχουν και τα δύο μια σαφή «πολιτική» πλευρά. «Oι Άτρωτοι» έχουν γραφτεί από τον Άγγλο Torben Betts και το «P.O. BOX UNABOMBER» από τις Βουλγάρες Zdrava Kamenova και Gergana Dimitrova και είχαμε την χαρά να τους υποδεχτούμε στην Ελλάδα, να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις και να μιλήσουμε για πολλά και διάφορα μαζί τους.

Στο «Οι Άτρωτοι» παρακολουθούμε τις κωμικές και δραματικές διακυμάνσεις στη ζωή δυο ζευγαριών εντελώς αντίθετων κοινωνικά μεταξύ τους που γίνονται γείτονες, μέσα στο περιβάλλον του σύγχρονου κόσμου, όπου η εργασιακή ανασφάλεια , η αδυναμία επικοινωνίας και οι σύγχρονοι πόλεμοι της Δύσης κυριαρχούν.

Το «P.O. BOX UNABOMBER» βασίζεται στην ιστορία του Τέντ Καζίνσκι -γνωστού από το FBI ως Unabomber- που από μαθηματική ιδιοφυία και καθηγητής στο Μπέρκλευ, οδηγήθηκε αρχικά στην κοινωνική απομόνωση στα βουνά της Μοντάνα, όπου ζούσε χωρίς τις στοιχειώδεις ανέσεις του πολιτισμού, και στη συνέχεια στον αδιέξοδο δρόμο της ατομικής τρομοκρατίας, «επιτιθέμενος» στον τεχνολογικό κόσμο.

«Οι Άτρωτοι» είναι ένα έργο που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την κωμωδία με το δράμα, φωτίζοντας πολύ άμεσα, το αιώνιο δίπολο στην ζωή των ανθρώπων – το Όνειρο απέναντι στην αδίστακτη Πραγματικότητα. Το «P.O. BOX UNABOMBER» απ την άλλη, μιλάει με έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο και ποιητικό τρόπο για την άμεση απειλή της περιβαλλοντικής καταστροφής και την υποβάθμιση της ατομικής ελευθερίας- ίσως εν τέλει και της ίδιας της έννοιας της ατομικότητας- από την ψηφιακή πραγματικότητα.

Οι πόλεμοι της Δύσης συνεχίζονται (και θα συνεχίζονται), είτε με άμεσο είτε με καλυμμένο τρόπο, το περιβάλλον –όπως το ζούμε ήδη- είναι σε μια μάλλον αναπότρεπτη πορεία θανάτου και η ψηφιακή πραγματικότητα τείνει όλο και περισσότερο να αντικαταστήσει την πραγματική ζωή και να κατευθύνει με απόλυτο τρόπο τις επιλογές των ανθρώπων. Φαίνεται ότι η επικαιρότητα αυτών των έργων μάλλον θα έχει διάρκεια.

Θέλω να κάνω ένα θέατρο που να αφορά, που να προκαλεί τις αισθήσεις, αλλά και το μυαλό.

Έχω σκεφτεί να ανέβω στην σκηνή, να γίνω ηθοποιός, αλλά ξέρετε πόσα περίεργα πράγματα σκέφτομαι;

Το ότι δεν επέτρεψα στον εαυτό μου υποχωρήσεις περισσότερο από ένα όριο, ότι έχω κάνει 2-3 πραγματάκια που νομίζω ότι έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν και που φρόντισα τις σχέσεις με τους φίλους μου και τους δικούς μου ανθρώπους με γεμίζει υπερηφάνεια.

Επόμενα σχέδια; Συζητάω δυο πολύ ενδιαφέροντα θεατρικά έργα για του χρόνου και βρίσκομαι στην προετοιμασία για ένα ντοκιμαντερ με θέμα την συμφωνία του Λιβάνου το 1944 μαζί με την Βουβουλα Σκούρα.

«P.O. BOX UNABOMBER»

Κείμενο: Zdrava Kamenova / Gergana Dimitrova
Επιμέλεια κειμένου : ομάδα EPOPSIS
Μετάφραση: Δημήτρης Βέργαδος
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Mαρία Φέξη
Σκηνικά: Κατερίνα Χατζοπούλου
Κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου
Μουσική : Λάκης Χαλκιόπουλος
Μουσική επιμέλεια : Σταύρος Στάγκος
Κίνηση : Κατερίνα Φωτιάδη
Φώτα: Βαγγέλης Μούντριχας
Videos: Σταύρος Στάγκος
Διευθ. Φωτογραφίας videos : Τάκης Μπαρδάκος
Μοντάζ: Τρύφων Καρατζίνας

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Ιωάννα Κανελλοπούλου, Γωγώ Καρτσάνα, Τατιάνα Άννα Πίττα, ,Βαγγέλης Στρατηγάκος, Στράτος Σωπύλης

Info
Faust
Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11
Δευτέρα και Τρίτη 20:30
Προπώληση: viva.gr

«Οι Άτρωτοι»

Κείμενο: Torben Betts
Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα - Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μιχάλης Μαρκάτης, Ειρήνη Μπαλτά και Γιάννης Μπουραζάνας
Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα
Κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου
Μουσική: Δημήτρης Φριτζαλάς
Φώτα: Βαγγέλης Μούντριχας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιουλία Σταμούλη
B βοηθός σκηνοθέτη: Mαρία Φέξη

Info
Θέατρο Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια
Πρεμιέρα: 7 Δεκεμβρίου 2018
Παραστάσεις: Παρασκευή στις 21.15 και Σάββατο στις 18.30
Διάρκεια: 110'
Εισιτήρια: 14 ευρώ ( 10 ευρώ φοιτητικό, ανέργων- 5 ατέλειες)
Κρατήσεις: Τηλ. 210 524 2211

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ