Γιάννης Μανταφούνης: «Δεν είπα ποτέ ότι θα σταματήσω να χορεύω, απλά δεν θα το κάνω πια επί σκηνής»

giannis-mantafounis Gregory Batardon
ΤΡΙΤΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Ο χορογράφος παρουσιάζει από 12 έως 14 Απριλίου την παράσταση «Faded» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, όπου θα χορέψει για πρώτη φορά στη σκηνή.

Για την τελευταία του υπόκλιση ως χορευτής ετοιμάζεται ο Γιάννης Μανταφούνης, που στις 12 Απριλίου και για δύο ακόμα βραδιές θα παρουσιάσει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης το «Faded». Xορευτής με κλασική παιδεία, αλλά με θητεία σε διεθνούς φήμης ομάδες σύγχρονου ρεπερτορίου -Μπαλέτο της Όπερας του Γκέτεμποργκ, Nederlands Dans Theater II και The Forsythe Company (2005-2009)-, επιστρέφει στην «πρώτη αγάπη» του, το μπαλέτο, αποτίνοντάς του έναν ύστατο φόρο τιμής. Στον τελευταίο του χορό, παίζει με την τετριμμένη συγκίνηση του αποχαιρετισμού των étoiles, των μεγάλων αστέρων του μπαλέτου, χωρίς όμως να στερείται ο ίδιος συγκινήσεων, αλλά και χιούμορ.

Ο Γιάννης Μανταφούνης μιλά στο click@life και ξεκαθαρίζει ότι δεν είπε ποτέ ότι θα σταματήσει να χορεύει. Απλά δεν θα το κάνει πια πάνω στη σκηνή. 

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Μεγάλωσα μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας μέχρι που στα έφυγα για σπουδές μπαλέτου στο Παρίσι. Σήμερα, ζω μεταξύ Αθήνας και Γενεύης.

Μικρός έλεγα ότι θα γίνω πιλότος, παρά το γεγονός ότι μεγάλωσα μέσα στον χορό καθώς και οι δύο γονείς μου ασχολούνταν επαγγελματικά. Δεν υπήρξε κάποια παράσταση ή κάποια στιγμή που έγινε μέσα μου το κλικ. Σταδιακά νομίζω μου γεννήθηκε η ανάγκη να ξεκινήσω κι εγώ με τη σειρά μου να χορεύω.

Αντλώ έμπνευση από πολλά πράγματα, αλλά κυρίως από τις πολεμικές τέχνες.

Τα συναισθήματά μου λίγο πριν τον τελευταίο μου χορό στη Στέγη είναι ανάμεικτα. Συγκίνηση και χαρά. Χαίρομαι που ολοκληρώνεται αυτή η πορεία μου. Είμαι χορτάτος. Έχω περάσει πολλά και όμορφα χρόνια πάνω στη σκηνή. Έζησα τις εμπειρίες που ήθελα και μόνο χαρούμενο με κάνει αυτό.

Το "Faded» δεν είναι ακριβώς ένα έργο. Είναι μία βραδιά στην οποία θα επιχειρήσω να κάνω ό,τι πιο δύσκολο τεχνικά μπορώ μέχρι που δεν θα αντέχω άλλο να χορεύω. Είναι μια βραδιά που θέλω να μοιραστώ με το κοινό. Να μοιραστώ στιγμές που θέλω να περάσω μαζί του. Να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα χρόνια που με ακολουθεί και παρακολουθεί.

Elina Giounanli
Δεν έχω καταλήξει ακόμα από τι υλικά είναι φτιαγμένη η ζωή ενός χορευτή. Έχω ακόμα πολλές απορίες, αλλά δεν θα τις λύσω επί σκηνής. Εξάλλου δεν είπα ποτέ ότι θα σταματήσω να χορεύω. Απλά δεν θα το κάνω πια επί σκηνής.

Το μπαλέτο είναι η πρώτη μου αγάπη. Από εκεί ξεκίνησα. Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά που έπιασα την μπάρα, τη μυρωδιά του στούντιο από το κολοφώνιο και τον ιδρώτα.  

Κλασικός, σύγχρονος χορός… δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες στα πράγματα. Ο κλασικός χορός είναι απλά χορός. Ο σύγχρονος επίσης. Δεν με ενδιαφέρουν οι κατηγορίες. Με ενδιαφέρει η ουσία του χορού, η αίσθηση της κίνησης, να εκφράζομαι μέσα από αυτόν, να δημιουργώ και να ανακαλύπτω νέα έργα.

Δεν υπάρχει ελληνική χορευτική σκηνή. Υπάρχουν Έλληνες χορευτές και χορογράφοι. Ο καθένας έχει το προσωπικό του στυλ και διαγράφει τη δική του πορεία. Αυτό που με χαροποιεί είναι ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον χώρο μας. Δεν ήταν έτσι τα πράγματα στην Ελλάδα παλιότερα.

Επόμενα σχέδια; Θέλω να καταγράψω τη μεθοδολογία αυτοσχεδιασμού πάνω στην οποία δουλεύω όλα αυτά τα χρόνια και να συνεχίσω να χορογραφώ. Όπως επίσης να μεταδώσω τη γνώση μου σε νέες και νέους που θέλουν να χορέψουν και να χορογραφήσουν.

Σύλληψη & Ερμηνεία: Ιωάννης Μανταφούνης, Καθηγήτρια & Μουσικός: Αντιγόνη Φρυδά. Δραματουργός: Έρι Κύργια. Εκγύμναση: Σμαραλία Καρακώστα. Φωτισμοί: David Kretonic. Ήχος: David Scrufari. Παραγωγή, Διαχείριση & Επικοινωνία: Mélanie Fréguin. Εκτέλεση Παραγωγής: Cie Ioannis Mandafounis. Συμπαραγωγή: Δήμος Βερνιέ – διεύθυνση επικοινωνίας, Theater Freiburg, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Migros Culture Percentage Dance Festival Steps. Με την υποστήριξη του Δήμου Γενεύης, του Καντονιού της Γενεύης και του Swiss Arts Council Pro Helvetia. Residency: Duncan Dance Research Center Athens, Studio Grütli / ADC Genève. Ευχαριστίες: École de danse de Genève – Patrice Delay και Sean Wood. 

Info
Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, 210 900 5 800. Από 12 έως 14 Απριλίου 2019. Κεντρική Σκηνή | 20:30. Εισιτήρια: Κανονικό: 7, 10, 15, 20 €. Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 8, 12, 16 €. Παρέα 10+ άτομα: 7, 11, 14 €. Κάτοικος γειτονιάς: 7 €. ΑμεΑ, Ανεργίας: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 10 €. Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ