Κριτική: Είδαμε την παράσταση «'Εγκλημα στο 'Οριεντ Εξπρές» της Αγκάθα Κρίστι

egklima-sto-orian-ekspres
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Ένα από τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα της πολυγραφότατης Άγκαθα Κριστι με πρωταγωνιστή τον πάντα ευφυή ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό.

Στο διάσημο αυτό τρένο ταξιδεύει και ο Πουαρό φεύγοντας από την Κωνσταντινούπολη, όπου έχει ολοκληρώσει μια δύσκολη υπόθεση, με την πρόθεση να κάνει, επιτέλους, διακοπές. Ωστόσο μια χιονοθύελλα που ακινητοποιεί το Όριεντ Εξπρές στη Γιουγκοσλαβία και ο φόνος ενός μυστηριώδη επιβάτη που ακολουθεί, τον αναγκάζουν - μετά από την παρότρυνση του διευθυντή της σιδηροδρομικής εταιρείας και φίλου του κ. Μπουκ - να αναλάβει την εξιχνίαση του εγκλήματος.

Οκτώ είναι οι ύποπτοι και φαινομενικά δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους. Τι μπορεί άραγε να συνδέει τον γραμματέα του δολοφονημένου (Άγγελος Μπούρας) με την κόμισσα Αντρένι (Λένα Δροσάκη), την πριγκίπισσα Νατάλια Ντραγκομίρωφ (Όλγα Πολίτου) με την συνοδό της (Ταμίλα Κουλίεβα), τον ελεγκτή του τρένου (Τάκης Παπαματθαίου) με τον συνταγματάρχη (Λευτέρης Ζαμπετάκης), και την Μαίρη Ντέμπεναμ (Τάνια Τρύπη) με την ντίβα Έλεν Χάμπαρντ (Κάτια Δανδουλάκη);

Ο Πουαρό τους ανακρίνει διεξοδικά και μετά από μια σειρά ανατροπές, αποκαλύπτει τον συνδετικό κρίκο που οδηγεί στην ενοχή τους. Ποιο είναι το κίνητρο και με ποιον τρόπο θα αποδώσει δικαιοσύνη; Η παράσταση του Αντώνη Καλογρίδη προσπαθεί να κρατήσει το ενδιαφέρον και να κλιμακώσει την αγωνία του θεατή.

Όμως η συμβατική σκηνοθεσία του έχει έλλειψη ρυθμού, κενά και έναν αναίτιο πλατειασμό σε πολλά σημεία που αποδυναμώνουν την παρακολούθηση του έργου, ενώ τα πλούσια αλλά οχι ιδιαίτερα καλόγουστα σκηνικά (Γιώργος Γαβαλάς, Μαίρη Τσαγκάρη) υπονομεύουν την αισθητική της. Ευτυχώς που υπάρχουν τα ωραία κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη.

Ένα επιτελείο γνωστών και κυρίως έμπειρων ηθοποιών καλείται να φέρει εις πέρας το εγχείρημα. Ο Δάνης Κατρανίδης επωμίζεται αξιοπρεπώς το βάρος του κεντρικού ήρωα. Ωστόσο, στην προσπάθειά του να μιμηθεί την προφορά του Βέλγου ντετέκτιβ και μιλώντας γρήγορα και χαμηλόφωνα, συχνά χάνουμε τον λόγο του. Η Κάτια Δανδουλάκη ερμηνεύει με ιδιαίτερη χάρη και χιούμορ την πνευματώδη ντίβα. Ο χαρακτήρας του κακοποιού ταιριάζει στον Αντώνη Καφετζόπουλο και ο Τάσος Χαλκιάς υποδύεται στέρεα τον διευθυντή της σιδηροδρομικής εταιρείας.

Οι υπόλοιποι ηθοποιοί διεκπεραιώνουν απλά τους ρόλους τους.   

Info
«Κάτια Δανδουλάκη»
Αγ. Μελετίου 61Α,Κυψέλη
Τηλ.: 2108640414

Μέχρι: 21/4
Παραστάσεις: Πέμ. 8 μ.μ., Παρ. 9 μ.μ., Σάβ., Κυρ. 6 μ.μ./ 9 μ.μ., Τετ. 7.30 μ.μ.
Τιμή: Tιμή : € 25, 18, 16.

 Ελένη Πετάση - [email protected]