Ο Θανάσης Σαράντος με τη «Γέρμα» του Λόρκα στο Θησείον

germa
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Μια εκδοχή του εμβληματικού έργου του Ισπανού ποιητή για 5 ηθοποιούς. Τα πρόσωπα της παράστασης βιώνουν τον Λορκικό μύθο σ' ένα ακριτικό ελληνικό χωριό το 2019.

Μια γυναίκα ακολουθεί το πρωτόγονο ένστικτό της με τραγικές συνέπειες για εκείνη αλλά και για τους πάντες γύρω της.  Μια γυναίκα ακολουθεί ένα ταξίδι αυτογνωσίας με ιλιγγιώδη και συγκλονιστική κορύφωση.

Ο λόγος για τη «Γέρμα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα που διασκευάζει και σκηνοθετεί ο Θανάσης Σαράντος με την Πηνελόπη Μαρκοπούλου στον ομώνυμο ρόλο σε μια εκδοχή του εμβληματικού έργου του Ισπανού ποιητή για 5 ηθοποιούς. 

ΓΕΡΜΑ: η στέρφα, η άκαρπη, η στείρα, η έρημη: Η λέξη "yermo" είναι επίθετο της ισπανικής γλώσσας. Προέρχεται από το λατινικό "eremus", που δεν είναι άλλο, από το ελληνικό "έρημος", το οποίο -ενίοτε- προφέρεται "έρμος" και "γέρμος". Ο τύπος του θηλυκού γένους του "yermo" είναι "yerma". Από καθαρή σύμπτωση, η ισπανική λέξη "yerma" τυγχάνει ομόηχη της ελληνικής λέξης "γέρμα", η οποία σημαίνει "γέρσιμο, δύση, ηλιοβασίλεμα, τέλος". Σε τούτο το δράμα, λοιπόν, η τραγικότητα της κεντρικής ηρωίδας, της Γέρμα (Yerma), ξεκινά από το ίδιο το πολυσήμαντο όνομά της.

ΣΥΝΟΨΗ

Το έργο του Λόρκα είναι ένας ποιητικός ύμνος στη γονιμότητα, τη μητρότητα και την κοινωνική καταπίεση της γυναίκας. Σ' ένα αγροτικό χωριό της Ισπανίας, η Γέρμα, μια νέα, παντρεμένη γυναίκα, γίνεται στόχος και αντικείμενο κουτσομπολιού επειδή δεν μπορεί να κάνει παιδιά. Απελπισμένη και μελαγχολική, αφού εξαντλήσει όλες τις φυσικές και μεταφυσικές δυνατότητες (ξόρκια, μάγια κλπ.), φτάνει σε αδιέξοδο και κάνει την επανάσταση της: σκοτώνει τον άντρα της και μαζί του τις αξίες που εκείνος εκπροσωπεί. Αυτό το βίαιο ξέσπασμα της Γέρμα, τυφλό και αυτοκαταστροφικό, εκφράζει τα μηνύματα και τους πόθους της για μια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις. Ο Λόρκα εισβάλλει βαθιά στις δομές ύπαρξης των ηρώων του και ανιχνεύει τις ουσιαστικές ανάγκες τους, καταδεικνύοντας το μαρτύριο της στέρησης και της μή επαφής, που οδηγεί στο θάνατο. Μια λυρική τραγωδία για τη γυναίκα, από τον μεγάλο Ισπανό ποιητή, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Μετάφραση: ΤΖΕΝΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ. Σκηνοθεσία-διασκευή:  ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ. Σκηνικά:  ΦΙΛΑΝΘΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ. Κοστούμια: ΜΠΙΑΝΚΑ ΝΙΚΟΛΑΡΕΙΖΗ. Μουσική:  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ. Επιμέλεια κίνησης:  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ. Σχεδιασμός φωτισμών: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ. Βοηθοί σκηνοθέτη:  ΜΗΝΑΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΑΣ. Δραματουργική επεξεργασία-κείμενα προγράμματος : ΜΑΡΚΟΣ ΤΣΟΥΜΑΣ. Φωτογραφίες: ΡΙΤΑ ΤΣΕΛΑ

Ερμηνεύουν: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ (στο ρόλο της Γέρμα), ΒΙΛΜΑ ΤΣΑΚΙΡΗ, ΤΑΣΟΣ ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ, ΒΑΣΙΛΙΝΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ 

Info
Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες. Από τις 10 Μαίου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων έως τις 9 Ιουνίου. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή: 21:15, Σάββατο: 19:00. Κυριακή : 19:00. Παραστάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές 26 Μαΐου και 02 Ιουνίου λόγω εκλογών. Τιμές εισιτηρίων: Κάθε Παρασκευή. Κανονικό : 12€. Μειωμένο (φοιτητικό,άνω των 65): 10€. Ανέργων, Ατέλειες, Ομαδικό : 8€. Κάθε Σαββατοκύριακο.