Ιωσήφ Ιωσηφίδης για τον Παίχτη του Ντοστογιέφσκι: «Ο έρωτας και η τύχη στροβιλίζουν τη ζωή του ασταμάτητα»

iosif-iosifidis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Ο ηθοποιός συμμετέχει στην παράσταση «Ο παίκτης» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο 104.

Κάτω από την πίεση των πιστωτών του, ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι όφειλε ως την 1η Νοεμβρίου 1866 να παρουσιάσει ένα νέο μυθιστόρημα, το οποίο θα συμπεριλαμβανόταν στα Άπαντά του, που θα κυκλοφορούσαν από τον εκδότη Στελόφσκι. Στην περίπτωση μη τήρησης της συμφωνίας αυτής, το σύνολο των πνευματικών δικαιωμάτων των προγενέστερων και μεταγενέστερων έργων του θα περιέρχονταν στον εκδότη του για δέκα χρόνια. Το γεγονός αυτό τον ανάγκασε να διακόψει τη δουλειά του πάνω στο Έγκλημα και τιμωρία και να υπαγορεύσει μέσα σε ένα μήνα τον Παίκτη στην ειδικά προσκεκλημένη στενογράφο Άννα Γκριγκόριεβνα Σνίτκινα, η οποία έγινε αργότερα η δεύτερη γυναίκα του. 

Το συγκεκριμένο έργο του Ρώσου συγγραφέα παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στη σκηνή του Θεάτρου 104 σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη. Εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα στη Νάουσα, στους πρόποδες του όρους Βέρμιο. Είμαι πτυχιούχος Φιλολογίας του Ε.Κ.ΠΑ και τελειόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Από το περασμένο καλοκαίρι ζω στη Νέα Σμύρνη. 

Μικρός ήθελα να γίνω οδοντίατρος, αργότερα ποδοσφαιριστής και από το γυμνάσιο και μετά ηθοποιός.

Κόλλησα το μικρόβιο της υποκριτικής, παρακολουθώντας τις ερασιτεχνικές παραστάσεις που έπαιζε ο πατέρας μου με το σύλλογο του ‘Ζαφειράκη’. Μόλις όμως ήρθα σε άμεση επαφή με το θέατρο στην πρώτη μου παράσταση (’Το όνειρο του σκιάχτρου’ του Τριβιζά) με το 3ο γυμνάσιο Νάουσας, είπα ότι αυτό είναι που θέλω να κάνω όταν μεγαλώσω.

Οι καλλιτεχνικές μου επιρροές είναι οι δασκάλοί μου στο Εθνικό Θέατρο, οι σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργάστηκα, οι παλιότεροι και νεότεροι ηθοποιοί με τους οποίους βρέθηκα στη σκηνή και τα τελευταία χρόνια η Σοφία Καραγιάννη, που μου άνοιξε νέους δρόμους στην υποκριτική προσέγγιση των ρόλων.

«Ο Παίκτης» διαδραματίζεται στο Ρουλέτεμπουργκ, μια μικρή πόλη της Γερμανίας, όπου αριστοκράτες, κοινοί θνητοί και απατεώνες επιδίδονται με πάθος στα τυχερά παιχνίδια. Με άκρατο κυνισμό και με σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις τζογάρουν χρήματα, ανθρώπους και αισθήματα. Εκεί, ο Αλεξέι Ιβάνοβιτς, ένας Ρώσος ουτσίτελ, δηλαδή παιδαγωγός, θα παρασυρθεί στη δίνη του αδιέξοδου έρωτα για την Πωλίνα Αλεξάντροβνα και θα παίξει στη ρουλέτα κάθε ίχνος αξιοπρέπειας. Ο έρωτας και η τύχη στροβιλίζουν τη ζωή του ασταμάτητα.

Όταν ένα κείμενο μιλάει για τον έρωτα, την τύχη, τις ανθρώπινες σχέσεις και άλλα θέματα που ανέκαθεν απασχολούσαν την ανθρώπινη ύπαρξη, δεν μπορεί παρά να είναι σύγχρονο και διαχρονικό.

Το έργο είναι γραμμένο από έναν σπουδαίο συγγραφέα. Η μεταφορά της λογοτεχνίας στο θέατρο πάντα παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον στο ευρύ κοινό. Επίσης βρίσκω πολύ επίκαιρο και διαχρονικό το θέμα που πραγματεύεται και ξεχωριστό τον τρόπο που το παρουσιάζει και ο συγγραφέας και η σκηνοθεσία. Όλα αυτά το κάνουν για μένα ιδιαίτερο.

Το πιο μεγάλο μου όνειρο ήταν να περάσω στη Σχολή του Εθνικού και το πέτυχα. Το αμέσως επόμενο ήταν να παίξω στην Επίδαυρο, το οποίο επίσης έγινε πραγματικότητα. Σήμερα, αυτό που θέλω είναι να παίζω ρόλους που με ενδιαφέρουν και το θεάτρο που κάνω να σέβεται το κοινό. Όμως αυτό για το οποίο αισθάνομαι υπερήφανος και το θεωρώ την πιο σημαντική μου ευθύνη, είναι ο γιος μου. Το συναίσθημα της πατρότητας δεν συγκρίνεται με τίποτα.

Μετάφραση: Μιλτιάδης Σαλβαρλής. Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη. Σκηνικά - Κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου. Μουσική: Στάθης Δρογώσης. Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος.

Ερμηνεύουν: Βασιλική Διαλυνά, Κορίνα Θεοδωρίδου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Αλέξανδρος Τούντας. 

Info
Θέατρο 104: Ευμολπιδών 41, 210-3455020. Τετάρτη, Πέμπτη 21.00, Σάββατο, Κυριακή 19.00. Εισιτήρια: 5 - 12 ευρώ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ