«Το Παγκάκι»: Τυχαίες συναντήσεις στο Θέατρο Τόπος Αλλού

to-pagkaki
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Αλήθειες και ψέματα, γέλιο και πόνος, μα κυρίως πολλή μοναξιά στο «Παγκάκι» του Γιώργου Κιμούλη και της Φωτεινής Μπαξεβάνη.

Μια άμεση, αστεία και αληθινή παράσταση που ρίχνει το βάρος της στον ανθρώπινο παράγοντα παρουσιάζεται στο Θέατρο Τόπος Αλλού. Η παράσταση «Το παγκάκι» του Αλεξάντερ Γκέλμαν σε μετάφραση Νίκου Καμτσή και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη ζωντανεύει την συνάντηση δύο περαστικών σε ένα πάρκο. Αυτή η συνάντηση γίνεται ο φάρος για να φωτιστεί η ακραία μοναξιά των ανθρώπων και η τάση τους να υιοθετούν άλλες πραγματικότητες για να αντέξουν ή να αποφύγουν την εντελώς δική τους.

Γραμμένο το 1983, το έργο πραγματεύεται την αγάπη σε μια τυχαία συνάντηση δύο ανθρώπων που τίποτα το ρομαντικό δεν φέρει. Η συνάντηση των δύο άγνωστων(;) περαστικών μοιάζει περισσότερο με αναμέτρηση, ίσως και σύγκρουση σε κάποια σημεία. Αναμέτρηση δύο ανθρώπων που μάχονται τη μοναξιά τους, ο ένας αναζητώντας την επιφανειακή, ευκαιριακή σαρκική επαφή και η άλλη την προσποίηση της ειλικρινούς συντροφικότητας.

«Θα μπορέσουν σ’ αυτόν τον περιστασιακό τόπο των περαστικών να δημιουργήσουν μία μόνιμη σχέση;»

Το παγκάκι όπου συναντιόνται οι ήρωες γίνεται η αφορμή να φανούν στο κοινό και στους ίδιους οι στερήσεις και τα αδιέξοδά τους. Βάζοντας τους ήρωες να βιώνουν τα προσωπικά τους αδιέξοδα, ο συγγραφέας εκφράζει το αδιέξοδο της κοινωνίας στη Σοβιετική Ένωση μερικά χρόνια πριν από την κατάρρευσή της- χωρίς αυτό να σημαίνει πως το έργο στερείται διαχρονικότητας. Η κοινωνία αυτή παίρνει την όψη του άνδρα με την εγωιστική και υποκριτική συμπεριφορά αλλά νοσεί όπως η γυναίκα που παλεύει να κερδίσει μια καλύτερη ζωή μέσα από το ψέμα.  

«Κανείς δεν αγαπάει όποιον έχει χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του»

Η συνάντηση αυτή των δύο αγνώστων στεγάζεται σε μια απλή αλλά με λεπτομέρειες σκηνή (Σκηνικά: Γιώργος Κιμούλης), ένα πάρκο με τρία παγκάκια. Εκεί θα συναντηθούν οι δύο ήρωες και με τη συμβολή των καλών φωτισμών (Φωτισμοί: Στέλλα Καλτσού) και των επιτυχημένων επιλογών στο ενδυματολογικό κομμάτι (Κοστούμια: Σοφία Νικολαΐδη) η παράσταση στήνεται δίνοντας βάση στη συνύπαρξη των δύο χαρακτήρων, στο διάλογο και τη φυσικότητα που οφείλει να χαρακτηρίζει ένα περιστατικό της καθημερινής ζωής σε ένα πάρκο.Ο Κιμούλης έχοντας αναλάβει και τη διασκευή του έργου, χειρίζεται καλά την εξέλιξη και τη φυσικότητα των διαλόγων, κρατώντας την ισορροπία μεταξύ χιούμορ και δράματος.

Έχοντας έτσι στηθεί μια ανθρωποκεντρική παράσταση, ανεβαίνουν στη σκηνή δύο έμπειροι ηθοποιοί που τους δένει η μεταξύ τους χημεία. Ο Γιώργος Κιμούλης και η Φωτεινή Μπαξεβάνη δημιουργούν καθημερινούς ήρωες που μιλούν και εκφράζονται με καθημερινό, φυσικό τρόπο. Άμεσοι, εκφραστικοί, πειστικοί, μακριά από κάθε λυρικό- έντονα θεατρικό στοιχείο που θα αλλοίωνε τον φυσικό τόνο του έργου και των μηνυμάτων του. Ο Κιμούλης, αν και το παρακάνει με τον καθημερινό λόγο υιοθετώντας τον συχνά μη ολοκληρωμένο προφορικό λόγο, μας γονατίζει με την αμετανόητη υποκρισία απέναντι σε μια Μπαξεβάνη που διψά απελπισμένα για αγάπη.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης
Μετάφραση: Νίκος Καμτσής
Διασκευή: Γιώργος Κιμούλης
Σκηνικά: Γιώργος Κιμούλης
Κοστούμια:Σοφία Νικολαΐδη
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πούλης
Video: Κώστας Κιμούλης
Ερμηνεύουν: Γιώργος Κιμούλης, Φωτεινή Μπαξεβάνη

Info
Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21:00
210 8656004, 210 8679535
Προπώληση: viva.gr

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]