Σοφία Μαραθάκη: «Μόνη πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία»

sofia-marathaki
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΜΑΙΟΥ 2019

Σκηνοθετεί το έργο του Ιονέσκο «Η φαλακρή τραγουδίστρια» στο Τέχνης.

Γραμμένο το 1948, το έργο Η φαλακρή τραγουδίστρια καθιερώνει ουσιαστικά το Θέατρο του Παραλόγου, καταρρίπτοντας όλους τους συμβατικούς κανόνες τις κλασικής δραματουργίας. Περιγράφοντας με παράδοξο τρόπο την τυποποιημένη καθημερινότητα της αστικής κοινωνίας, ο Ευγένιος Ιονέσκο αποκαλύπτει την ανεπάρκεια της γλώσσας ως μέσο επικοινωνίας και επιτίθεται σ΄ έναν κόσμο που μοιάζει να έχει χάσει τη μεταφυσική του διάσταση.

Με όχημα τη νέα μετάφραση της Δήμητρας Κονδυλάκη, η Σοφία Μαραθάκη και η Ομάδα Θεάτρου Ατονάλ επιχειρούν ν΄ ανακαλύψουν εκ νέου το παράλογο σύμπαν του έργου, αντιμετωπίζοντας το ως «οικοδόμημα καταστροφής» που σιγά- σιγά καταρρέει αφήνοντας να φανούν η πλήξη, η μοναξιά και η γελοιότητα που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.   

Η σκηνοθέτις συστήνεται στο click@life και μιλά για την ιδιαίτερη ματιά του Ιονέσκο.

Γεννήθηκα στο Λονδίνο αλλά μεγάλωσα στην Αθήνα. Έχω σπουδάσει υποκριτική και σκηνοθεσία στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Σήμερα, μένω στον Λυκαβηττό. Είναι ωραία γειτονιά αλλά θα ήθελα να φύγω. Μου αρέσει ο λόφος και οι γείτονές μου. Δε μου αρέσει η άσχημη μυρωδιά, η ρύπανση και η εγκατάλειψη.

Μικρή ήθελα να γίνω μπαλαρίνα και βιολόγος. Δεν μπορώ να ανακαλέσω τη στιγμή που αποφάσισα τελικά να ασχοληθώ με το θέατρο. Αλλά μαγεύτηκα από παραστάσεις που παρακολούθησα. Θυμάμαι ακόα την παράσταση Σωσμένος στο Θέατρο Εμπρός σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπαντή

Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιές είναι οι επιρροές του επειδή λειτουργούν στο υποσυνείδητο. Όμως θαυμάζω καλλιτέχνες και το έργο τους καθώς και καθημερινούς ανθρώπους και τη στάση τους απέναντι στη ζωή. Μου αρέσει η δουλειά  της Katie Mitchell, του Marthaler, του William Kentridge,  της Maguy Marin , του Luciano Berio , του Simon Mc Burney και πολλών άλλων ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών. Μεγάλο αποτύπωμα μέσα μου έχουν αφήσει τα παιδικά μου χρόνια, η μαγειρική της γιαγιάς μου, η μητέρα μου που με πήγαινε θέατρο, οι αφηγήσεις παραμυθιών και τα καλοκαίρια. Πιστεύω βαθιά ότι μόνη πατρίδα είναι η παιδική ηλικία.

Η ιστορία της «Φαλακρής Τραγουδίστριας» εκτυλίσσεται σε ένα εγγλέζικο σαλόνι στα περίχωρα του Λονδίνου, ένα βράδυ. Οι οικοδεσπότες κος και κα Σμιθ δέχονται την επίσκεψη του ζεύγους Μαρτέν. Συζητούν περί ανέμων και υδάτων, συγκρούονται και πλήττουν. τους διακόπτει η εισβολή του Αρχηγού της Πυροσβεστικής και η παρουσία της υπηρέτριας Μαίρυ. Η απλή καθημερινή συζήτηση , μέσα από την επανάληψη και την κοινοτοπία,εξελίσσεται σε ένα κοντσέρτο ασυμφωνίας φθόγγων, επιφωνημησα το 2009.γματοπο παρς ιδιαιτέάτων και άναρθρων κραυγών.

Η ιδιαιτερότητα του έργου έχει να κάνει με την ματιά του Ιονέσκο πάνω στην ανθρώπινη φύση, κοινωνία και επικοινωνία. Είναι βαθιά πεσιμιστής. Όμως ο πεσιμισμός του τον οδηγεί στο να αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως κάτι το βαθιά κωμικό. Είναι ένα έργο είναι κλασσικό και διαχρονικό καθότι πραγματεύεται το φαίνεσθαι, τη μάσκα, την υποκρισία και την αφέλεια του δυτικού ανθρώπου που ζει σε μια εύθραυστη ψευδαίσθηση ευμάρειας .

Θέατρο ακρίβειας και μουσικότητας. Αυτό το θέατρο θέλω να κάνω, που να με ενδιαφέρει και να ενδιαφέρει τους συνομιλητές μου.

Όταν είχα πωτοδιαβάσει τα μονόπρακτα του David Ives το 1999, είχα μια μεγάλη αλλά θολή επιθυμία να τα ανεβάσω στο θέατρο. Πέρασαν πολλά χρόνια αλλά τα κατάφερα το 2015 με την παράσταση «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί». Επίσης πάντα ονειρευόμουν να διανυκτερεύσω στην έρημο. Το πραγματοποίησα το 2009.

Επόμενα σχέδια; Όντας βουτηγμένη στις τωρινές μας πρόβες, οποιαδήποτε άλλα σχέδια έχουν σταματήσει.

Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη Συνεργάτης δραματολόγος: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου Σκηνικό- Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη Φωτογραφίες: Andrea Bonetti Καλλιτεχνική συνεργασία: Εύα Μαραθάκη Εκτέλεση παραγωγής: POLYPLANITY Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου & Βίκυ Στρατάκη

Ερμηνεύουν:
Κος Σμιθ: Μάριος Παναγιώτου
Κα Σμιθ: Φωτεινή Παπαχριστοπούλου
Κος Μαρτέν: Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου
Κα Μαρτέν: Μαρία Παρασύρη
Μαίρυ: Σοφία Μαραθάκη
Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής: Κωνσταντίνος Μωραἴτης

Μια συμπαραγωγή της Ομάδας Θεάτρου ΑΤΟΝΑλ και του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Info
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου 14, Πλάκα). 13 Μαΐου – 11 Ιουνίου 2019. Ημέρες και ώρες παραστάσεων Δευτέρα 13 και Τρίτη 14/5 21.15, Τρίτη 21/5 στις 21.15, Τετάρτη 22/5 στις 20.00, Πέμπτη 23, Παρασκεή 24 και Σάββατο 25/5 στις 21.15, Τρίτη 28/5 στις 21.15, Τετάρτη 29/5 στις 20.00, Πέμπτη 30,Παρασκεή 31/5  και Σάββατο 1/6 στις 21.15. Τρίτη 4/6 στις 21.15, Τετάρτη 5/6 στις 20.00, Πέμπτη 6, Παρασκευή 7 και Σάββατο 8/6 στις 21.15, Κυριακή 9/6 στις 20.00. Τιμές εισιτηρίων 15 ευρώ γενική είσοδος , 10 ευρώ μειωμένο. Προπώληση.