Δέσποινα Σαραφείδου: «Θυμάμαι τον πατέρα μου από πάντα να λέει "Θα γίνεις ηθοποιός"»

despoina-sarafeidou
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΜΑΙΟΥ 2019

Εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» των Ιόλης Ανδρεάδη και Άρη Ασπρούλη και νικήτρια του Βραβείου Ερμηνείας Κάρολος Κουν 2018.

Βραβευμένη με το φετινό Βραβείο Ερμηνείας Κάρολος Κουν σε Ελληνικό Έργο για τον ρόλο της Σάρας στη «Θυσία του Αβραάμ» του Βιτσέντζου Κορνάρου στο θέατρο Σταθμός, η Δέσποινα Σεραφείδου θα συμμετάσχει από 11 Μαΐου στο νέο έργο των Ιόλης Ανδρεάδη και Άρη Ασπρούλη, «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού». Μια παράσταση site-specific που θα λάβει χώρα στον Προαύλιο Χώρο του Ασύλου Ανιάτων στην Κυψέλη και στη συνέχεια θα βρεθεί στις 14 Οκτωβρίου στο Λονδίνο στο University of Roehampton.

Η ηθοποιός συστήνεται στο click@life και μιλά για την ιδιαιτερότητα και την επικαιρότητα του έργου, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που χάραξαν την αθέατη πλευρά της καλλιτεχνικής Αθήνας του 1910 και τα οποία έρχονται στο φως ως αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας σε ιστορικά αρχεία, δημοσιεύματα της εποχής και πλειστηριασμούς παλαιών βιβλίων. 

Γεννήθηκα στην Πάτρα, που την αγαπώ πολύ – αγαπώ τις πλατείες και τις βροχές της. Στο λιμάνι της βουτάει τον Ιούνιο ο μεγαλύτερος ήλιος που έχω δει. Μεγάλωσα λοιπόν εκεί, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη, το Μεσολόγι, την Κομοτηνή, την Καστοριά και την Αθήνα. Σήμερα ζω στη Νέα Σμύρνη. Με λυπεί που χάνει διαρκώς τον χαρακτήρα της. Μου αρέσει που μου θυμίζει την καταγωγή μου (όλοι οι παππούδες μου ήταν πρόσφυγες από τη Μ. Ασία) και που είναι κοντά στη θάλασσα.

Μικρή ήθελα να γίνω καλλιγράφος και γεωγράφος-εξερευνητής. Είχα στενοχωρηθεί πολύ όταν έμαθα πως τα συγκεκριμένα επαγγέλματα δεν υφίστανται πια. Τελικά, σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ. του Καποδιστριακού και τη Δραματική Σχολή της Χατζίκου και έχω παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας, κίνησης, φωνής, χορού κ.ά. Η εκπαίδευση του ηθοποιού δε σταματάει ποτέ.

Ήμουν στην Ιατρική της Πάτρας, είχα ήδη παίξει στο Θεατρικό του Πανεπιστημίου εκεί, διάβαζα για εξετάσεις και σκέφτηκα ότι δεν μπορώ να ακολουθήσω και τα δύο. Διάλεξα το θέατρο. Μπήκα στη Φιλοσοφική και άρχισα να μαθητεύω στην υποκριτική με συνεργάτες του Γκροτόφσκι. Ακόμα, θυμάμαι τον μπαμπά μου από πάντα να μου λέει «Θα γίνεις ηθοποιός».

Οι καλλιτεχνικές μου επιρροές είναι οι Ταρκόφσκυ, Καντίνσκυ, Τζόυς και Σολωμός, οι κλασικοί που διάβαζα από μικρή, το ροκ που με πότιζαν οι φίλοι. «Ό,τι μου πονεί, ό,τι μου κάνει ευχαρίστηση» που λέει κι ο Χαλεπάς.

Η παράσταση «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» είναι ένα αστυνομικό θρίλερ. Μια σειρά φόνων οδηγούν τον αστυνόμο που έχει αναλάβει την εξιχνίασή τους στο παρελθόν, στην καλλιτεχνική Αθήνα των αρχών του 20ού αιώνα. Μέσα από την έρευνά του για την υπόθεση αναδύονται η κεντρική μορφή του αισθητιστή Πλάτωνα Ροδοκανάκη, η πολυσχιδής ιστορία της οικογένειάς του, ο Γιώργος, η Βέρα και η μελομανής μητέρα της –ήρωες του κορυφαίας και σκανδαλώδους νουβέλας του «Βυσσινί τριαντάφυλλο»–, ο ποιητής Περικλής Γιαννόπουλος, ο έρωτας και η μυθιστορηματική αυτοκτονία του για τη ζωγράφο Σοφία Λασκαρίδου, η μητέρα της Αικατερίνη Λασκαρίδου, ο Παλαμάς κ.ά. Γεγονότα και πρόσωπα που σφράγισαν την εποχή εκείνη ζωντανεύουν και επηρεάζουν, με το ρομαντικό πάθος και τις μεγάλες ιδέες τους, τη σύγχρονή μας πραγματικότητα. Μέχρι την απρόσμενη λύση του μυστηρίου στο τέλος.

Το κείμενο βασίζεται σε πολυετή έρευνα του Άρη Ασπρούλη γύρω από την αινιγματική προσωπικότητα του Πλάτωνα Ροδοκανάκη – φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από το θάνατό του. Είναι γραμμένο από την Ιόλη Ανδρεάδη και τον Άρη Ασπρούλη ειδικά για την παράσταση, σε μοντέρνα φόρμα και γλώσσα σύγχρονη, με ιδιαίτερη ποιητικότητα που μεταφέρει το άρωμα της γραφής του Ροδοκανάκη. Η παράσταση έχει πολλά στοιχεία περφόρμανς, ενώ ενσωματώνει ζωγραφική και χορό. Είναι site spesific, καθώς ανεβαίνει στον προαύλιο χώρο του Ασύλου Ανιάτων, που υπήρξε κατοικία της οικογένειας Ροδοκανάκη. Επίσης, θα παρουσιαστεί και στο Λονδίνο, όπου έδρασε ο γιατρός Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης, ανακαλύπτοντας το φάρμακο για την πανώλη τον 17ο αιώνα. Επιπλέον, στο Άσυλο θα πραγματοποιηθεί εικαστική έκθεση, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, με τίτλο μια φράση του Πλ.Ρ., «Αισθάνομαι να έχω μέσα μου κάτι τι το πολύ ξανθό».

Η παράσταση, με την παράλληλη έκθεση που τη συνοδεύει, δεν αποτελεί απλώς αφιέρωμα στον Ροδοκανάκη και τα πρόσωπα της εποχής του που τον πλαισιώνουν, παρά μετατρέπεται, κατά κάποιον τρόπο, σε μια πικρή αλληγορία για τον έρωτα, την τρέλα, την καλλιτεχνική δημιουργία, την πολιτική, το ατομικό και συλλογικό πεπρωμένο. Αποφεύγοντας το διδακτισμό, δίνει αφορμή για στοχασμό και συγκίνηση, ξεδιπλώνοντας τις ιδέες που κινούν τα πρόσωπα εκείνα, αλλά και τη στρέβλωσή τους στο παρόν. Ο θεατής έχει έτσι την ευκαιρία να γνωρίσει πολύπλευρα άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πόλης μας, κατανοώντας βαθύτερα τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Τι θέατρο θέλω να κάνω; Για να απαντήσω, θα δανειστώ από τον ποιητή την ευχή «Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη».

Το καλοκαίρι θα ταξιδέψω σε φεστιβάλ με δύο μονόλογους, την Kassandra του Sergio Blanco που παίζω από το 2011 (συνσκηνοθεσία με την Ευαγγελία Ανδριτσάνου) και τη Μήδεια∙ μηδέν στο κόκκινο, σε κείμενο-σκηνοθεσία Σοφίας Διονυσοπούλου. Επίσης, οι μαθητές μου στο TwixtLab θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους πάνω στο θέμα «Θέατρο και πολιτική» (Κεχαΐδης – Το τάβλι, Αριστοφάνης – Λυσιστράτη, Καστοριάδης.

Σκηνοθεσία - Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη Κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης Έρευνα: Άρης Ασπρούλης Σκηνογραφία - Κοστούμια: Πηνελόπη Ασλάνογλου Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γκόνης Επιμέλεια Έκθεσης: Ίρις Κρητικού Φωτογραφίες: Θάνος Χόνδρος Video Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου 1+1 = 1

Ερμηνεύουν: Ρούλα Πατεράκη, Δέσποινα Σαραφείδου (Βραβείο Ερμηνείας Κάρολος Κουν 2018), Κώστας Νικούλι.

Info
Παραστάσεις στον Προαύλιο χώρο του Ασύλου Ανιάτων (Αγίας Ζώνης 39, Κυψέλη). Πρεμιέρα το Σάββατο 11 Μαΐου ώρα 20.30. Και συνέχεια παραστάσεων από 13 έως 31 Μαΐου κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή στις 20.30 και κάθε Σάββατο στις 18.30 & στις 20.30. Διάρκεια παράστασης 85 λεπτά. Εισιτήρια: 13 ευρώ γενική είσοδος / 10 ευρώ μειωμένο. Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας για την παρακολούθηση της παράστασης απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στο 694.634.9344.

Παράλληλα, με αφορμή την παράσταση, στον χώρο του Ασύλου Ανιάτων παρουσιάζεται ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα τον Πλάτωνα Ροδοκανάκη και τίτλο «Αισθάνομαι να έχω μέσα μου κάτιτι το πολύ ξανθό…» σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους μεταξύ άλλων οι: Γιάγκος Ανδρεάδης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Νίκος Βατόπουλος, Βασίλης Γαρυφαλλάκης, Ανδρέας Γεωργιάδης, Έλενα Κυρκιλή, Δήμητρα Λιάκουρα, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Περικλής Πραβήτας, Γιώργος Τσόπανος, Άννα Χαρακτίνου, Θάνος Χόνδρος, Βιργινία Φιλιππούση και Γιώργος Φλωράκης.

Το έργο «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Κάπα Εκδοτική.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ