Σταύρος Ράγιας: «Τα ερωτηματικά πολλά για όσα δεν λέγονται ποτέ μέσα σε μία οικογένεια»

stauros-ragias
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΜΑΙΟΥ 2019

Σκηνοθετεί το βραβευμένο έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη, «Στην Εθνική με τα Μεγάλα».

Πρωτοπαίχτηκε στην Ελλάδα στο Θέατρο «Νέα Σκηνή» του Λευτέρη Βογιατζή και έχει αποσπάσει πολλές παγκόσμιες διακρίσεις. Το βραβευμένο έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη, Στην Εθνική με τα Μεγάλα παρουσιάζεται από την Θεατρική Εταιρεία Κάτοπτρον σε σκηνοθεσία Σταύρου Ράγια

Πρόκειται για ένα έργο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, που παρουσιάζει την αλληγορική πορεία τριών νέων στην αναζήτηση της ατομικής και της συλλογικής ταυτότητας.Mια μητέρα εξαφανισμένη από καιρό, δύο αδέρφια που ξαναβρίσκονται κοντά και πάλι, ο πατέρας που δεν ζει πια, και η φίλη του μικρού αδερφού, ξετυλίγουν άλλοτε με σκληρότητα και άλλοτε με ευαισθησία το μπερδεμένο κουβάρι μιας αλλόκοτης ελληνικής οικογένειας.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα στην Καρδίτσα, όπου κι έζησα μέχρι την ενηλικίωσή μου. Έπειτα, ήρθα στην Αθήνα, όπου ζω σήμερα. Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με το θέατρο, ή το τραγούδι. Προηγήθηκαν σπουδές στο δεύτερο, αλλά με κέρδισε οριστικά το πρώτο. Σπούδασα ανωτέρα θεωρητική μουσικής και υποκριτική στη δραματική Σχολή Βεάκη.

Ερχόμενος στην Αθήνα στα 17 μου, μου δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψω περισσότερα πράγματα για την υποκριτική, μέσα από ερασιτεχνικές ομάδες, από φίλους και συναναστροφές. Οι σπουδές μου στην δραματική σχολή ήταν μια απόφαση μονόδρομος για μένα. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ να κάνω κάτι άλλο στη ζωή μου. Ψηλαφίζοντας σιγά σιγά μέσα από τους ρόλους, τις τεχνικές και την καθοδήγηση των δασκάλων, αγάπησα ολοένα και πιο πολύ το θέατρο και πλέον για μένα είναι η πιο ολοκληρωμένη τέχνη.

Οι καλλιτεχνικές μου επιρροές ειναι πολλές και καμία. Σε κάθε παράσταση που παρακολουθώ, προσπαθώ να είμαι όσο πιο ανοιχτός γίνεται, να θαυμάσω, να κλέψω, να ζηλέψω, να απορρίψω.

Το έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη “Στην Εθνική με τα μεγάλα” καταγράφοντας με σχολαστική ακρίβεια σχέσεις γνώριμες σε όλους - δύο αδέλφια, μια μητέρα ένας πατέρας-, επαναπροσδιορίζει με ιδιαίτερο τρόπο το μοντέλο της ελληνικής οικογένειας. Ένα κείμενο που κεντά την αμφιβολία, μέσα απ’ την αναψηλάφηση αυτής της οικογενειακής ιστορίας, με τα πρόσωπα να αναζητούν εναγώνια την ταυτότητα της ύπαρξής τους.

Η ιδιαιτερότητα του έργου είναι για μένα τα σημεία στίξης του: μια άνω τελεία. Τοποθετημένη από τον συγγραφέα στις ζωές των ηρώων του. Μία παρένθεση που ανοίγει απροσδόκητα, για να διαταράξει οριστικά όλη την ισορροπία. Ερωτηματικά. Πολλά. Για όλα όσα δεν λέγονται ποτέ μέσα σε μία οικογένεια. Κι ένα θαυμαστικό, που θα ανατρέψει μεμιάς τα πάντα. Έίναι ένα έργο βαθιά ελληνοκεντρικό, και ταυτόχρονα απελπιστικά επίκαιρο. Οι ήρωες είναι οι γείτονες της διπλανής πόρτας. Πριν την κρίση. Ή μέσα σ΄αυτήν. Όλοι θα βρούμε κάτι να θυμηθούμε. Γι’ αυτό και θέλησα να είναι αυτό το πρώτο έργο που ανέλαβα να σκηνοθετήσω. Για να καταγράψω το τοπίο της εποχής μας, της δικής μου εποχής.

Στην Ελλάδα της κρίσης, την ανασφάλειας, των αμέτρητων δυσκολιών, ονειρεύομαι μόνο ένα πράγμα: να μπορώ να συνεχίσω να κάνω θέατρο, να εκφράζομαι καλλιτεχνικά, και να βιοπορίζομαι από αυτό. Θέατρο που να εκφράζει, να διασκεδάζει και να συγκινεί. Αύτό το θέατρο θέλω να κάνω.

Επόμενα σχέδια; Πολλά! Ετοιμασία της περιοδείας του έργου σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, μία νέα παιδική παράσταση, ένα σημαντικό κινηματογραφικό φεστιβάλ (micro μ).

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ράγιας. Σκηνικά-κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης. Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παντζόγλου. Φωτισμοί: Απόστολος Τσατσάκος. Τραγούδι παράστασης: Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης. Επιμέλεια Κίνησης: Μαρία Βάθη. Βοηθός σκηνοθέτη: Πάνος Μπόρας.

Παίζουν: Περικλής Ασημακόπουλος, Βασίλης Λιάκος, Νεφέλη Παπαδερού.

Info
Θέατρο 104 Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη 6-7, 13-14, 20-21, 27-28 Μαΐου 2019, Ώρα έναρξης: 21:15. Διάρκεια: 80 λεπτά. Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 12 €. Μειωμένο: 8 €. Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr και στο ταμείο του Θεάτρου 104.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ