Iστορίες σύγχρονου ανθρωποκυνηγητού στη Στέγη

the-wild-hunt
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΜΑΙΟΥ 2019

Στην ακουστική περφόρμανς του Τόμας Μπέλλινκ, «Simple as ABC #3: The Wild Hunt”.

Ένα φανταστικό μουσείο, φτιαγμένο από φωνές, στήνεται πάνω στη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Τα σώματά τους κρατούνται αλλού, όμως οι απόντες αφηγητές διηγούνται την ιστορία ενός ανθρωποκυνηγητού που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Δημοσιογράφοι, πολιτικοί, εκπρόσωποι του νόμου, καλλιτέχνες: όλοι κάτι κυνηγάμε. Κάποιες φορές αυτό το κάτι είναι οι άνθρωποι. Κατά τη διάρκεια αυτής της ακουστικής περφόρμανς, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 6 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση από 12 έως 15 Μαΐου, ακούγονται αποσπάσματα αραβικών, αγγλικών, περσικών, γαλλικών και ελληνικών, που συγκεντρώθηκαν από περιοχές της Μεσογείου. Βασισμένη σε δειγματοληψίες από πολλές ώρες ηχογραφήσεων, η περφόρμανς “Simple as ABC #3: The Wild Hunt” συναρμολογεί ένα πολυφωνικό πορτραίτο του σύγχρονου ανθρωποκυνηγητού που κρύβεται πίσω από το φαινόμενο της μετανάστευσης.

Το έργο βασίστηκε σε εκτεταμένη έρευνα, ενώ ο Τόμας Μπέλλινκ χρησιμοποίησε διάφορες μεθοδολογίες, όπως συμμετοχική συγγραφή ιστοριών και συνεντεύξεις που ηχογράφησε στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Κεντρική πηγή έμπνευσής του αποτέλεσε το βιβλίο του Γάλλου φιλοσόφου Gregoire Chamayou, «Ανθρωποκυνηγητό». Σε αυτήν την αποκαλυπτική μελέτη, ο Σαμαγιού προσφέρει μια ιστορία του κυνηγιού του ανθρώπου από τον άνθρωπο, που εκτείνεται από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Elina Giounanli
Ο όρος «Wild Hunt» (άγριο κυνηγητό) αναφέρεται σε ένα λαογραφικό πρότυπο της μεσαιωνικής κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Απεικονίζεται στη λαϊκή εικονογραφία συνήθως ως μια ομάδα φαντασμάτων-κυνηγών που διασχίζει τον ουρανό, καθοδηγούμενη από μια θεϊκή ή μυθική φιγούρα, πάνω σε άλογο. Πίστευαν μάλιστα πως όποτε το φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του, ήταν ένας κακός οιωνός που προμήνυε κάποια καταστροφή, όπως πόλεμο ή πανούκλα.
Το The Wild Hunt είναι το τρίτο μέρος του “Simple as ABC”, μιας σειράς έργων σε εξέλιξη, για τη Δυτική μηχανή διαχείρισης της μετανάστευσης. Είναι ένα ηχητικό θεατρικό δοκίμιο σχετικά με τις τεχνολογίες αιχμής που αναπτύσσονται για την ανίχνευση, αλλά και ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ-μιούζικαλ για την ψηφιοποίηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το The Wild Hunt είναι το δεύτερο έργο του Τόμας Μπέλλινκ που παρουσιάζεται στην Αθήνα στο πλαίσιο του Fast Forward Festival. Το πρώτο είχε τίτλο Το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας στην Εξορία (Domo de Eŭropa Historio en ekzilo) και παρουσιάστηκε το 2016 στο Fast Forward Festival 3.

Info
Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος
210 900 5 800.
Από 12 έως 15 Μαίου.