Νέστωρ Κοψιδάς: «Οι "Ανθρωποφύλακες" είναι το κουράγιο ενός ανθρώπου να καταγγείλει επώνυμα την εγκληματική συμπεριφορά»

nestor-kopsidas
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΜΑΙΟΥ 2019

Το βιβλίο - ορόσημο του Περικλή Κοροβέση ανεβαίνει στη σκηνή του Υπογείου του Τέχνης, σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη.

Οι Ανθρωποφύλακες του Περικλή Κοροβέση αποτελούν βιβλίο ορόσημο, αφού είναι η πρώτη μαρτυρία που τυπώθηκε και κυκλοφόρησε διεθνώς κάνοντας γνωστή την πρακτική βασανισμών που ακολουθούσε το καθεστώς των συνταγματαρχών έναντι των αντιφρονούντων. Μια οργανωμένη άνωθεν πρακτική που στόχευε στον πλήρη εξευτελισμό των συλληφθέντων, σωματικά και ψυχικά. Η σκληρότητα της περιγραφής των βασανισμών στην ταράτσα της Μπουμπουλίνας ισορροπεί με την λογοτεχνική αφήγηση του Κοροβέση, απόρροια της καλλιτεχνικής του ιδιότητας.

Ακριβώς πενήντα χρόνια μετά από την πρώτη έκδοση του βιβλίου, η παράσταση του Μάνου Βαβαδάκη που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, αναμοχλεύει τις σκληρές δοκιμασίες εξευτελισμού και βίας που υπέστη μέρος του λαού, πρακτική που ακόμα και σήμερα, έστω και ως αστείο, επιδοκιμάζεται από πολιτικούς και πολίτες. Σε συνδυασμό με τη σκιαγράφηση της περιόδου της Επταετίας αναδεικνύεται ότι το καθεστώς απλώθηκε σε όλους τους τομείς, στραγγαλίζοντας κάθε φωνή αντίστασης και δημιουργίας.

Εκ των ηθοποιών της παράστασης, ο Νέστωρ Κοψιδάς συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα στην Κέρκυρα το 1975. Σήμερα ζω στην Πλατεία Αμερικής. Είναι μία ζωντανή πολυπολιτισμική περιόχη γεμάτη μυρωδιές από Αφρική και Ασία. Μεγάλο ατού το bar aurevoir. 

Από μικρός ηθοποιός ήθελα να γίνω, αν και κάποια στιγμή είχα πει ότι θα γίνω δικηγόρος ή δάσκαλος ή κοινωνικός ανθρωπολόγος. Τελικά σπούδασα ΤΕΙ τουριστικών επιχειρήσεων. Δεν ολοκλήρωσα ποτέ τις σπουδές μου, γιατί έμπλεξα με το θέατρο. Αποφοίτησα από τη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης το 1996. 

Δεν υπήρξε κάποια αφορμή ή κάποια παράσταση που να είδα και να με επηρέασε στην απόφαση μου, αλλά θυμάμαι ότι είχα γράψει ένα σαχλό θεατρικό στο δημοτικό, που το παίζαμε με τα αδέρφια μου και τα ξαδέρφια μου σε μια αυλή με κοινό τους γείτονες.

Η παράσταση «Ανθρωποφύλακες» είναι η καταγραφή μίας πολύ σκληρής και εξευτελιστικής εμπειρίας του Περικλή Κοροβέση στην πρώιμη περίοδο της Χούντας στην Ελλάδα, το 1967. Πολύς κόσμος όμως δεν έχει ιδέα γι' αυτή τη μαύρη σελίδα της πρόσφατης Ελληνικής Ιστορίας, την ώρα που η βία και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πολλούς τρόπους υπάρχει και σημερα. 

Ας κρατήσουμε όμως αυτό: Το έργο είναι το κουράγιο ενός ανθρώπου να καταγγείλει επώνυμα όλη αυτή την εγκληματική συμπεριφορά αλλά και ταυτόχρονα να ανοίξει ενα μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας και ανθρώπινου μεγαλείου. Παρακολουθούμε την ιστορία του από τη στιγμή της επίσκεψης της Ασφάλειας σπίτι του μέχρι και την απελευθέρωσή του, αφού πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Παράλληλα, έχουμε επί σκηνής το πλαίσιο της εποχής έξω από τα κελιά την απομόνωση και τα βασανιστήρια.

Το κείμενο δεν γράφτηκε ως θεατρικό, αλλα ο τροπος που ειναι γραμμένο το βιβλίο σε προκαλεί να το μεταφέρεις στη σκηνή. Να το εκφράσεις με λόγια. Να το «μιλήσεις» αντί να το διαβάσεις. Από την άλλη θα λέγαμε ότι είναι ένα θεατρικό ντοκουμέντο.

Διασκευή: Άνδρη Θεοδότου. Σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης. Σκηνικά-Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού. Μουσική: Φάνης Ζαχόπουλος. Κίνηση: Μυρτώ Γράψα. Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου. Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Γεωργακοπούλου. Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Μαρινάκη. Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου.

Παίζουν οι: Νέστωρ Κοψιδάς, Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Ελένη Ζαχοπούλου, Άρης Λάσκος.

Info: Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - Υπόγειο. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα & Τρίτη έως 04/06. Ώρα παράστασης: 21:15 | Διάρκεια παράστασης 90 λεπτά Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ μειωμένο.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ