Νίκος Γιαλελής: «Να γελά κανείς με ό,τι τον πονά»

nikos-gialelis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΜΑΙΟΥ 2019

Εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης «Ο Πύργος» στο Σύγχρονο Θέατρο.

Ο «Πύργος», το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Φραντς Κάφκα, μεταφέρεται στην σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου σε διασκευή της Έλσας Ανδριανού και σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση. Ο Νίκος Γιαλελής, από τους πρωταγωνιστές της παράστασης, συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα ήρθα 18 ετών για τις σπουδές μου στο τμήμα Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Υποκριτικής στη Σχολή Βεάκη, απ’ όπου αποφοίτησα το 1998. Αργότερα παρακολούθησα για δύο χρόνια το Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας της τότε Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, στο τμήμα Υποκριτικής.

Σήμερα ζω στην περιοχή ανάμεσα στο Μετς και τον Νέο Κόσμο. Τυπικά, στο Μετς. Μου αρέσει που βρίσκομαι κυριολεκτικά 15’ με τα πόδια από το κέντρο της πόλης και στο σύνορο δύο περιοχών με διαφορετικά προφίλ γιατί μέσα σε λίγο χρόνο μπορεί κανείς να βρεθεί σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Την ίδια διαδρομή βέβαια, ένα ΑΜΕΑ πιθανότατα θα την περιέγραφε ως μια περιπέτεια. Αυτό κυρίως με στεναχωρεί σε σχέση με γειτονιά μου, αλλά και την Αθήνα γενικότερα. Δε λέω πως δε γίνονται βήματα, αλλά νομίζω πως χρειάζονται κι άλλα.

Μικρός ήθελα να γίνω πρώτα ιερέας, μετά γιατρός, και τελικά ηθοποιός. Κάθε συνειρμική συσχέτιση, δεκτή, αν και προσωπικά δεν την πιστεύω. Στο γυμνάσιο και τις αρχές του λυκείου, συμμετείχα ενεργά στη θεατρική ομάδα του σχολείου μου. Όταν ήρθε η κλασσική εποχή που τα αφήναμε όλα για να διαβάσουμε για τις Πανελλήνιες κατάλαβα ότι το θέατρο μου έλειπε πολύ και τότε πήρα την απόφαση τουλάχιστον να το σπουδάσω, έχοντας βέβαια ουσιαστικά αποφασίσει ότι τελικά με αυτό θα ασχοληθώ.​

Οι καλλιτεχνικές μου επιρροές είναι πάρα πολλές. Δε θα είχε νόημα να εντοπίσω κάτι συγκεκριμένο, λέγοντας «η δουλειά του Τάδε». Οπωσδήποτε όλοι οι δάσκαλοί μου, γιατί μου έδωσαν ο καθένας με τον τρόπο του κάποια κλειδιά αποκωδικοποίησης μιας τέχνης τόσο σύνθετης, αλλά και όλες οι εκπλήξεις και συγκινήσεις που έχω βιώσει ως θεατής. Η πιο ισχυρή επιρροή για μένα είναι οι στιγμές πραγματικής αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας ανθρώπων στη σκηνή, μπροστά μου, σε πραγματικό χρόνο. Όποτε βλέπω αυτό να συμβαίνει, εγώ αποκτώ έναν καινούργιο δάσκαλο.

Στην παράσταση ο «Πύργος» παρακολουθούμε την ιστορία του Κ., που φτάνει σε ένα χωριό πιστεύοντας ότι έχει προσληφθεί για μια δουλειά. Σύντομα αυτό αρχίζει να φαίνεται όχι και τόσο αυτονόητο, και ξεκινά μπροστά μας μια φάρσα, καθώς κάθε εμπόδιο που συναντά τον κάνει να επιμένει ακόμα πιο πολύ, αλλά ό,τι θεωρεί τη μια στιγμή σίγουρο, το  ανατρέπει η επόμενη . Αυτή η προσπάθεια και η επιμονή  χαρακτηρίζει  κάθε σχέση του με τους άλλους, αλλά το ποιος χρησιμοποιεί ποιον και για ποιο σκοπό γίνεται όλο και πιο περίπλοκο.

Πρόκειται για σκηνική μεταφορά ενός εμβληματικού μυθιστορήματος του Φραντς Κάφκα, του Πύργου. Αυτό που εγώ μπορώ τώρα να τονίσω ως ιδιαιτερότητα που με συγκινεί σε ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας -η ιδιαιτερότητα το χαρακτηρίζει- είναι η χρήση από τον συγγραφέα όλων των κλασσικών, ακόμα και κλισέ θα έλεγα, τρόπων αφήγησης ώστε, χωρίς να το καταλάβουμε και νιώθοντας ασφαλείς, να μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που το μόνο που είναι βέβαιο είναι η αβεβαιότητα. Η στιγμή που το καταλαβαίνει κανείς αυτό διαβάζοντας το βιβλίο – κι ελπίζουμε βλέποντας και την παράσταση – είναι στιγμή μιας προσωπικής «αποκάλυψης».

Η επικαιρότητά του είναι εκείνη κάθε σπουδαίας φάρσας: το φτάνει να γελά κανείς με ό,τι τον πονά.

Μετάφραση: Βασίλης Πατέρας. Διασκευή: Έλσα Ανδριανού. Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης. Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Κοστούμια: Έλλη Παπαδάκη. Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα. Επιμέλεια κίνησης: Πωλίνα Κρεμαστά. Μουσική σύνθεση: Κώστας Λώλος – Κώστας Στεργίου. Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Μαγγίνα - Θεοδώρα Γεωργακοπούλου. Κατασκευή Σκηνικού: Λευτέρης Βουρεκάς. Φωτογραφίες: Γιάννης Ζινδριλής. Σχεδιασμός Έντυπου Υλικού/ Promo trailer: Παναγιώτης Ανδριανός. Μακιγιάζ: Βασιλική Κήτα.

ΔΙΑΝΟΜΗ
Κ.: Νίκος Γιαλελής
ΣΒΑΡΤΣΕΡ, ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Δημήτρης Μηλιώτης
ΒΟΗΘΟΙ/ΟΣ, ΜΠΥΡΓΚΕΛ: Ιάκωβος Μηνδρινός
ΦΡΙΝΤΑ, ΑΜΑΛΙΑ: Σεμίνα Πανηγυροπούλου
ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ ΠΑΝΔΟΧΕΙΟΥ ΚΥΡΙΩΝ/ΓΕΦΥΡΑΣ: Ναταλία Στυλιανού
ΟΛΓΑ, ΠΕΠΗ: Λυγερή Ταμπακοπούλου
ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΜΟΜΟΥΣ, ΕΡΛΑΝΓΚΕΡ: Άρης Τρουπάκης

Ιnfo
Σύγχρονο Θέατρο: Ευμολπιδών 45, Γκάζι | Κρατήσεις: 2103464380. Παραστάσεις: 29 Μαΐου – 16 Ιουνίου. Τετάρτη με Κυριακή στις 21:15 | Διάρκεια: 1 ώρα. Τιμές Εισιτηρίων: 15 € Κανονικό,, 10 € Μειωμένο (Φοιτητικό, ΑμέΑ, Ανέργων)

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ