Ο Γιάννης Βούρος νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ

o-giannis-bouros-neos-kallitexnikos-dieuthuntis-tou-kthbe

Ως ηθοποιός έχει υπηρετήσει όλη σχεδόν τη γκάμα των ρόλων του ρεπερτορίουεμφανιζόμενος σε μικρά περιφερειακά θέατρα, σε μεγάλες εμπορικές αίθουσες της Αθήνας, σε θέατρα του εξωτερικού και στην Επίδαυρο.

ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΜΑΙΟΥ 2013

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) ορίστηκε ο θεατρολόγος και ηθοποιός Γιάννης Βούρος.

Ο Γιάννης Βούρος είναι ο 16ος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ (από την ίδρυσή του το 1961) και αναλαμβάνει τη θέση την οποία μέχρι την περασμένη εβδομάδα κατείχε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης. Τις επόμενες μέρες αναμένεται και η ανακοίνωση της σύνθεσης του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου του ΚΘΒΕ καθώς η θητεία του απερχόμενου έληξε στις 28 Μαΐου.

Η πρώτη δήλωση

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Βούρος δήλωσε:

«Τα περί ευθύνης και τιμής είναι αυτονόητα. Το ΚΘΒΕ μπορεί να υπογραμμίσει και να συνεχίσει να ενισχύει τη θέση του όχι μόνο στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας και της Βαλκανικής χερσονήσου αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα όταν θα έχει παραχθεί πολιτιστικό προϊόν ικανό να κριθεί και να αξιολογηθεί. Έτσι κι αλλιώς στο χώρο του θεάτρου τα πάντα κρίνονται σαν ένα εκ των υστέρων αποτέλεσμα και όχι σαν ένα εκ των προτέρων γεγονός».

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Η καταγωγή του είναι από τη Χίο και την Καβάλα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος της Δημοσιογραφίας - Δημοσιολογίας και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην «Ημερησία» και την «Αθηναϊκή» στο πολιτικό ρεπορτάζ και την Κρατική Τηλεόραση στην ημερήσια εκπομπή ρεπορτάζ «Κάθε μέρα».

Διετέλεσε αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (1992-1997). Είναι ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος Λ. Βουβούρη «Το εργαστήρι» για παιδιά με νοητική στέρηση, και του Ιδρύματος «MDA Ελλάς» για παιδιά με νευρομυϊκές παθήσεις.

Κείμενα και δοκίμιά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες, ενώ από τις εκδόσεις Λιβάνη έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο του «Μ' ένα φλασάκι στο μυαλό».

Ως ηθοποιός έχει υπηρετήσει όλη σχεδόν τη γκάμα των ρόλων του ρεπερτορίου (από ελληνική φαρσοκωμωδία μέχρι Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη και Αριστοφάνη -γαλλικό μπουλβάρ και σύγχρονο ρεπερτόριο), εμφανιζόμενος σε μικρά περιφερειακά θέατρα, σε μεγάλες εμπορικές αίθουσες της Αθήνας, σε θέατρα του εξωτερικού και στην Επίδαυρο.

Έχει σκηνοθετήσει και μεταφράσει θεατρικά έργα από τα αγγλικά και τα γαλλικά, ενώ τον χειμώνα που μας πέρασε επέστρεψε στο σανίδι και έπαιξε στην παράσταση «Sunset Limited» μαζί με τον Αλέκο Συσσοβίτη.

Διετέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 2009 έως το 2012, ενώ ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και υπεύθυνος για θέματα θεάτρου και κινηματογράφου.