«Το Σωματίδιο του θεού»: όταν ο χορός εμπνέεται από την επιστήμη

to-somatidio-tou-theou-otan-o-xoros-empneetai-apo-tin-epistimi-xoros-empneetai-apo-tin-epistimi

Photo: Γιώργος Βιτσαρόπουλος

ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΜΑΙΟΥ 2013

Το χορό επιστρατεύει ο Δ. Αποστολάκης για την οπτικοποίηση της διάθεσης του ανθρώπου να μάθει την ιστορία και τη μοίρα του. Βασισμένη σε κείμενα του Αποστολάκη, η παράσταση «Το Σωματίδιο του θεού/ The God’s particle» επιστρέφει στο ΙΜΚ για τρεις μόνο βραδιές, στις 4, 5, 6 Ιουνίου, σε σκηνοθεσία και χορογραφία της ομάδας «κι όμΩς κινείται».

Στις 4 Ιουλίου 2012, οι επιστήμονες του CERN επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου με μάζα που εικάζεται ότι είναι μποζόνιο και μάλιστα το βαρύτερο που έχει βρεθεί. Ενδείξεις μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι το νέο σωματίδιο έχει χαρακτηριστικά του σωματίου Χιγκς, με επιφύλαξη όμως, ώσπου να φανεί ότι φέρει πράγματι και τις λοιπές, θεωρητικά, προβλεπόμενες ιδιότητές του.

Η παράσταση είναι ταυτόχρονα μία διάλεξη αυξανόμενης εντροπίας και εμπάθειας από τον Δημήτρη Αποστολάκη, ο οποίος έχει υπάρξει στο CERN ως ερευνητής, υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς.

Στόχος της ομάδας είναι η διήγηση αυτού του πανάρχαιου παραμυθιού της δημιουργίας του σύμπαντος, στη σημερινή του μορφή, έτσι όπως μας το διηγείται η φυσική με παράξενους όρους, όπως η μεγάλη έκρηξη, το καθιερωμένο πρότυπο, οι χορδές, η υπερσυμμετρία, τα μποζόνια και τα φερμιόνια, η αντιύλη, η ενοποίηση των δυνάμεων, η σκοτεινή ενέργεια και ύλη, οι μαύρες τρύπες.

Σε ένα τρισδιάστατο σκηνικό χώρο και με τη βοήθεια της εικόνας και του ήχου, η ομάδα προσπαθεί να καταλάβει και να κάνει κατανοητά όλα αυτά τα τεράστια και ελάχιστα, τρομερά συμβάντα, που αφήνουν εμάς τους ανθρώπους, στη μέση μιας αδιανόητης κλίμακας, να προσπαθούμε, βάζοντας σωματίδια να συγκρούονται με την ταχύτητα του φωτός, να τακτοποιήσουμε λιγάκι το σύμπαν.

Οι 7 ερμηνευτές (χορευτές και ακροβάτες) αναπτύσσουν μια διαλεκτική σχέση με αυτή την παρέλαση εννοιών και συλλογισμών, αντιλαμβανόμενοι τη μικρή ανθρώπινη εμβέλεια μέσα στο σύμπαν και προσπαθώντας να κατανοήσουν ποιοι είμαστε, πως φτιάχτηκε όλο αυτό και τι τελικά θα απογίνουμε.

Σκηνοθεσία, Χορογραφία: κι όμΩς κινείται. Πρωτότυπη Ιδέα: Χαΐνης Δ. Αποστολάκης. Σκηνογραφία: B.Camilo. Μουσική (σύνθεση και ερμηνεία): Χαΐνης Δ. Αποστολάκης και Τ. Μούσας. Φωτισμοί: Β. Καψούρος. Βίντεο: Μ. Αθανασοπούλου. Ερμηνεία και συνδημιουργία: Αποστολάκης Δημήτρης, Βαρδαξόγλου Αλέξανδρος, Bentancor Camilo, Δημάς Βασίλης, Λινάρδου Αντιγόνη, Μαλκότσης Ερμής, Παρασκευοπούλου Ιωάννα, Σουγιουλτζή Χριστίνα.

Πληροφορίες: 4, 5, 6 Ιουνίου στις 21:00. ΙΜΚ (Πειραιώς 206), αίθουσα: Θέατρο. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (ενιαίο). Διάρκεια: 75 λεπτά. Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος Δευτ. έως Παρ. 11:00 με 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση. Αγορά με πιστωτική κάρτα στο 210 3418579, Δευτ. έως Παρ 11:00 με 14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www.mcf.gr. Εισιτήρια προπωλούνται και στα καταστήματα Public του Σύνταγματος, Πειραιά, Γλυφάδας, Αγ. Δημητρίου Metro Mall, Athens Mall Μαρούσι.