«Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία» από το ΚΘΒΕ

biktor-i-ta-paidia-stin-eksousia-ta-paidia-stin-eksousia
ΤΡΙΤΗ, 02 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης.

Το έργο «Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ  είναι η δεύτερη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή που θα παρουσιάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος,  σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι και σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η εξωφρενική κωμωδία, που αποτελεί το έργο – ορόσημο του σουρεαλισμού, θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019 και θα κρατήσει συντροφιά σε όσους μείνουν το καλοκαίρι στην πόλη, αλλά και στους ξένους επισκέπτες.

Ο Βασίλης Ντάρμας, που το χειμώνα κέρδισε κοινό και κριτικούς με την ερμηνεία του στην παράσταση της Νεανικής σκηνής «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα», θα ενσαρκώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Βικτόρ, ενός εννιάχρονου αγοριού με πληθωρική ευαισθησία και ασυμβίβαστη προσωπικότητα.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο εννιάχρονος Βικτόρ τη μέρα των γενεθλίων του αποφασίζει να αποτινάξει την ταυτότητα του υποδειγματικού γιού και να ξεσκεπάσει όλα τα καλώς κρυμμένα - κακώς κείμενα, της οικογένειάς του. Τραβώντας αργά και επιδέξια το σεντόνι της αστικής υποκρισίας, κατευθύνει τα πράγματα μέχρι το τέλος του έργου σε αποκαλύψεις που οδηγούν στη διατάραξη της οικογενειακής γαλήνης, του πατριωτικού εφησυχασμού, της κοινωνικής σύμβασης. Ο Βικτόρ με την ειλικρίνεια, την αφέλεια, την αθωότητα αλλά και την πονηράδα ενός παιδιού, επιτίθεται σε όσα δεν μπορεί να κατανοήσει και να αποδεχτεί ως προϋποθέσεις μιας ασφαλούς και ήσυχης κοινωνικής ζωής.

Εκπρόσωπος του κινήματος του σουρεαλισμού, ο Ροζέ Βιτράκ συνθέτει ένα πρωτότυπο έργο με όπλα του το χιούμορ, τον λυρισμό και την πρόκληση. Στρέφει τα βέλη του ενάντια στην αστική οικογένεια, τοποθετώντας τον θεατή στα ανασφαλή εδάφη μιας κωμωδίας με… «τραγικόν τέλος». Το έργο ανεβαίνει 41 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στο ΚΘΒΕ.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

«Απιθανότητες! Απιθανότητες παρατηρούνται εδώ μέσα απόψε!»

Στρατηγός Ετιέν Λοσεγκύρ

Κωμωδία και δράμα μαζί, ανελέητη σάτιρα και ποιητική αλληγορία, μανιφέστο ελευθερίας και παιχνίδι παιδικό, σαρωτική φάρσα και κραυγή αγωνίας… Προσπαθώ να βρω λέξεις και φράσεις που να μπορούν να αποδώσουν αυτό που η τολμηρή φαντασία του Ροζέ Βιτράκ κληροδότησε στο θέατρο του 20ού αιώνα. Αυτό που το θέατρο του 21ου παλεύει να εκφράσει στη σκηνή για να φωτίσει, να σχολιάσει και να καταγγείλει την πραγματικότητα που ζούμε στις πολιτισμένες κοινωνίες του δυτικού κόσμου. Έργα σαν τον «Βικτόρ» δίνουν την ευκαιρία σε μας και στο κοινό να αναμετρηθούμε με τόλμη με τις ιδεοληψίες μας, να σαρκάσουμε και να αυτοσαρκαστούμε. Ησυχάστε! Τα παιδιά δεν ήρθαν στην εξουσία, τελικά. Να ευλογάμε την τύχη μας! Κι εκείνα τη δική τους…

Όσο για τον Βικτόρ, μοιάζει παράδοξο, αλλά θα μένει στη μνήμη χαραγμένος σαν τις βραχογραφίες της Αλταμίρα και σαν τα γκράφιτι του Μετρό.

Η παράσταση αυτή είναι αφιερωμένη στον Τάσο Πεζιρκιανίδη, τον ηθοποιό που ερμήνευσε πριν από 41 χρόνια σε αυτό το θέατρο τον Αντωνάκη Μανιώ.

Γιάννης Αναστασάκης

Μετάφραση: Παύλος Μάτεσις, Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης, Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Μυλωνά, Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης, Eπιμέλεια κίνησης: Σοφία Παπανικάνδρου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Ά Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαστυλιανός, ΄Β Βοηθός Σκηνοθέτη: Γεωργία Κυριαζή, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη

* Βοηθός σκηνοθέτη (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Γιώργος Μιχαλάκος,  Βοηθός σκηνογράφου (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Δέσποινα Τουτουντσόγλου, Βοηθός οργάνωσης παραγωγής (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Γιώργος Γκρίνιας

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Ντάρμας (Βικτόρ), Σοφία Καλεμκερίδου (Λιλή), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Κάρολος), Μαρία Μπαγανά (Αιμιλία), Γωγώ Παπαϊωάννου (Εσθήρ), Φωτεινή Τιμοθέου (Θηρεσία), Θάνος Φερετζέλης (Αντωνάκης), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Ίντα), Κώστας Σαντάς (Στρατηγός), Γιώργος Παπαστυλιανός (Γιατρός), Γεωργία Κυριαζή (Μαρία)

Info: Πρεμιέρα: Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019, στις 21:00. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη έως Παρασκευή, στις 21:00. Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στα αγγλικά.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

  • ΤΡΙΤΗ – ΤΕΤΑΡΤΗ

Γενική Είσοδος: 5€

  • ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Κανονικό εισιτήριο: 13€ (Θέσεις πλατείας)

Κανονικό εισιτήριο: 10€ (Θέσεις εξώστη)

Εκπτωτικό εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)

Ομαδικό εισιτήριο: 7€ (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)

  • ΑΝΕΡΓΟΙ: Δωρεάν (20 θέσεις σε κάθε παράσταση)
  • ΑΜΕΑ: Δωρεάν
  • Πολύτεκνοι: 5€
  • Δάσκαλοι-Καθηγητές (ΚΑΡΤΕΣ ΟΛΜΕ-ΔΟΕ,ΟΙΕΛΕ, ΕΛΤΕΕΘ): 10€
  • ΟΠΛΙΤΕΣ ΘΗΤΕΙΑΣ: 5€
  • ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ:8€
  • ΑΤΕΛΕΙΕΣ: Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.

ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΘΒΕ: Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Δευτέρα έως Παρασκευή: 8:30-21:30. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Δευτέρα έως Παρασκευή: 13:30 - 21:30. Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους: Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00 - 19:00. Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | ntng.gr | T. 2315 200 200.