Το νέο έργο των Έλλης Παπακωνσταντίνου και ODC Ensemble στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν

the-kindly-ones
ΤΡΙΤΗ, 02 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

The Kindly Ones: Μια παράσταση-σχόλιο για την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη βασισμένη στις Ευμενίδες του Αισχύλου καθώς και στο μνημειώδες έργο «Μάουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου στο Μνημείο του ιστορικού Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν στην Αυστρία έκανε πρεμιέρα το νέο έργο της Έλλης Παπακωνσταντίνου και της ομάδας ODC Ensemble. O τίτλος του είναι «The Kindly Ones» (Ευμενίδες) και θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Festival der Regionen 2019. Ας σημειωθεί ότι το Στρατοπέδο Συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, το οποίο αποτελεί ένα επισκέψιμο Μουσείο (Memorial), ανοίγει τις πόρτες του στην τέχνη μετά από χρόνια.

Η παράσταση αποτελεί μία ισχυρή πολιτική και κοινωνική συνδήλωση για τις τρέχουσες εξελίξεις και την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη. Το έργο υπογράφει η σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου και στηρίζεται στις Ευμενίδες  του Αισχύλου, σε αδημοσίευτα γραπτά και στο εμβληματικό αυτοβιογραφικό έργο «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος επέζησε του στρατοπέδου συγκέντρωσης, στη γνωστή άρια του H. Purcell «The Cold Song» (από το έργο «Βασιλιάς Αρθούρος») κ.α.

H πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Blaine Reininger και εκτελείται ζωντανά από τον ίδιο, ενώ, ερμηνεύουν η εξαιρετική περφόρμερ Ρόζα Προδρόμου, ο συνθέτης, καθώς και μια τοπική χορωδία ηλικιωμένων ανδρών (από την περιοχή του Μαουτχάουζεν). Τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει η Μαρία Πανουργιά, η οποία κατά τη διάρκεια των παραστάσεων δημιουργεί στο σκηνικό χώρο ένα τεράστιο mandala/land art.

Σκηνοθεσία και σύνθεση κειμένων : Έλλη Παπακωνσταντίνου
Συνθέτης: Blaine Reininger 
Σκηνογραφία και κοστούμια:  Μαρία Πανουργιά
Δραματουργική συνεργασία: Martina Winkel
Ερμηνεύουν: Ρόζα Προδρόμου, Blaine Reininger & Martina Winkel
Μαζί τους, μια τοπική χορωδία ηλικιωμένων αντρών (από την περιοχή του Μαουτχάουζεν)

Info
Festival der Regionen 2019
29.06-02.07.2019
Mauthausen Concentration Camp Memorial, Austria