Ρουσσέα, Μαλικένζου, Γαλανός στις «Φάλαινες του Αυγούστου»

oi-falaines-tou-augoustou
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας.

«Οι φάλαινες του Αυγούστου» είναι ένα έργο - ύμνος στη ζωή και στην ανθρώπινη αλληλεγγύη. Πέντε διαφορετικοί άνθρωποι, προχωρημένης ηλικίας, συναντώνται σε ένα νησί το καλοκαίρι, μετρώντας αντοχές, αναμνήσεις, ελπίδες, αγωνίες και όνειρα.

Στη συγκινητική ιστορία του Ντέιβιντ Μπέρρυ πρωτοστατούν δύο εντελώς αντίθετου χαρακτήρα γριούλες, που αγωνίζονται να επιβιώσουν μόνες τους και να ολοκληρώσουν το ταξίδι της ζωής τους με αγάπη και αξιοπρέπεια. Η Σάρα, μικρότερη ηλικιακά, έχει αναλάβει να φροντίζει την ογδονταεξάχρονη αδελφή της, Λίμπυ. Ο θάνατος καραδοκεί σε κάθε τους βήμα. Η νεότερη τον ξορκίζει, η πιο ηλικιωμένη τον αποζητά. Η σύγκρουση των δύο κόσμων είναι αναπόφευκτη. Η μια ελπίζει στο μέλλον, αγωνίζεται ως το τέλος, η άλλη παραιτείται και ζει αναπολώντας το παρελθόν. Ο χρόνος, βαρύ φορτίο στις πλάτες τους, κυριαρχεί. Η εποχή τους έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Μοιάζουν σαν τις φάλαινες που περιμένουν να έρθουν. Είναι ένα σπάνιο είδος που εξαφανίζεται, αλλά που ακόμα υπάρχει.

Ο συγγραφέας, μέσα από το πανανθρώπινο και διαχρονικό του έργο, δημιουργεί ένα αντεστραμμένο καθρέπτη. Η δύναμη της ζωής έρχεται αντιμέτωπη με τη δύναμη του θανάτου. Τα γηρατειά προβάλλουν τη λάμψη της αλλοτινής νιότης. Το παρόν φωτίζει το παρελθόν. Το δράμα χαμογελά σαρκαστικά στην προσωρινότητα και στο εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης.Το γέλιο εναλλάσσεται με το δάκρυ.

Παντού και πάντα όμως πρωταγωνιστεί το βασικό μεγάλο ερώτημα. Πώς ζει κανείς την ιστορία της ζωής του και πώς θέλει να δει το τέλος της.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη θεατρική περίοδο 2001-2002 από το Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Τους βασικούς ρόλους κρατούσαν οι: Αντιγόνη Βαλάκου, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Νέλλη Αγγελίδου και Γιώργος Τσιτσόπουλος.

«Οι Φάλαινες του Αυγούστου» έγιναν ταινία το 1987 σε σκηνοθεσία Λίντσει ΄Αντερσον, με πρωταγωνίστριες τη Μπέτυ Ντέιβις και τη Λίλιαν Γκις στο ρόλο των δύο ηλικιωμένων αδελφών.

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας Σκηνικά- Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη Μουσική Παναγιώτης Αυγερινός Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου

Πρωταγωνιστούν: Τζένη Ρουσσέα Έρση Μαλικένζου Νίκος Γαλανός Μαρία Αντουλινάκη Μάκης Πατέλης Γιάννης Μαρίνος.

Info: Θέατρο ΧΩΡΑ: Αμοργού 20, Κυψέλη, Τηλέφωνο, 2108673945. Πρεμιέρα: 18 Οκτωβρίου 2019. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:30, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 18:30. Διάρκεια: 120’ (με διάλειμμα). Πληροφορίες για τις ομαδικές κρατήσεις στα τηλέφωνα 2108673945 και 6974641692. Parking με 3 ευρώ (πλησίον του θεάτρου, Αμοργού 18). Προσφορά προπώλησης όλα τα εισιτήρια 12€!