Η Νικαίτη Κοντούρη σκηνοθετεί «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν»

to-thauma-tis-annu-saliban
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Το έργο του Ουίλιαμ Γκίμπσον, σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, θα ανεβάσει για τη θεατρική περίοδο 2019-2020, το Θέατρο «Μεταξουργείο».

Σε βρεφική ηλικία, η Έλεν Κέλλερ έχασε όραση, ακοή και φωνή και μέχρι τα έξι χρόνια ήταν ένα αγρίμι, το οποίο ζούσε μέσα στη σιωπή και το σκοτάδι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους κάλεσαν την Άννυ Σάλιβαν, μια εικοσάχρονη δασκάλα, που ήταν άτομο με αναπηρία και η ίδια αφού είχε μειωμένη όραση, για να τη βοηθήσει. Με την επιμονή της και κυρίως με την αγάπη της κατόρθωσε να μετατρέψει τη μικρή σ’ ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνιες πνευματικές αρετές. Η μικρή Έλεν ξεπέρασε όλα της τα προβλήματα και με την υπομονετική καθοδήγηση της δασκάλας της κατάφερε να μιλήσει με τη νοηματική γλώσσα, να γράφει και να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ. Σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφών, διδάσκοντας καινούργια παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την οδυνηρή της εμπειρία.

Το «Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ουίλιαμ Γκίμπσον είναι ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα σε όλο τον κόσμο, καθώς εμπνέεται από μια αληθινή ιστορία που συνέβη στον αμερικανικό νότο στα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι επίσης και ένα βιογραφικό ντοκουμέντο, και μία συγκινητική ιστορία. Αλλά είναι κι ένας ύμνος στην ανθρώπινη θέληση και γνώση, στον ηρωικό αγώνα του ανθρώπου ενάντια στις ίδιες του τις αδυναμίες.

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Κατσικονούρης Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη Σκηνικά: Βασίλης Παπατσαρούχας Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιασεμί Κηλαηδόνη, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Λίνα Φούντογλου, Σταμάτης Μπάκνης και οι μικρές Ιωάννα Αλεξανδρή (Ματίλντα στην περσινή παράσταση του "Ακροπόλ") και Κατερίνα Κανάκη.

Info
Θέατρο Μεταξουργείο. Από 1η Νοεμβρίου. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή στις 20:00, Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 18:30 Τιμές εισιτηρίων: 20ευρώ, και μειωμένο 12ευρώ (φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι). Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ. Κρατήσεις εισιτηρίων: Στο τηλέφωνο του θεάτρου, 210-5234382. Προπώληση: 12ευρώ www.viva.gr, τηλ. 11876.