Ευαγγελή Φίλη: «Γίνεται να έχει δίκιο μόνο ένας ανάμεσα σε όλους;»

euaggeli-fili
ΤΡΙΤΗ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Η ηθοποιός θα ταξιδέψει με την Ομάδα7 στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Στοκχόλμης με την παράσταση «Αντιγόνη, μια Ύβρις»​.

Ανάμεσα σε προτάσεις που έγιναν από 60 χώρες από όλο τον κόσμο η Ομάδα7 είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έγινε δεκτή στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Στοκχόλμης (Stockholm Fringe Festival) για το 2019 με την παράσταση «Αντιγόνη, μια Ύβρις» μια multimedia performance βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή.

Ο πρώτος κύκλος παραστάσεων πραγματοποιήθηκε στο Booze Cooperativa τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018 με εξαιρετική ανταπόκριση του κοινού. Στο Stockholm Fringe Festival το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την παράσταση «Αντιγόνη, μια Ύβρις» στις 4 Σεπτεμβρίου (20.30 ώρα Σουηδίας) και στις 5 Σεπτεμβρίου 2019 (15.00 ώρα Σουηδίας) στο Teater 3, σε νέα μετάφραση και διασκευή που έγινε από τη Βίκυ Μαστρογιάννη και την Ομάδα7, με τις τρεις performers  Έλσα Λουμπαρδία, Ελένη Μπαμπασάκη, Ευαγγελή Φίλη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Βίκυ Μαστρογιάννη.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Στοκχόλμης θα είναι η τρίτη συμμετοχή της Ομάδας7 σε διεθνή διοργάνωση, μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Καΐρου 2010 και τη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας (The Prague Quadrennial of Performance Design and Space, PQ 2015).

Η Ευαγγελή Φίληηθοποιός, στην πρώτη της συνάντηση με την Ομάδα7, μιλά στο click@life για την παράσταση, την ομάδα και τη συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Στοκχόλμης.

Η Ομάδα7 σχηματίστηκε το 2003 κι απέκτησε νομική μορφή το 2006. Το πρώτο έργο που παρουσίασε η ομάδα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου αφορούσε τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα, από εκεί προέκυψε η ονομασία της. Αποτελεί μια καλλιτεχνική ένωση που διερευνά τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της χώρας σ’ ένα διάλογο με τις φόρμες και τις μεθόδους του μεταμοντέρνου θεάτρου.

Υπάρχει ένας σταθερός πυρήνας ανθρώπων, στην πορεία των ετών όμως η ομάδα έχει διευρυνθεί με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από κάθε χώρο και πεδίο έκφρασης (ηθοποιοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές, video artists, μουσικοί, ζωγράφοι, χορευτές, θεατρολόγοι κ.λ.π.). Η συμμετοχή μου στην παράσταση "Αντιγόνη, μια 'Υβρις" είναι η πρώτη μου συνεργασία με την ομάδα, γεγονός που μου δίνει μεγάλη χαρά κι ικανοποίηση.

Η Ομάδα7 ασχολείται κυρίως με το θέατρο της επινόησης. Κατά καιρούς όμως καταπιάνεται και με θεατρικά έργα, όπως στη συγκεκριμένη παράσταση, η οποία βασίζεται στην Αντιγόνη του Σοφοκλή. Με εργαλεία από το θέατρο της επινόησης η ομάδα ξαναδιαβάζει το έργο. Επανεξετάζει το έργο δουλεύοντας πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές, ενώ ερευνά και πειραματίζεται πάνω στο τι μπορεί να σημαίνει σύγχρονη δραματουργία.

Κάναμε αίτηση στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Στοκχόλμης και έγινε δεκτή. Αυτή είναι η τρίτη συμμετοχή της Ομάδας7 σε διεθνές φεστιβάλ θεάτρου. Είναι μέσα στις επιδιώξεις μας το να συμμετέχουμε σε τέτοιες διοργανώσεις, καθώς μας ενδιαφέρει η αλληλεπίδραση και η συνδιαλλαγή με το ευρύτερο περιβάλλον της διεθνούς σκηνής. Δυστυχώς όμως υπάρχει μεγάλη δυσκολία με τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε οικονομική υποστήριξη από κανέναν δημόσιο φορέα.

Η ιστορία της παράστασης «Αντιγόνη, μια Ύβρις» είναι ο γνωστός μύθος της "Αντιγόνης", διανθισμένος με κείμενα που προέκυψαν από δική μας έρευνα και μέσα από αυτοσχεδιασμούς στις πρόβες. Στην παράσταση θέτουμε μια σειρά  από ερωτήματα πάνω στη θεματική Εξουσία-Αντίσταση-'Υβρις. Είναι η αντίσταση ενάντια στη Ύβρι της Εξουσίας ηθικό χρέος καθε ανθρώπου; Πότε μπορεί η αντίσταση να γίνει ύβρις; Ακούμε πραγματικά ο ένας τον άλλον; Τι θα πει "έχω δίκιο"; Γίνεται να έχει δίκιο μόνο ένας ανάμεσα σε όλους;

Στην παράσταση τρεις ηθοποιοί μοιραζόμαστε όλους τους ρόλους, εκτός από αυτόν  του χορού. Ερμηνεύω λοιπόν τέσσερις ρόλους: Αντιγόνη, Φύλακα, Ευρυδίκη και Εξάγγελο. Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για μένα αυτή η εναλλαγή των ρόλων. Αλλά και το πώς μπορώ να προσεγγίσω ένα ρόλο-σύμβολο όπως είναι αυτός της Αντιγόνης στη σύγχρονη εποχή. Θαρραλέα, ισχυρογνώμων, αγοροκόριτσο, συγκρούεται με τους οικείους της και με την εξουσία, για να υπερασπιστεί το δίκιο της. Ένα κράμα ανυπόφορου πόνου κι απέραντης αγάπης, η Αντιγόνη τολμά και πράττει κατ'αυτόν τον τρόπο, κατά συνείδηση, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να ζει.

Η ιδιαιτερότητα του έργου είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας. Στο έργο καταδικάζεται η αυθαιρεσία της εξουσίας, αλλά και το μόνος φρονείν.  Όταν σκέπτεται και λειτουργεί κανείς μόνο με έναν τρόπο, χωρίς να ακούει πραγματικά την άλλη πλευρά και να αναγνωρίζει το δικό της δίκιο, (συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τόσο τον Κρέοντα όσο και την Αντιγόνη), τα αποτελέσματα είναι ολέθρια όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για το σύνολο.

Στο διάγγελμά του προς τους Θηβαίους, ο Κρέοντας αναφέρει πως "είναι αδύνατο να γνωρίσεις την ψυχή, τις ιδέες και τα σχέδια ενός ανθρώπου πριν αυτός δοκιμαστεί στην εξουσία και πάρει στα χέρια του τους νόμους". Σήμερα στο δυτικό κόσμο έχουμε- τύποις τουλάχιστον- δημοκρατία κι ευνομία. Όμως οι άνθρωποι που ηγούνται των κυβερνήσεων (ακόμα κι αν ξεκινούν με αγαθές προθέσεις) γίνονται έρμαια της εξουσίας που αποκτούν ή/και τυχόν οικονομικών συμφερόντων που καλούνται να υπηρετήσουν. Όσο πιο συντηρητική και μη ανεκτική είναι η επικρατούσα ιδεολογία, τόσο περισσότερο ισχυροποιείται το μόνος φρονείν, σε όλα τα  επίπεδα (πολιτικής, κοινωνίας, διαπροσωπικών σχέσεων). Η "Αντιγόνη" παραμένει πάντα επίκαιρη λοιπόν. Αναρωτιέμαι αν μια σύγχρονη Αντιγόνη θα μπορούσε με την πράξη της να οδηγήσει σε μια επανάσταση κι αν ναι, τι επιπτώσεις θα είχε αυτό για την ίδια και για το σύνολο.

Μέχρι στιγμής έχω ασχοληθεί κυρίως με το θέατρο της επινόησης και την performance, ωστόσο δεν επιθυμώ να περιοριστώ μόνο σε ένα είδος θεάτρου. Αυτό που με ενδιαφέρει και που επιδιώκω είναι η συνεργασία με ανθρώπους σε ένα υγιές και γόνιμο περιβάλλον, που στηρίζει την ομαδική δουλειά, με σεβασμό και αγάπη για τη μοναδικότητα του καθενός.

Επόμενα σχέδια; Συμμετέχω στην παράσταση "Αγάπη ή Φαντάσματα ενός Μη Τόπου" σε σκηνοθεσία Ελένης Καλαρά, που θα επαναληφθεί τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο στο Μπάγκειον, μετά τη θερμή αποδοχή που είχε την προηγούμενη σεζόν. Επίσης, μετά το Fringe Festival της Στοκχόλμης, η "Αντιγόνη" μας θα παρουσιαστεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο, σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ