10 παραστάσεις που επιστρέφουν και αξίζουν

ethniko-theatro-epanalipseis Elina Giounanli
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η νέα σεζόν ξεκινά με επιτυχημένες επαναλήψεις της περσινής θεατρικής περιόδου.

Με τις νέες παραστάσεις της καινούργιας θεατρικής σεζόν να προετοιμάζονται πυρετωδώς για την πρεμιέρα τους, πάμε να δούμε ποιες επιτυχημένες παραγωγές της περσινής χρονιάς επανακάμπτουν στην αθηναϊκή σκηνή και αξίζουν τον χρόνο μας.

«Ο άνθρωπος που γελά»

Το σπουδαίο έργο του Βικτώρ Ουγκώ σε μια μουσικοθεατρική παράσταση, υπό την σκηνοθεσία και την εξαιρετική πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Αμπαζή. Ένα έργο βαθιά πολιτικό αποκαλύπτεται πίσω από ένα θυελλώδες ειδύλλιο, χάρη στην ιδιοφυή γραφή του κορυφαίου Γάλλου λογοτέχνη. Μια ερωτική υπόθεση ως αφορμή για να βρεθούμε αντιμέτωποι με την ακρότητα της εξουσίας και το αληθινό, αποκρουστικό της πρόσωπο.

Παίζουν: Θανάσης Ακοκκαλίδης, Κώστας Βασαρδάνης   Διονύσης Βερβιτσιώτης, Θανάσης Βλαβιανός, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Μαρία Δελετζέ, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Πάρις Θωμόπουλος, Σμαράγδα Κάκκινου, Αγγελική Καραγκούνη Ελίτα Κουνάδη, Νέστωρ Κοψιδάς, Δαυίδ Μαλτέζε, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θέμης Πάνου, ΕβελίναΠαπούλια, Αρετή Πασχάλη, Χρήστος Ραμμόπουλος   Αιμιλιανός Σταματάκης, Αντριάνα Χαλκίδη,  Δήμητρα Χαριτοπούλου

Info: Εθνικό Θέατρο-Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»-Θέατρο Rex

«Απόψε αυτοσχεδιάζουμε»

Ένα έργο σταθμός στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου. Μια παράσταση όπου η γραφή του Luigi Pirandello  συναντάται αριστουργηματικά με τη μουσική του Μάνου Χατζηδάκη, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Δημήτρη Μαυρίκιου. Μια πλειάδα εξαίρετων ηθοποιών ταυτίζονται με τους ρόλους τους προκειμένου να ζήσουν τις ζωές των χαρακτήρων που υποδύονται.

Παίζουν: Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Μαρία Βαρδάκα,  Γιάννης Βογιατζής
Δημήτρης Κακαβούλας, Δημήτρης Μαυρίκιος, Γιώργος Μπένος, Ράνια Οικονομίδου,
Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Στέφανος Παπατρέχας, ΓιούλικαΣκαφιδά, Νεκτάριος Φαρμάκης
Λυδία Φωτοπούλου

Info: Εθνικό Θέατρο-Κεντρική Σκηνή -Θέατρο Rex

«Γιούγκερμαν»

Το εμβληματικό μυθιστόρημα που θεωρείται το πλέον εντελές και συναρπαστικό του συγγραφέα του Μ. Καραγάτση ανεβαίνει ξανά, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και διασκευή Στρατή Πασχάλη. Ο βίος κι η πολιτεία του γοητευτικού και δαιμόνιου Φιλανδού αριστοκράτη, που ανακάλυψε το «υψηλό» μέσα στην ελληνικότητα, μίλησε στις καρδιές των θεατών. Ο Γιάννης Στάνκογλου και ένα cast 20 πρωταγωνιστών, με μερικές πολύ ενδιαφέρουσες αντικαταστάσεις, θα ξαναζωντανέψουν την συναρπαστική ιστορία που τόσο αγαπήθηκε από το κοινό.

Παίζουν: Γιούγκερμαν Γιάννης Στάνκογλου, Μιχάλης Καραμάνος Χρήστος Μαλάκης, Ντάινα / Λίλη Βασιλική Τρουφάκου Βούλα Θάλεια Σταματέλου Γιώργος Μάζης / Αστυφύλακας Γιάννης Σοφολόγης Κλεό Αλέξανδρος Βαμβούκος Σκλαβογιάννης / Διευθυντής Τραπέζης / Κάρλ Χάρης Εμμανουήλ-Αγγουράκης Θωμάς Παπαδέλης / Σύμβουλος οικονομικών / Ντε Κρεσύ Γιάννης Νταλιάνης

Info: Θέατρο Πορεία

«Ύψωμα 731»

Patroklos Skafidas

Η μουσικοθεατρική παράσταση του Άρη Μπινιάρη με θεματική το 1941, στο Ύψωμα 731, όπου ο ολιγάριθμος ελληνικός στρατός κατόρθωσε μια συντριπτική νίκη επί του πολυάριθμου ιταλικού στρατού του Μουσολίνι, στην προσπάθεια του τελευταίου να καταλάβει την Ελλάδα. 

Ερμηνεύουν: Άρης Μπινιάρης, Κωνσταντίνος Σεβδαλής

Info: Θέατρο Πορεία
Πρεμιέρα: Από 14 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου

«Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν»

Aggeliki Kokkove

Η καλλιτεχνική εταιρεία Μυθωδία (Νικορέστης Χανιωτάκης & Γεράσιμος Σκαφίδας) επαναλαμβάνει στο θησείον, Ένα θέατρο για τις τέχνες το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μετάφραση-σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και πρωτότυπη μουσική Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Ερμηνεύουν: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Ηρώ Μουκίου, Γιάννης Καλατζόπουλος, Γεράσιμος Σκαφίδας, Νίκος Πουρσανίδης, Κώστας Κάππας, Μπέτυ Αποστόλου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Ηλέκτρα Σαρρή

Info: Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες
Πρεμιέρα: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

«Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;»

Aggeliki Kokkove

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης μεταφέρει στη σκηνή ένα από τα κορυφαία και πιο τολμηρά έργα του βραβευμένου με τρία Πούλιτζερ Αμερικανού συγγραφέα Έντουαρντ Άλμπι, κείμενο με έντονο χιούμορ, εκρηκτικούς χαρακτήρες, έξυπνους διαλόγους, σκληρότητα, αλλά ταυτόχρονα μεγάλη τρυφερότητα, που υποδεικνύει όχι μόνο το μέλλον των έως τώρα παραδοσιακών δομών της κοινωνίας, αλλά και τα κρίσιμα ερωτήματα που βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.
Ερμηνεύουν: Νίκος Κουρής, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γιάννης Δρακόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης

Info: Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες
Πρεμιέρα: Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

«Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»

_dm_

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος καταπιάνεται ξανά με το έργο του Σάιμον Στήβενς. Μια γλυκόπικρη ιστορία για τον αυτισμό, την εφηβεία, την οικογένεια, τα μαθηματικά και τα χρώματα. 

Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Θέμης Πάνου, Μαρία Κατσανδρή, Θύμιος Κούκιος Γιώργος Γιαννακάκος, Βάσια Χρήστου, Σπύρος Κυριαζόπουλος

Info: Θέατρο Τζένη Καρέζη

«Beginning»

Το ερωτικό δράμα του Ντέιβιντ Έλντριτζ επανέρχεται στη σκηνή από τον Τάσο Ιορδανίδη. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2019, ο Ντάνι και η Λόρα θα συναντηθούν στο πάρτι της τελευταίας για να αποχαιρετήσουν το ΄19 και να υποδεχτούν το ΄20. Η έλξη είναι αμοιβαία.

Παίζουν: Θάλεια Ματίκα, Γιάννης Δρακόπουλος.

Info: Θέατρο 104
Πρεμιέρα: 28 Σεπτεμβρίου

«Προσωπική Συμφωνία»

Patroklos Skafidas

Στη Ναζιστική Γερμανία, ο Βίλχελμ Φουρτβένγλερ θεωρείται ο σημαντικότερος Διευθυντής Ορχήστρας γι’ αυτό και χαίρει της εύνοιας του Αδόλφου Χίτλερ. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο κατεχόμενο Βερολίνο, ο Φουρτβένγκλερ θα κατηγορηθεί για τη σχέση του με το Ναζιστικό καθεστώς και θα υποβληθεί σε ανάκριση από τους Αμερικανούς.Ο Δημήτρης Μυλωνάς επαναφέρει στη σκηνή το έργο του Ρόναλντ Χάργουντ.

Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Άννα Ελεφάντη, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Κώστας Κουτρούλης, Δημήτρης Μπούρας.

Info: Από Μηχανής Θέατρο
Πρεμιέρα: 30 Οκτωβρίου

«Σκηνές από έναν γάμο»

Ο Νίκος Διαμαντής παρουσιάζει τις διακυμάνσεις του βίου της Μαριάν και του Γιόχαν, με τη διαφάνεια, την καθαρότητα και την αγχίνοια ενός λόγου που εκφέρεται -θαρρείς- στη ρωγμή του κρυστάλλου μέσα από το έργο του Μπέργκμαν.

Παίζουν: Ιωάννα Μακρή & Πέρης Μιχαηλίδης

Info: Θέατρο Σημείο
Πρεμιέρα: 10 Οκτωβρίου

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ