Η Μήδεια στοιχειώνει το «Μπάγκειον»

mideia Aggeliki Kokkove
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση και δουλεμένη σκηνοθεσία.

Με ψυχαναλυτική διάθεση, μπαρόκ ατμόσφαιρα και εύστοχες ερμηνείες επιχειρεί να συνθέσει την δική του, πιο μοντέρνα, ανάγνωση στη Μήδεια του Ευριπίδη ο σκηνοθέτης Δημήτρης Γεωργαλάς.

Χρησιμοποιώντας τη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά ο σκηνοθέτης φτιάχνει όντως ένα έργο δικό του το οποίο αποφεύγει τα χορικά σημεία και εστιάζει στην ψυχοσύνθεση, τις αναμετρήσεις και της μεταπτώσεις στη συμπεριφορά της Μήδειας. Και όλα τα στοιχεία της παράστασης υπακούνε και ταιριάζουν σε αυτή την θεώρηση του Γεωργαλά δημιουργώντας ένα έργο συνεπές, σύντομο και ζωντανό.

«Θα νυχτώσει και θα’ ναι πάντα νύχτα»

Aggeliki Kokkove

Από το χώρο του ξενοδοχείου «Μπάγκειον» και την αίθουσα με την ατμοσφαιρική αισθητική και τις πολλές πόρτες μέχρι τους χειροποίητους ήχους, την επιλογή των σκηνικών αντικειμένων, την υπέροχη επιλογή της-συχνά ανατολίτικης-μουσικής, τα κοστούμια και την κινησιολογία, όλα τα στοιχεία της παράστασης συνθέτουν μια σύγχρονη, προσωπική και αρκετά σωματική απόδοση της γνωστής τραγωδίας.

Από αυτά τα στοιχεία ξεχωρίζουν το ενδυματολογικό κομμάτι (Κοστούμια : Δημήτρης Ντάσιος) με το απόλυτα ταιριαστό και λειτουργικό φόρεμα της Μήδειας και η χρήση των σκηνικών αντικειμένων, του υφάσματος δηλαδή και του καθρέφτη που βρίσκεται στην αίθουσα- σκηνή. Τα αντικείμενα αυτά με την συνδρομή των καλών φωτισμών (Φωτισμοί : Σάκης Μπιρμπιλής) φτιάχνουν την υπαινικτική ατμόσφαιρα και γίνονται όπλα στα χέρια του σκηνοθέτη για να ενισχύσουν την ένταση αλλά κυρίως για να λειτουργήσουν ως συμβολισμοί.

Aggeliki Kokkove

Προς την ίδια κατεύθυνση επίσης  λειτουργούν εξαιρετικά καλά η κινησιολογία των ηθοποιών (Χορογραφίες- Επιμέλεια Κίνησης : Φαίδρα Σούτου)- αν και λιγότερο αποδοτική στις ομαδικές στιγμές- και οι εκφραστικές, σωματικές ερμηνείες τους. Από τις πλέον αξιοσημείωτες στιγμές του έργου άλλωστε είναι όταν η Μήδεια ουρλιάζει δίχως φωνή πως θα σκοτώσει τα παιδιά της, σκηνή που συγκρίνεται σε δύναμη μόνο με την σκηνή μπροστά στον καθρέφτη όταν καθώς η Μήδεια απολαμβάνει την αφήγηση του θανάτου που έχει προκαλέσει παίρνει στάση σαν να γεννάει. Κι έπειτα σκοτώνει τα παιδιά της.  

 «Ίσκιος είναι ο άνθρωπος, δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος»

Aggeliki Kokkove

Τελικά ο Γεωργαλάς έχοντας επιλέξει σοφά τα στοιχεία που θα κρατήσει από το κείμενο επιλέγει σοφά και τα στοιχεία με τα οποία θα οικοδομήσει τη δική του Μήδεια. Και η δική του Μήδεια θα ήταν πολύ διαφορετική αν έλειπε η Τζούλη Σούμα και η υπέροχη ερμηνεία της. Άμεση, έντονη αλλά όχι υπερβολική, εκφραστική και με αξιοσημείωτη καθαρότητα στο λόγο πλαισιώνεται από τους Κυριακή Καραλουκά, Γιώργο Σταυριανό, Νίκο Δερτιλή και Σταύρο Γιαννακόπουλο που έχουν ψηθεί στους χαρακτήρες τους και μπαινοβγαίνουν στους ρόλους της με την ίδια άνεση που η Μήδεια αλλάζει συναισθηματική κατάσταση.

Συντελεστές :
Μετάφραση  : Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία- Επεξεργασία : Δημήτρης Γεωργαλάς
Μουσική : Πλάτων Ανδριτσάκης
Κοστούμια : Δημήτρης Ντάσιος
Φωτισμοί : Σάκης Μπιρμπίλης
Χορογραφίες- Επιμέλεια Κίνησης : Φαίδρα Σούτου
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
Δημιουργικό: Ανδρέας Πούρνος
Κομμώσεις Μακιγιάζ: Μαριάννα Λαβαζου
Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

Info
Πέμπτη- Κυριακή: 21:30
Μέχρι Κυριακή 22/9
Προπώληση: Viva. gr
Μπάγκειον : Πλατεία Ομονοίας 19, Κέντρο
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6944665561

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]