Βασιλική Κυπραίου: «Ο άνθρωπος που φωνάζει βοήθεια και κάνουμε ότι δεν ακούμε θα είναι δυστυχώς πάντα επίκαιρο θέμα»

basiliki-kupraiou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Πρωταγωνιστεί στην παράσταση «HIV» του Θανάση Τριαρίδη σε σκηνοθεσία Έλενας Σωκράτους στο Faust.

Το Μάιο του 2012, 27 οροθετικές γυναίκες, συνελήφθησαν, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα, και τελικά διαπομπεύθηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ. Εννέα χρόνια μετά, η ιστορία μεταφέρεται επί σκηνής μέσα από το κείμενο του Θανάση Τριαρίδη και τη σκηνοθετική ματιά της Έλενας Σωκράτους. Οι δύο τους συνεργάζονται ξανά μετά την επιτυχημένη σύμπραξή τους στο Lebensraum.

Στον θεατρικό μονόλογο HIV, που θίγει όχι μόνο το ζήτημα του trafficking που οδηγεί τις γυναίκες στην εξαθλίωση και το θάνατο, αλλά και τις ευθύνες του «πολιτισμένου κόσμου», μαθαίνουμε την ιστορία της Επίφανι Γκούντμαν, μίας Νιγηριανής πόρνης που αυτοκτόνησε το 2013 στην Αθήνα, μετά τη διαπόμπευσή της για λόγους Δημόσιας Υγείας. Μας την αφηγείται η Βασιλική Κυπραίου, που συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Μεγάλωσα στην Καλλιθέα. Σπούδασα στο Θέατρο Τέχνης.

Σήμερα, ζω στη Λευκωσία, στο Καιμακλί. Μου αρέσει που είναι ακόμα γειτονιά, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσουν κάποιοι γείτονες.

Ο μπαμπάς μου ήταν τεχνικός σκηνής. Το θέατρο μπήκε στη ζωή μου χωρίς φώτα. Με σκόρπια ροκανίδια, εργαλεία και τον πατέρα μου να καρφώνει ξύλα πάνω στη σκηνή. Με πρόβες και παραστάσεις που έβλεπα πίσω από τη σκηνή. Αυτό το κλάσμα δευτερολέπτου, πριν βγει ο ηθοποιός στη σκηνή είναι ό,τι πιο αληθινό έχω δει στο θέατρο.

Οι καλλιτεχνικές μου επιρροές είναι οι άνθρωποι που συναντώ στο δρόμο.

Η ιστορία της παράστασής μας, του HIV, είναι η ιστορία όλων των ανθρώπων που χάνονται γιατί εμείς κοιτάζουμε αλλού.

Η ιδιαιτερότητα του έργου είναι οι πρώτες λέξεις που ξεστομίζω βγαίνοντας στη σκηνή: Καλησπέρα. Είμαι η Βασιλική. Δεν μου έχει ξανασυμβεί. Είναι λίγο τρομακτικό. Και όμορφο μαζί.

Η επικαιρότητα του είναι η φωνή του ανθρώπου που φωνάζει βοήθεια κι εμείς κάνουμε ότι δεν ακούμε. Ήταν είναι και θα είναι επίκαιρη. Δυστυχώς.

Θέλω να κάνω ένα θέατρο ανθρώπινο, χωρίς φτιασίδια, χωρίς δεκανίκια.

Επόμενα σχέδια; Περιοδεία με το ‘HIV’. Νόρα στο ‘Κουκλόσπιτο’ του Ίψεν. Ζωγραφιές παρέα με την κόρη μου.

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης. Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους. Συνεργάτης σκηνοθέτης, Φωτογραφίες, Βίντεο: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου. Δραματουργία: Η ομάδα. Γραφιστικά: Πέτρος Ζάβρακας

Ερμηνεύει: Βασιλική Κυπραίου

** Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 15 ετών, καθώς επίσης και άτομα με καρδιακές παθήσεις ή κρίσεις πανικού.

**  Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ Εκδοτική (Τριλογία: Leopold, Football, HIV )

Info
Παραστάσεις Αθήνας: Παρασκευή,  13 | Σάββατο,  14 & Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019. Ώρα Έναρξης: 9μ.μ.. Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Θέατρο: FAUST, Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12, 150 60 Αθήνα. Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 210 3234095. Είσοδος: 12 € (γενική είσοδος) / 10 € (μειωμένο για φοιτητές, ανέργους, άνω των 65) / 5 € (με ατέλεια). Προπώληση Εισιτηρίων: Viva.gr

Υποστηρικτές: Θετική Φωνή, Deutsche Aidshilfe, Κ.Υ.Φ.Α (Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων Που Ζουν Με HIV/AIDS)

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ