Φεστιβάλ Αθηνών με ριζοσπαστικές προτάσεις
O «Ρινόκερος» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Το Φεστιβάλ Αθηνών συνεχίζεται με ριζοσπαστικές παραστάσεις. Θεατρικές διασκευές λογοτεχνικών κειμένων, θέατρο του παραλόγου αλλά και κλασικό ευρωπαϊκό ρεπερτόριο συνθέτουν μια ευρεία γκάμα επιλογών για τους θεατρόφιλους.
Ο Δήμος Αβδελιώδης στην πρώτη του συμμετοχή στο Φεστιβάλ Αθηνών, μας δίνει μια θεατρική ανάγνωση του πιο αινιγματικού κειμένου του Διονυσίου Σολωμού: «Η γυναίκα της Ζάκυθος» παρουσιάζεται σήμερα 28 Ιουνίου (Πειραιώς 260), με την Όλια Λαζαρίδου να διαβάζει το πεζογράφημα του Εθνικού μας ποιητή σαν μια μουσική παρτιτούρα. Το κείμενο στηρίχθηκε στην εκδοτική πρόταση του Δημήτρη Δημηρούλη Η Γυναίκα της Ζάκυθος (Εκδ. Μεταίχμιο, 2008) και στο έργο Διονυσίου Σολωμού Άπαντα, Πρόλογος-Αναλύσεις Έλλης Αλεξίου (Εκδ. Μέρμηγκας).
Το θεατρικό εγχείρημα του Ηλία Κούνελα, «Κήπος στάχτες» που είχε παρουσιαστεί με επιτυχία την προηγούμενη σεζόν επανακάμπτει στο Φεστιβάλ Αθηνών για λίγες ακόμη μέρες 28, 30 Ιουνίου, 1-5 και 7-12 Ιουλίου. Η παράσταση παίζεται στον Κολωνό (Θυάμιδος 7, Κολωνός -Στάση Μετρό Σταθμός Λαρίσης) και χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το δεύτερο βιβλίο της αυτοβιογραφικής τριλογίας Το οικογενειακό μας τσίρκο του Ντανίλο Κις. (Παίζουν οι: Ζωή Τούντα, Ηλίας Κουνέλας και Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης).
Ο Ακύλλας Καραζήσης και ο Νίκος Χατζόπουλος, είναι ένα δυνατό σκηνοθετικό δίδυμο. Μετά τη συνεργασία τους στην επιτυχία του «Όταν έκλαψε ο Νίτσε», θα μας δώσουν μια ενδιαφέρουσα οπτική πάνω στο κλασικό έργο του Φ. Σίλλερ «Έρωτας και ραδιουργία». Ένας αταίριαστος κοινωνικά έρωτας είναι ο καταλύτης που θα αποκαλύψει τους μηχανισμούς ενός σαθρού πολιτικού οικοδομήματος. Ερμηνεύουν οι: Πολυξένη Ακλίδη, Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννης Νταλιάνης, Μαρία Σκουλά, Χάρης Φραγκούλης, Νίκος Χατζόπουλος.
O Γιάννης Κακλέας μπορεί να κινείται με άνεση ανάμεσα σε πιο εμπορικές επιλογές (όπως ήταν οι «Δαίμονες» που έκαναν πάταγο το προηγούμενο διάστημα) αλλά και στο απαιτητικό κλασικό ρεπερτόριο. Στις 29 Ιουλίου μας επιφυλάσσει μια…ολονυχτία με τους ήρωες του Μπέκετ, ανεβάζοντας το έργο «Μερσιέ και Καμιέ». Στη νέα του παράσταση, διάρκειας 24 ωρών (από την Παρασκευή 28/6, ώρα 23:59 έως το Σάββατο 29/6, ώρα 24:00), συνθέτει «μια μεταθεατρική εμπειρία-αγρύπνια όπου η διερώτηση για την πίστη και την αναζήτηση, για την ισχύ και την εξάρτηση, για την πραγματικότητα και τις αυταπάτες της στοιχειώνει τους θεατές και τους ερμηνευτές». (Ερμηνεύουν οι: Άρης Σερβετάλης, Κώστας Φιλίππογλου, Κίμων Φιορέτος, Μένη Κωνσταντινίδου).
Στο θέατρο του παραλόγου εντάσσεται και η παράσταση που θα μας παρουσιάσει ο Emmanuel Demarcy-Mota, διευθυντής του Théâtre de la Ville αλλά και του παρισινού Festival d' Automne, από τις 30 Ιουνίου-1 Ιουλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ο σκηνοθέτης θα καταθέσει τη δική του οπτική πάνω στο κλασικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Ρινόκερος», ένα δριμύ κατηγορώ προς κάθε ολοκληρωτισμό αλλά μια ανατομία της ψυχολογίας της μάζας. (Στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους). Ερμηνεύουν οι : Serge Maggiani, Hugues Quester, Valérie Dashwood, Philippe Demarle, Charles-Roger Bour, Sandra Faure, Gaëlle Guillou, Sarah Karbasnikoff, Walter N’guyen, Stephane Krähenbühl, Gérald Maillet, Pascal Vuillemot, Jauris Casanova.
Ο Τόμας Οστερμάιερ, με τον θίασο του θρυλικού Schaubühne Berlin επιστρέφει στο φεστιβάλ, παρουσιάζοντας ένα ακόμη σημαντικό έργο του Ιψενικού ρεπερτορίου. «Ο εχθρός του λαού» του Ερρίκου Ίψεν ανεβαίνει στην Πειραιώς 260 από τις 3-5 Ιουλίου. Στο έργο, ο γιατρός Στόκμαν (στο ρόλο ο Stefan Stern), που πρώτος υποστήριξε ότι η πόλη του μπορούσε να γίνει μια υποδειγματική λουτρόπολη, δεν θα διστάσει να αποκαλύψει δημοσίως ότι τα ιαματικά λουτρά αποδείχτηκαν μολυσμένα: αντιμέτωπος με τον δήμαρχο αδερφό του (τον υποδύεται ο Ingo Hulsmann) και την ιδιοτέλεια των συμπολιτών του, θα γίνει «εχθρός του λαού».
Πληροφορίες: www.greekfestival.gr .







