Πόσο έτοιμος είσαι για τους «Αγώνες» του Μιχάλη Βιρβιδάκη;

agones
ΤΡΙΤΗ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το νέο βραβευμένο θεατρικό έργο του Χένρι Νέιλορ θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Σφενδόνη.

Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ που δραστηριοποιείται στα Χανιά και ο σκηνοθέτης Μιχάλης Βιρβιδάκης, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίαση του έργου «Άγγελέ μου» τον Δεκέμβριο του 2018 στο Θέατρο Σφενδόνη, επανέρχονται στην Αθήνα με ένα ακόμα πρωτότυπο και συναρπαστικό θεατρικό έργο του Βρετανού δραματουργού το οποίο γνώρισε ήδη μεγάλη επιτυχία στην Κρήτη στον Αίθριο Χώρο του Θεάτρου Κυδωνία όπου παρουσιάστηκε αυτό το καλοκαίρι.

Το νέο θεατρικό έργο του Χένρι Νέιλορ «Αγώνες» (Games), γραμμένο μόλις το 2018 και βραβευμένο ήδη στο διεθνούς φήμης φεστιβάλ του Εδιμβούργου τον Αύγουστο του 2018, θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στο Θέατρο Σφενδόνη, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, για 3 μόνο παραστάσεις την Παρασκευή 22, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου.

Λίγα λόγια για το έργο

Αναφέρεται στην προπολεμική Γερμανία, την εποχή της ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία, βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και αφηγείται την ιστορία δύο κορυφαίων αθλητριών, της ξιφομάχου Ελέν Μάγιερ (χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Άμστερνταμ 1928) και της αθλήτριας στίβου Γκρέτελ Μπέρκμαν, που επειδή ήταν Γερμανοεβραίες, το ναζιστικό καθεστώς έκανε ό,τι μπορούσε για να υπονομεύσει τις προσπάθειές τους για την κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, μια και η κατάκτηση του τίτλου θα γελοιοποιούσε έμπρακτα όλες τις θεωρίες περί Αρίας φυλής. Το έργο δεν στέκεται μόνο στα ιστορικά γεγονότα, αλλά δημιουργεί μια βαθιά τομή στην ψυχολογία των δύο αθλητριών,  αποκαλύπτοντας τα βαθύτερα κίνητρα της συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς, διαφορετικά για κάθε μια απ’ αυτές, και φωτίζει ταυτόχρονα την ηθική διάσταση αυτής της συμμετοχής, σε μια εποχή που το ναζιστικό καθεστώς είχε ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή καταπιεστικών μέτρων εις βάρος των Εβραίων, προλειαίνοντας το έδαφος για την εξόντωσή τους μερικά χρόνια αργότερα.

Το εξαιρετικό αυτό κείμενο, που ενώ αναφέρεται στο παρελθόν φωτίζει με το πιο αμείλικτο φως πράγματα και καταστάσεις της εποχής μας, θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Ρούλας Κονσολάκη, συνθέσεις ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου, σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης Μιχάλη Βιρβιδάκη, ενώ βοηθός σκηνοθέτη θα είναι η Lucyna Kukosz.

Τον ρόλο της αθλήτριας Ελέν Μάγιερ θα ερμηνεύσει η ηθοποιός Κατερίνα Μαντίλ ενώ τον ρόλο της Γκρέτελ Μπέρκμαν η ηθοποιός Μαρία Γιαννικάκη.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης η Μαρία Γιαννικάκη ερμηνεύει δύο αντιπολεμικά τραγούδια (Lili Marleen και Child in time των Deep Purple), και δύο σατιρικά τραγούδια που παρωδούν τον Χίτλερ και το ναζιστικό καθεστώς (Der Führer’s face, Der Marsch ins Dritte Reich).

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χένρι Νέιλορ (Henry Naylor) είναι γεννημένος το 1966. Βρετανός κωμωδιογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός, γνωστός για τα βραβευμένα έργα του Finding Bin Laden (2003) και Hunting Diana (2004), αλλά και σαν ένας από τους κωμικούς χαρακτήρες στην τηλεοπτική σειρά Parsons and Naylor’s Pull-Out Sections.

Το καλοκαίρι του 2014 γράφει το πρώτο του δραματικό έργο – The Collector – που κερδίζει ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το Fringe First. Το έργο είχε μεγάλη απήχηση και μεταφέρθηκε στο θέατρο Arcola του Λονδίνου όπου παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία, και περιόδευσε ανά την Αγγλία το φθινόπωρο του 2016. Αποτελεί και το πρώτο της τριλογίας της Μέσης Ανατολής, Arabian Nightmares. Το δεύτερο έργο της τριλογίας, το Echoes, παίρνει το 2015 το επίσης σημαντικό βραβείο The Spirit of the Fringe Award. Λόγω της πολύ μεγάλης καλλιτεχνικής επιτυχίας που σημείωσε, αλλά και των πολύ καλών κριτικών που έλαβε, το έργο μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και την Αδελαΐδα, όπου κέρδισε 5 ακόμα βραβεία.

Το τρίτο μέρος της τριλογίας, Angel (Άγγελέ μου), παρουσιάστηκε στο Εδιμβούργο το καλοκαίρι του 2016 αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια και διακρίσεις και από τότε ανεβαίνει συνεχώς σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Στην Ελλάδα παίχτηκε στα Χανιά, στο Θέατρο Κυδωνία (πρεμιέρα 6 Ιουλίου 2018).

Το έργο Games (Αγώνες), απετέλεσε την περσινή (2018) συμμετοχή του συγγραφέα στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου όπου και πάλι βραβεύτηκε.

Info
Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4, Μακρυγιάννη – Ακρόπολη (Στάση ΜΕΤΡΟ-Ακρόπολη)
Ημερομηνία: Παραστάσεις: 22-24 Νοεμβρίου 2019. Ημέρες και Ώρες: Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στις 19.00, Σάββατο 23 Νοεμβρίου, στις 19.00 και Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 21.15. Διάρκεια: 75 λεπτά
Πληροφορίες-Κρατήσεις θέσεων: Τηλ. 215 51 58 968
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ και 10, φοιτητικό
Προπώληση: 210 7234567. On-line προπώληση εισιτηρίων και tickets.public.gr καθώς και στα καταστήματα Public.