«Το εγχειρίδιον του καλού κλέφτη» του Ηλία Πετρόπουλου για πρώτη φορά στο θέατρο

to-egxeiridion-tou-kalou-klefti
ΤΡΙΤΗ, 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Στο θέατρο Μεταξουργείο σε σκηνοθεσία Αργύρη Παυλίδη.

Έχουμε πάει στο φεγγάρι και έχουμε κατεβεί στα βάθη των Ωκεανών, αλλά ακόμα φοβόμαστε τους καρχαρίες, τα φαντάσματα, και το υπόγειο του παππού.  

Λαϊκόν και μακάβριον ευθυμογράφημα, το «Το εγχειρίδιον του καλού κλέφτη» του Ηλία Πετρόπουλου ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, σε σκηνοθεσία Αργύρη Παυλίδη στο Θέατρο Μεταξουργείο. Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης: 

Antigua, ή Gοtham City των Βαλκανίων.

Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη. Ο Κάφκα, ο Ζενέ και ο Κουστουρίτσα βολτάρουν παρέα στον υπόγειο κόσμο του Πετρόπουλου. Η ευφυής, αναίμακτη, καλλιτεχνική σχεδόν, παράνομη ζωή διδάσκεται στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τέχνης και Τεχνικής των Διαρρηκτών της Antigua.

Σ΄αυτήν      την  κοινωνία,  Διώκτες  και  Διωκόμενοι  διέπονται  από  αρχές,  συγκρούονται  λυσσαλέα,  αλλά  γνωρίζουν και αποδέχονται τους ρόλους τους. Κλέφτες,  Αστυνόμοι,  Βασανιστές,  Εισαγγελείς,  Δικηγόροι,  Δικαστές,  Φύλακες, και Φυλακισμένοι, προϊόντα του εντίμου βίου, συναλλάσσονται στον δικό τους κόσμο, αυτόν που οι άλλοι ονομάζουν Υπόκοσμο, μόλις ένα γράμμα μακριά από το  Απόκοσμο.

Έχουμε πάει στο φεγγάρι και έχουμε κατεβεί στα βάθη των Ωκεανών, αλλά ακόμα φοβόμαστε τους καρχαρίες, τα φαντάσματα, και το υπόγειο του Παππού.

Εκεί θα μας πάει αυτή η παράσταση.

Στο μεγάλο υπόγειο του βαλκάνιου παππού. Κλέφτες, άνθρωποι του λιμανιού, του μπορντέλου, της λαχαναγοράς,  των σφαγείων, του νυχτερινού πάρκου, του πορνοξενοδοχείου, του μπαρ και του λιανικού εμπορίου ναρκωτικών ζουν και ονειρεύονται εκεί. Στο υπόγειο   κάτω από το μεγάλο ωραίο σπίτι. Εκεί που μας έλεγαν να μην κατεβούμε ποτέ,    και δεν κατεβήκαμε, μείναμε επάνω στις φωτεινές αίθουσες και στη γιορτή.

Ελάτε να το κάνουμε τώρα.

Έτσι κι αλλιώς ψέματα μας έλεγαν, οι πιο πολλοί μεγάλοι κατέβαιναν συχνά και ''νταλαβεριζόντουσαν'' κρυφά με τους ανθρώπους του κάτω κόσμου. Μην φοβάστε δεν είναι σαν τα δικά μας σύγχρονα, απάνθρωπα, ανήθικα υπόγεια. Άλλωστε ο σεσημασμένος διαρρηκτής, καθηγητής, αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Απομάχων Διαρρηκτών της Adina Ηλίας Πετρόπουλος θα είναι ο ξεναγός μας. Και κυρίως, μην ντρέπεστε. Δεν τον φτιάξαμε εμείς αυτόν τον κόσμο…  ούτε αυτόν τον Υπόκοσμο….

μια βόλτα θα πάμε…

Δραματουργική Επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Αργύρης Παυλίδης Σκηνογραφία-Εικονογράφηση: Δήμητρα Σπυρίδωνος Μουσική Σύνθεση-Επιμέλεια: Μάριος Ιβάν Παπούλιας Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας Σκηνοθεσία Μεταγλώττισης: Ακίνδυνος Γκίκας Ηχογράφηση- Sound Design: Χρύσα Κούρεντα Επεξεργασία Εικόνων: Βίκυ Σπυρίδωνος Μοντάζ/ επεξεργασία ταινίας : IMAGINA Α.Ε.team  Θανάσης Τάκης- Γαβριήλ Μελισσουργάκης Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασίλης Παπαγεωργίου Βοηθός Σκηνοθέτη- Οργάνωση Παραγωγής: Δανάη Χριστοδούλου

Παίζουν: ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ: Νικολέτα Κοτσαηλίδου, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Αργύρης Παυλίδης

Επικοινωνία για την παράσταση: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου Παραγωγή: Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού

Info
Θέατρο Μεταξουργείο: Ακαδήμου 14, Αθήνα, 210-5234382. Από την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου Αυστηρά ακατάλληλο δι' ανηλίκους. ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Κάθε Τετάρτη στις 21:00. Διάρκεια: 90 λεπτά. ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική Είσοδος:15 €, Φοιτητικό, Ανέργων, Άνω των 65, ΑμΕΑ: 8€. ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου Μεταξουργείο.