Ο Ένκε Φεζολλάρι ανεβάζει την «Λαίδη Μάκβεθ από το Μτσενκ»

laidi-makbeth-tou-mtsensk
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Η Μαρία Σκαφτούρα βρίσκεται στο τιμόνι της διασκευής του έργου και του πρωταγωνιστικού ρόλου της Κατερίνα Ισμαηλοβα, της ηρωίδας του Λεσκώφ.

«Η "Λαίδη Μάκβεθ από το Μτσενκ" του Λεσκώφ είναι ένα ταξικό και βαθιά πολιτικό θρίλερ, που πραγματεύεται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας φυλακισμένης σε έναν άθλιο γάμο, θέμα που συναντάμε σε μερικά από τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα και θεατρικά έργα των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα: τη Madame Bovary, την Anna Karenina, τη Νόρα, και την Hedda Gabler. Η νουβέλα του Λεσκώφ ενέπνευσε τον Σοστακόβιτς να δημιουργήσει την ομώνυμη όπερα, που έκανε πρεμιέρα στις 22 Ιανουαρίου του 1934 και να στηλιτεύσει την πατριαρχία και τους ρόλους εξουσίας, επιτρέποντας να δούμε βαθιά μέσα στα σαπρά της βάθη».

Αυτά σημειώνει ο Ένκε Φεζολλάρι σχετικά με τη νέα σκηνοθετική του δουλειά. Θα παρουσιάσει τη «Λαίδη Μάκβεθ από το Μτσενκ» και θα συναντήσει σε μια ακόμη δημιουργική συνεργασία την συνεργάτιδα και ηθοποιό Μαρια Σκαφτούρα, που θα βρίσκεται στο τιμόνι της διασκευής του έργου και του πρωταγωνιστικού ρόλου της Κατερίνα Ισμαηλοβα, της ηρωίδας του Λεσκώφ.

Η πρεμιέρα αναμένεται στις αρχές Δεκέμβρη. Η παράσταση θα παίζεται Δευτερότριτα στον πολυχώρο Vault. Η υπόλοιπη διανομή έχει κλείσει και θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το έργο τοποθετείται στη Ρωσία του 19ου αιώνα, σε μια εποχή που οι γυναίκες ήταν αδύναμες, καταπιεσμένες από την κοινωνία και αναγκάζονταν να ασκούν τα οικιακά καθήκοντα τους, και να υπηρετούν τις επιθυμίες των συζύγων τους χωρίς αντιρρήσεις. Ο κύριος χαρακτήρας, Κατερίνα Ισμαηλοβα είναι μια γυναίκα που υφίσταται την πατριαρχική εξουσία ,έγκλειστη σε ένα επαρχιακό περιβάλλον, παντρεμένη με έναν πλούσιο άντρα μεγαλύτερο της. Είναι νέα, όμορφη, αλλά καταδικασμένη να ζήσει μία μονότονη και άχαρη ζωή όπως οι περισσότερες γυναίκες εκείνης της εποχής στη ρωσική επαρχία ανάμεσα σε άξεστους και αδιάφορους για αυτές άνδρες. Σε αυτό το είδος ανήκει και ο σύζυγός της. Ωστόσο, η μοίρα της Ισμαήλοβα αλλάζει όταν συναντά τον νέο, όμορφο αγρότη της περιουσίας τους, Σεργκέι, που τη διδάσκει τι είναι  να νιώθεις »ζωντανός» και να κάνεις αυτό που ποθείς. Ο Σεργκέι θα κάνει τα πάντα να ανέλθει κοινωνικά, και εμπνέει τόσο τυφλό πάθος στην Κάτια Ισμαήλοβα που οι δυο τους θα οδηγηθούν στο έγκλημα.

Η νουβέλα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές σε μετάφραση Αννας Ραδίτσα. Οι φωτογραφίες είναι της Ελπίδας Μουμουλίδου.