Ο Γιώργος Τζαβάρας και η ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία

giorgos-tzabaras
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Σκηνοθετεί την παιδική παράσταση «O Ραφτάκος των λέξεων» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Τρυφερό, συγκινητικό και επίκαιρο όσο ποτέ, το σύγχρονο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, «Ο Ραφτάκος των λέξεων», που ανεβάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος. Τη σκηνοθεσία του υπογράφει ο Γιώργος Τζαβάρας, που συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα θέατρο, πολιτικές επιστήμες και μουσική.

Ζω κοντά στο Αττικό Άλσος. Στη γειτονιά μου μού αρέσει που οι άνθρωποι ταΐζουν και φροντίζουν τα αδέσποτα ζώα. Από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που τα θανατώνουν.

Μικρός ήθελα να γίνω ωκεανολόγος ή προπονητής σε ομάδα μπάσκετ.

Αγαπώ το θέατρο, τη μουσική και εν γένει τη δημιουργία και κάνω ό,τι μπορώ για να ασχολούμαι με αυτά. Θυμάμαι την παράσταση «Οι ιππότες της τηγανητής πατάτας» του Τριβιζά που παίχτηκε στο σχολείο μου όταν ήμουν 8 χρονών. Ίσως αυτή να έπαιξε τον ρόλο της. Επίσης την ίδια χρονιά η μητέρα μου μάλλον από λάθος και δική μου επιμονή με πήγε να δω το Fisher King του Terry Gilliam. Ναι αυτό έπαιξε σίγουρα το ρόλο του.

O Neil Gaiman, οι Metallica, ο Μπύχνερ, οι Pink Floyd, οι Tool, o Καραζήσης, ο Steven Berkoff , ο Έκο, ο Peter Jackson, ο Χουβαρδάς, η Maya Deren, ο Jodorowski, o Gilliam, ο Charlie Kaufman, οι Slayer, o Beckett, o Phillip K. Dick. Σίγουρα όμως είναι περισσότερες οι καλλιτεχνικές μου επιρροές.

Ο «Ραφτάκος των λέξεων» παρουσιάζεται από την ομάδα Μικρός Νότος και είναι η θεατρική μεταφορά ενός παραμυθιού που έγραψε ο Αντώνης Παπαθεοδούλου. Την ιστορία του ραφτάκου θα παρακολουθήσουμε λοιπόν. Δεν θέλω να πω περισσότερα ώστε οι θεατές να έχουν έναν λόγο παραπάνω να την δουν και γιατί όχι να εκπλαγούν απ’ αυτήν.

Νομίζω ότι η ιστορία του ραφτάκου δεν είναι διδακτική, αντιθέτως παραθέτει προβληματισμούς και αφήνει την επιλογή σε όποιον/α την ακούει/βλέπει. Δεν αποτελεί σχόλιο αλλά ειλικρινή προβληματισμό. Αυτό το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον και ιδιαίτερο.

Το ζήτημα της ουσιαστικής επικοινωνίας το οποίο διατρέχει το έργο είναι σίγουρα επίκαιρο.

Θέλω να κάνω θέατρο με ανθρώπους, οργανικό, λαϊκό, ατελές, ανοιχτό στο λάθος, επικίνδυνο και ζωντανό.

Επόμενα σχέδια; Να γράφω κείμενα, να παίζω και να γράφω μουσική, να δουλεύω παρέα με ενδιαφέροντες ανθρώπους στο θέατρο ή οπουδήποτε αλλού.

Συγγραφέας: Αντώνης ΠαπαθεοδούλουΘεατρική διασκευή-στίχοι τραγουδιών: Τίνα Γιωτοπούλου Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβάρας Καλλιτεχνική επιμέλεια-επιμέλεια κειμένου-βοηθός σκηνοθέτις: Χρύσα Διαμαντοπούλου Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Πλατύραχος Εικαστική επιμέλεια-ενδυματολόγος: Γεωργία Μπούρδα Επιμέλεια κίνησης: Άννα Ανουσάκη Ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Γιούλη ΚαρναχωρίτηΖωντανή μουσική: Η ομάδα Μικρός Νότος Σχεδιασμός-διδασκαλία ρυθμικού τοπίου: Γιώργος Τζαβάρας Διδασκαλία τραγουδιών: Νίκος Πλατύραχος Επιστημονικός σχεδιασμός διαδραστικού μέρους: Φλώρα ΣπύρουΓραφιστικός σχεδιασμός υλικού: k2design Υπεύθυνη Τύπου: Ευαγγελία Σκρομπόλα Οργάνωση Παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου Παραγωγή: ΜΙΚΡΟΣ ΝΟΤΟΣ ΑΜΚΕ

Οργάνωση σχολικών παραστάσεων: «Τέχνες και Παιδί»

Info
Αίθουσα Προβολών Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ημερομηνίες: από 6 Οκτωβρίου 2019 έως 12 Απριλίου 2020. Ημέρα & ώρα παράστασης: κάθε Κυριακή στις 12:00 και καθημερινές για σχολεία. Διάρκεια: 70 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (άνω των 10 ατόμων, ομαδικό: 8 ευρώ). Προπώληση. Οργάνωση σχολικών παραστάσεων: 210 3803197& 698 5970285, [email protected].

Σημεία προπώλησης εισιτηρίων:

-Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 11:00 - 14:00, καθώς και μία ώρα πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της κάθε παράστασης.

-Στο εκδοτήριο εισιτηρίων της Ticketservices, στην οδό Πανεπιστημίου 39, Αθήνα, (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00 – 20:00, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00 – 21:00, Σάββατο 09:00 – 15:00).

-Στα καταστήματα PUBLIC σε όλη την Ελλάδα (ώρες καταστημάτων).

-Μέσω τηλεφώνου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας:

·         στο τηλεφωνικό κέντρο του Ιδρύματος 2103418579 (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 11.00-14.00)

·         στο τηλεφωνικό κέντρο της Ticketservices 210 7234567 (Δευτέρα & Παρασκευή 09:00 – 20:00, Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 09:00 – 21:00, Σάββατο 09:00 – 15:00

-Μέσω διαδικτύου με χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στις διευθύνσεις:  

·         www.mcf.gr

·         www.ticketservices.gr

·         tickets.public.gr

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ