Tango Acropolis 2013: αναμνήσεις από μια χορευτική μυσταγωγία

tango-acropolis-2013-anamniseis-apo-mia-xoreutiki-mustagogia

ΤΡΙΤΗ, 09 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Τα μεγαλύτερα χορευτικά αστέρια του Tango από όλον τον κόσμο και την Ελλάδα, έδωσαν ραντεβού στο Φεστιβάλ Tango Acropolis 2013 που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου.

Δεξιοτέχνες του bandoneon, απαράμιλλοι μαέστροι και σαγηνευτικές συνόδευσαν τα αριστοτεχνικά βήματα των χορευτών, ενώ πλήθος κόσμου αγκάλιασε τη διοργάνωση και αποθέωσε τους καλλιτέχνες.

Στις 5 Ιουλίου το προαύλιο του Μουσείου της Ακρόπολης ζωντάνεψε με τις χορογραφίες αναγνωρισμένων χορευτών από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Ένα σύνολο χορευτικής αρμονίας, σε ένα σύνολο μουσικής αρμονίας με τον Μάριο Στρόφαλη να διευθύνει την ορχήστρα που αριστοτεχνικά ερμήνευσε ένα ευρύ ρεπερτόριο Tango μεγάλων συνθετών της Αργεντινής.

Πάνω από 3.500 θεατές παρακολούθησαν για μία ώρα καθηλωμένοι το χορευτικό show, χειροκρότησαν και ζέσταναν την ατμόσφαιρα με την παρουσία τους. Περισσότερα από 200 ζευγάρια κατέκλεισαν στη συνέχεια το γυάλινο πάτωμα και έζησαν μοναδικές στιγμές χορεύοντας στους ήχους αγαπημένης μουσικής που έβγαινε ζωντανά από την ορχήστρα του Μάριου Στρόφαλη.

Από την έναρξη της λαμπρής γιορτής του Tango δεν έλειψε ούτε το τραγούδι. Η σαγηνευτική φωνή της Natalia Soledad Petsalis μάγεψε το κοινό και το ταξίδεψε από άκρη σε άκρη στην Αργεντινή με τα ηχοχρώματά της.

Οι εμπνευστές και διοργανωτές της λαμπρής γιορτής της μουσικής, του χορού και του τραγουδιού του Tango, Έλενα και Λουίς Mestre, δήλωσαν χαρακτηριστικά στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ:

«Ενώσαμε δυο λέξεις και δύο πολιτιστικές κληρονομιές, όπως έχουν χαρακτηριστεί από την Unesco, το Tango και την Ακρόπολη, εστιάσαμε στην ιδέα της πρώτης παγκόσμιας συνάντησης Tango για την ανθρωπότητα εδώ στην Αθήνα, γιατί πιστεύουμε ότι οποιοδήποτε μήνυμα προς την ανθρωπότητα δεν θα μπορούσε να μην ξεκινά και να μην αναφέρεται στο μεγαλύτερο πολιτιστικό σύμβολο, την Ακρόπολη. Θελήσαμε να βρεθούμε όλοι μαζί με χορευτές από διάφορες χώρες κάτω από το λίκνο του πολιτισμού και να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας μέσα από την αγκαλιά του Tango».

Οι κ.κ. Jorge Mastropiedro, πρέσβης της Αργεντινής στην Ελλάδα και Νικόλας Σιγάλας, διπλωματικός αντιπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, απηύθηναν τιμητικό χαιρετισμό στην έναρξη του φεστιβάλ και καλωσόρισαν θεατές και καλλιτέχνες.

Στις 6 Ιουλίου η μουσική, ο χορός και το τραγούδι του Tango ντύθηκαν στα λευκά και γέμισαν «έναν άλλο, μεγάλης πολιτιστικής αξίας χώρο, το Θέατρο Δόρα Στράτου», όπως είπε η ομιλήτρια της βραδιάς, κυρία Νατάσα Οικονομοπούλου, ενώ πρόσθεσε: «ένα ζωντανό μουσείο γνήσιας λαϊκής κληρονομιάς φιλοξενεί την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά που είναι το Tango».

Διακεκριμένα ζευγάρια από όλη την Ελλάδα, όλοι στα λευκά, όπως πρότεινε η αισθητική και σημειολογία της βραδιάς, χόρεψαν για μία ώρα στους ήχους τους Osvaldo Pugliese, της Yasmin Levi, του Juan D’ Arienzo και άλλων. Στα λευκά ντύθηκαν όμως και οι θεατές που γέμισαν το Θέατρο.

Λευκές αγκαλιές έλουσαν τη νύχτα και το θέατρο στο φως, εκπέμποντας το μήνυμα ειρήνης και ενότητας της ανθρωπότητας. Παρόντες με τη μουσική και του τραγούδι τους ο Αργεντινός κιθαρίστας Herman Mayr και η Natalia Soledad Petsalis που συγκίνησαν το κοινό, παρασύροντάς το σε μια ατμόσφαιρα κατάνυξης.

Τη σκυτάλη από τους επαγγελματίες χορευτές πήραν οι θεατές που έγιναν με τη σειρά τους χορευτές σε μια εκστατική milonga χωρίς σύνορα και όρια μέχρι το πρωί, με Dj έκπληξη της βραδιάς την επαγγελματία χορεύτρια από την Πορτογαλία Alexandra Baldaque και τον Έλληνα, γνωστό σε όλη την Ευρώπη για την μουσική του Tango, Χρήστου Πάτερ.

Η γιορτή του Tango έληξε στις 7 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα, κάτω από την Ακρόπολη, κλείνοντας έτσι με σχήμα κύκλου το Φεστιβάλ Tango Acropolis 2013.

Μουσική, χορός, τραγούδι συνάντησαν τη λιτότητα των αρχαίων Ελληνικών μνημείων μετουσιώνοντας τη βραδιά σε ένα μοναδικό γεγονός ενέργειας, μαγείας, αρμονίας, τέχνης, σοφίας, αγκαλιάς και αγάπης.

Μουσική από τους Quinteto Tangarto το μουσικό συγκρότημα που έχει συνδέσει το όνομά του με την ερμηνεία και το αυθεντικό αίσθημα των Αργεντινών Tangos. Χορός από ζευγάρια από Αργεντινή, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιαπωνία και Ελλάδα. Τραγούδι από τη Natalia Soledad Petsalis και βέβαια ένα ενθουσιώδες κοινό άνω των 500 θεατών που δε σταμάτησε να χειροκροτεί και να επιδοκιμάζει. Παρουσιαστές της βραδιάς ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης και η Μαρία Καμένου που έδωσαν στο show μια νότα θεατρική και χιουμοριστική υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Πέμυς Ζούνη.

Οι εμψυχωτές και διοργανωτές του Φεστιβάλ δήλωσαν: «Είμαστε περήφανοι για την απόλυτη επιτυχία του Festival Tango Acropolis 2013. Ευχαριστούμε όλους εσάς που με την παρουσία σας κάνατε την ιδέα μας πραγματικότητα. Ευχαριστούμε όλους τους χορευτές που συμμετείχαν από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα και μας χάρισαν υπέροχες χορευτικές στιγμές. Ευχαριστούμε τους μουσικούς, τους τραγουδιστές και όλους τους καλλιτέχνες που πλαισίωσαν με την παρουσία τους το φετινό φεστιβάλ. Ευχαριστούμε όλους τους επίσημους φορείς που μας εμπιστεύτηκαν και μας έδωσαν την αιγίδα και το κύρος στην φετινή διοργάνωση. Μας δώσατε την ενέργεια για να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά».

Η 1η Παγκόσμια Συνάντηση Tango για την ανθρωπότητα πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, του Υπουργείου Πολιτισμού της πόλης του Μπουένος Άιρες, της Πρεσβείας της Αργεντινής στην Ελλάδα και του Δήμου Αθηναίων.