«Ζωή»: Χορεύοντας ενάντια στη σωματική και ψυχολογική βία

zoi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Η νέα παράσταση της ομάδας a.dd dance company στο Θέατρο Olvio.

Από τις 2 Νοεμβρίου και για όλα τα Σάββατα του Νοεμβρίου στις 22:30 η ομάδα χορού a.dd dance company παρουσιάζει στο θέατρο Olvio την νέα της παράσταση με τίτλο «ΖΩΗ». Μία παράσταση που εστιάζει στη σωματική και ψυχολογική βία που μπορεί να υποστεί ένας άνθρωπος κάθε ηλικίας.

Πώς μπορεί ο ίδιος ο άνθρωπος να καταστρέφει την ζωή του συνανθρώπου του, του συντρόφου του, του φίλου του ή ακόμα και του παιδιού του;

Σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών το 76% των γυναικών παγκοσμίως έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, ενώ αντίστοιχο ποσοστό ομόφυλων ζευγαριών στην Ευρώπη δεν τολμούν να κρατήσουν το χέρι του συντρόφου τους δημοσίως.

Στην Ελλάδα από το 2014 μέχρι το 2017 τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ανήλθαν σε 13.700. Την ίδια στιγμή 1 στους 3 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα μας έχει πέσει θύμα εκφοβισμού.

Η a.dd dance company εμπνεόμενη από την έξαρση των φαινομένων αυτών τα τελευταία χρόνια δημιουργεί ένα έργο, που μέσα από τον χορό και τη σωματική επικοινωνία στοχάζεται πάνω στο ίδιο το αγαθό της ζωής. Πόσο μας ανήκει πραγματικά η ζωή μας;

Ένα ψηφιδωτό από χορογραφίες που σκιαγραφούν τη βία σε όλες της τις εκφάνσεις – παιδικός εκφοβισμός, ομοφοβία, ενδοοικογενειακή βία, γυναικεία κακοποίηση - καθώς και τη βία μέσα μας. Μία παράσταση που στα πρόσωπα των τριών χορευτών της a.dd dance company καθρεφτιζόμαστε όλοι, σε ρόλο θύτη, θύματος ή… απλού παρατηρητή.

Λίγα λόγια από τους δημιουργούς της παράστασης

Απρίλιος 2005. Δολοφονία της 25χρονης Κικής από τον σύντροφο της. Ο λόγος; Η ζήλια. Απλά.

Μάρτιος 2015. Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εντοπίζεται νεκρός με τραύματα από μαχαίρι. Η «διαφορετικότητα» τον οδηγεί στον θάνατο. Όλοι γνώριζαν, κανένας δεν μπήκε στον κόπο να μιλήσει.

Ιούλιος 2018. Ένας 14χρονος επιστρέφει στο σπίτι του μετά από ένα παιδικό πάρτυ και βάζει τέλος στην ζωή του. Αποδεικνύεται ότι έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού. ««Η ζωή μου άλλες φορές είναι ωραία και άλλες φορές μια κόλαση. Όταν δεν έχεις παρέα... Όπως χθες, που δεν με ήθελε κανείς στην παρέα του» γράφει σ’ ένα τετράδιο που βρέθηκε μετά την αυτοκτονία του.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η παράστασή μας «Ζωή».  Από την ανάγκη μας να μιλήσουμε για τη βία που υπάρχει γύρω μας.  Από την ανάγκη μας να μην αδιαφορούμε για όλα αυτά τα περιστατικά που μπορεί είτε να είμαστε πρωταγωνιστές είτε παρατηρητές. Από την ανάγκη μας να εκτιμήσουμε ξανά αυτό το δώρο που λέγεται «Ζωή».

Σκηνοθεσία: Δήμητρα Παπαδάτου, Δήμητρα Βασιλόπουλου Χορογραφία: Δήμητρα Παπαδάτου Κείμενα: Δήμητρα Βασιλοπούλου Μουσική επιμέλεια: Μάνος Γεωργίου Κοστούμια: Αθανασία Πούλου Trailer - Φωτογραφίες: Στέφανος Κοσμίδης

Χορεύουν: Δήμητρα Βασιλοπούλου, Αίμων Γαροφάλλου, Δήμητρα Παπαδάτου

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 13 ετών.

Info
Θέατρο Olvio: Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίου 7, Βοτανικός.Τηλέφωνο κρατήσεων: 2103414118. Πρεμιέρα: 2 Νοεμβρίου. Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 22:30 (μέχρι τις 30 Νοεμβρίου). Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο). Διάρκεια: 50 λεπτά.