Θεοδώρα Καπράλου: «Ό,τι και να συμβαίνει γύρω μας ο έρωτας πάντα θα μας αφορά»

theodora-kapralou _dm_
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Έχει σκηνοθετήσει και γράψει το κείμενο της παράστασης «L o v e N o t - Το πείραμα μιας σχέσης» που ανεβαίνει στο Θέατρο Νέου Κόσμου.

Παρακαλώ ακολουθήστε με ακρίβεια τις παρακάτω οδηγίες και απομνημονεύστε το συντομότερο δυνατό τις αρχές της φιλοσοφίας μας.

Οι δύο σύντροφοι οφείλουν να αγαπούν ο ένας τον άλλο. Παρακαλώ στα επόμενα 27 δευτερόλεπτα χαϊδέψτε τρυφερά το σύντροφό σας. Οι δύο σύντροφοι οφείλουν να συγχωρούν ο ένας τον άλλον. Παρακαλώ στα επόμενα 23 δευτερόλεπτα ζητήστε και λάβετε τη συγχώρεση του συντρόφου σας για οποιοδήποτε ατόπημά σας.

Ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό. Η φυσική –σχεδόν αντανακλαστική– του τάση είναι να διαμορφώνει δυαδικάσυστήματα κλειστού τύπου –ευρέως γνωστά με τον όρο «ζευγάρια»– μέσα στα οποία λειτουργεί αβίαστα και πάντα σε απόλυτη αρμονία με τα ένστικτα και τις ενορμήσεις του.

Ως εκ τούτου, οι σχέσεις που αναπτύσσει το εν λόγω θηλαστικό είναι στέρεες, μακροχρόνιες, βασίζονται στα αμοιβαία αισθήματα των εμπλεκόμενων μερών, διαταράσσονται σπανίως και δεν διακόπτονται παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Το καλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα των σχέσεων αυτών αποτελούν οι ερωτικές σχέσεις που αναπτύσσει το είδος.

Η πεποίθηση του θηλαστικού περί μονογαμίας σε συνδυασμό με τη συγκρότηση ανάλογων κοινωνικών ηθών και θεσμών σταθεροποιούν και βασικά εξυγιαίνουν τις σχέσεις αυτές, καθιστώντας τις ιδανικό παράδειγμα για όλα τα υπόλοιπα θηλαστικά του πλανήτη, που με τις λαμπρές εξαιρέσεις του κύκνου, του κάστορα και του πιγκουίνου, αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Ου φοβηθείτε. Είμαστε εδώ. Για σας. Προσέλθετε.

Με αυτά τα λόγια, η Θεοδώρα Καπράλου και η ομάδα των συντελεστών της παράστασης «L o v e N o t - Το πείραμα μιας σχέσης» που ανεβαίνει στο Θέατρο Νέου Κόσμου, μας εισάγουν στην ιστορία που θα παρακολουθήσουμε επί σκηνής. Η σκηνοθέτις και συγγραφέας του έργου συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα στην Αθήνα, όπου ζω μέχρι σήμερα. Μικρή ήθελω να γίνω δικηγόρος. Τελικά, σπούδασα στο Θέατρο Τέχνης και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στο πρώτο συμπαθητικά, στο δεύτερο απολύτως ανεπιτυχώς.

Μου άρεσε πάντα να ακούω και να λέω ιστορίες. Όταν κατάλαβα ότι αυτό συμβαίνει στο θέατρο, το ακολούθησα με κλειστά τα μάτια.

Δεν ξέρω αν έχω κάποιες συγκεκριμένες καλλιτεχνικές επιρροές. Είμαι σίγουρη πάντως ότι βαθιά και ουσιαστικά με επηρεάζουν μόνο οι φίλοι μου, είτε ασχολούνται, είτε δεν ασχολούνται οι ίδιοι με το θέατρο.

_dm_

Το «L o v e N o t - Το πείραμα μιας σχέσης» είναι η ιστορία ενός ζευγαριού που έχει επισκεφτεί ένα εξειδικευμένο «εργαστήριο ανθρωπίνων σχέσεων» προκειμένου να λύσουν τα θέματα τους, που επειδή είναι και χρόνια μαζί, είναι αρκετά. Έγραψα το κείμενο και σκηνοθέτησα την παράσταση. Για μένα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το κομμάτι των προβών γιατί μεθοδολογικά στόχευε στην αντιμετώπιση της σκηνοθεσίας ως συγγραφή και δραματουργία.

Νομίζω ότι η ιδιαιτερότητα του έργου έγκειται στο ότι μιλάει για τις ερωτικές σχέσεις με ένα τρόπο που δεν θα διάλεγε  ποτέ κανείς από εμάς για να μιλήσει για την δική του σχέση. Μου φαίνεται πολύ απενεχοποιημένο.

Ό,τι και να συμβαίνει γύρω μας, όπου και να είμαστε, όποια εποχή και αν είναι, πάντα μα πάντα θα ασχολούμαστε -σχεδόν σαν υπνωτισμένοι- με το αντικείμενο του έρωτα μας.

Για να είμαι ειλικρινής, στο μέλλον δεν θα ήθελα να κάνω θέατρο. Θα ήθελα να βλέπω ωραίαο θέατρο και να γίνω μελισσοκόμος στα Κύθηρα, κάτι το οποίο κάπως έχω ξεκινήσει ήδη να το σχεδιάζω.

Επόμενα σχέδια; Θα κάνω τη διασκευή για το «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου και μετάφραση Αντώνη Γαλέου που θα ανέβει το Γενάρη στο θέατρο του Νέου Κόσμου και γράφω μαζί με το Γιώργο Ζώη το σενάριο της καινούργιας του ταινίας.

Σκηνοθεσία: Θεοδώρα Καπράλου Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα Μουσική επιμέλεια: Σταύρος Σερέτης Συνεργάτης  σκηνογράφος: Ευαγγελία Θεριανού Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης Video παράστασης: Γιάννης Καραμπάτσος

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μαρία Κωνσταντάκη, Θύμιος Κούκιος

Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου

Info
Θέατρο Νέου Κόσμου - Κάτω Χώρος. Έως 28.01.2020. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 70 λεπτά. ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ: Δευτέρα 21:15, Τρίτη 21:15. ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό 13€, Μειωμένο 10€. Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ