Στο Εθνικό Θέατρο θέλουν «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ»

ethniko-theatro-repertorio-2019-2020 KAROL JAREK (c)
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Η παράσταση, που ανέβηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών και έκανε αίσθηση επιστρέφει τον Νοέμβριο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

 Ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της νέας γενιάς, ο Εντουάρ Λουί πέτυχε ήδη με το πρώτο του βιβλίο, το «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ», να ανανεώσει το λογοτεχνικό είδος της βιογραφίας. Ο 26χρονος συγγραφέας, μαχητικός υπέρμαχος της εργατικής τάξης, προκαλεί το κατεστημένο με την αιχμηρή και  πολιτική γραφή του. Καταγγέλλει τη βία εναντίον των «διαφορετικών» μιλώντας για λογαριασμό όλων εκείνων που έχει εκμεταλλευτεί  και έχει εγκαταλείψει το σύστημα. Στόχος του το πολιτικό κατεστημένο από το οποίο πηγάζουν τακτικές εκφοβισμού και αποκλεισμού. Μεταφρασμένο σε πάνω από είκοσι γλώσσες, το «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ», είναι ένα παγκόσμιο μπεστ σέλερ με έντονα αυτοβιογραφική αφήγηση, που ξεσήκωσε θύελλες αντιδράσεων, δημόσιες συζητήσεις και διαμάχες. Ο συγγραφέας αναμετριέται με ένα περιβάλλον που ο ίδιος έχει βιώσει, και χαρακτηρίζεται από κοινωνικές ανισότητες, ομοφοβία, ξενοφοβία, βία και ρατσισμό. 

Είναι ο σκληρός συντηρητισμός της επαρχίας των 90’s κάτι ξένο για την Αθήνα του 2019; Ανήκουν αυτά τα αφηγήματα σε ένα κακό παρελθόν που αποτελεί πλέον ιστορία για την εξευρωπαϊσμένη Αθήνα; Η παράσταση Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ επιχειρεί να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στο προσωπικό και στο πολιτικό άλλοτε χρησιμοποιώντας ως αφηγηματικό τρόπο την ωμή και ντοκουμενταρίστικη απεικόνιση της βάρβαρης κουλτούρας του χωριού και άλλοτε καταφεύγοντας στη σουρεαλιστική παραδοξότητα.

Ο Εντύ είναι ομοφυλόφιλος. Ο Εντύ μεγαλώνει σε έναν κόσμο που του επιτίθεται ευθέως. Μέσα από την κουλτούρα της τοξικής αρρενωπότητας, της βίας και της οργής, οι άνθρωποι, περισσότερο θύματα παρά θύτες αυτής της ιδεολογίας, παρατάνε το σχολείο, βρίζουν τους αράπηδες, τις γυναίκες και τις «αδερφές», καταναλώνουν ασταμάτητα αλκοόλ και τηλεόραση. Ο Εντύ προσπαθεί να προσαρμοστεί, αλλά κάθε φορά αποτυγχάνει. Η μόνη λύση είναι η φυγή, ο Εντύ πρέπει να φύγει.

Κείμενο: Έντουαρ Λουί Μετάφραση: Μιχάλης Αρβανίτης (Εκδόσεις Αντίποδες) Σκηνοθεσία - Δραματουργία: Ηλίας Αδάμ Σκηνικά: Ηλέκτρα Σταμπούλου Σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής Βίντεο: Μαίρη Θηβαίου Βοηθός σκηνοθέτη: Βίνα Σέργη Βοηθός δραματουργίας: Χριστίνα Μαυρομμάτη

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Τζέο Πακίτσας, Σοφία Πριόβολου
Ακατάλληλο για ανήλικους θεατές
Φωτογράφος παράστασης: Κάρολ Τζάρεκ

Info
Εθνικό Θέατρο – Θέατρο Rex  Σκηνή «Κατίνα Παξινού» - Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210-3305074, 210-7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας), στο www.ticketservices.gr και στο  tickets.public.gr. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00. Γενική είσοδος: 13€,  10€ νεανικό φοιτητικό και 5€ για ανέργους.