Ο Χρήστος Σαπουντζής θέλει να ζήσει στην ερημιά με τον σκύλο, τα μουσικά όργανα και τα τσιγάρα του

xristos-sapountzis _dm_
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Ο ηθοποιός συμμετέχει στην παράσταση «Μέθοδος Γκρόνχολμ» που στο Θέατρο Άνεσις.

Δώδεκα χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα στην Ελλάδα, (πρώτη παράσταση: 31 Ιανουαρίου 2008), η «Μέθοδος Γκρόνχολμ» του Τζόρντι Γκαλθεράν επέστρεψε φέτος στην αθηναϊκή σκηνή. Το έργο είχε παιχτεί για πρώτη φορά τη σεζόν 2007-2008 στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, γνωρίζοντας μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία (παίχτηκε για 6 σεζόν, Ιανουάριος  2008 - Ιούνιος 2013). Οι συντελεστές του πρώτου ανεβάσματος αναβιώνουν την παράσταση στο Θέατρο Άνεσις, τιμώντας τη μνήμη του σημαντικού αυτού σκηνοθέτη που διατέλεσε αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995-1997), καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998-2001), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2001-2005) και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (2004-2014).

Εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, ο Χρήστος Σαπουντζής μιλά στο click@life και υπογραμμίζει ότι θα ευχαριστεί αιώνια τον Διαγόρα Χρονόπουλο για την ευκαιρία που του έδωσε να παίξει σε μία παράσταση σαν την «Μέθοδο Γκρόνχολμ».

Γεννήθηκα στο Μεταξουργείο και έζησα στο τρίγωνο, Μεταξουργείο-Περιστέρι-Εξάρχεια. Είμαι απόφοιτος της Ανώτερης σχολής δραματικής τέχνης "ΒΕΑΚΗ" 1994.

Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω πολλά πράγματα. Το πιο σημαντικό που με συντροφεύει ακόμα είναι η μουσική. 

Τον Οκτώβρη του '89 αποφάσισα μέσα μου ότι θα γίνω ηθοποιός. Μετά από τη συμμετοχή μου στην παράσταση, "ΠΕΘΑΙΝΩ ΣΑΝ ΧΩΡΑ" που έγινε στο ΡΟΔΟΝ, με απεξαρτημένους του 18ΑΝΩ. 

Καλλιτεχνικές μου επιρροές είναι ο Παπαγιαννόπουλος, ο Αυλωνίτης, ο Μπουαγιέ, ο Λότον, ο Γκαζάρα και όλη η σχολή του Κασσαβέτη, η υποκριτική που διδάσκουν οι αδερφοί Νταρντέν, οι αδερφοί Κοέν, ο Ταρκόφσκι, ο Ντράγιερ, ο Καουρισμάκι και τελευταία ο Ρόι Αντερσον.

Η «Μέθοδος Γκρόνχολμ» είναι μια από τις πιο σημαντικές παραστάσεις της ζωής μου. Θα ευχαριστώ αιώνια τον Διαγόρα Χρονόπουλο γι αυτό. Στο έργο παρακολουθούμε την μέθοδο επιλογής μεγαλοστελεχών, που ακολουθεί μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Ο άνθρωπος είναι χρήσιμος, μόνο ως υγιές γρανάζι της μηχανής της.

Δυστυχώς δεν μπορώ να μιλήσω για τον ρόλο μου. Αν το κάνω, θα πρέπει να προδώσω τα πάντα για το έργο.

Η ιδιαιτερότητα του έργου είναι ότι βασίζεται στο σασπένς, το χιούμορ, τις συνεχείς ανατροπές και την μεγάλη ανατροπή στο φινάλε, που βάζει και την δραματική τελεία στην ιστορία.

Η κατάργηση κάθε έννοιας ανθρωπιάς στις εργασιακές σχέσεις. Αυτό είναι το διακύβευμα του έργου κι αυτό ζούμε τώρα.

Θέλω να συνεχίσω να μπορώ να κάνω το θέατρο που κάνω όλα μου τα χρόνια. Μόνο να αμοίβομαι. Χωρίς αμοιβή δεν κάνω τίποτα πια.

Επόμενα σχέδια; Από μέσα Δεκέμβρη στο θέατρο ΑΛΜΑ, τα Δευτερότριτα θα παίζω στο «ΚΑΤΩ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ» του Μηνά Βιντιάδη. 

Τι ονειρεύομαι; Να μπορέσω έναν χειμώνα να μην δουλέψω και να ζήσω κάπου μακριά από δω, σε μια ερημιά, με τον σκύλο μου, τα μουσικά μου όργανα και τα τσιγάρα μου.

Μετάφραση: Μαρία Τσατσαρώνη, Γιώργος Καραμίχος Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Μόσχος, βασισμένη στη σκηνοθεσία του Διαγόρα Χρονόπουλου Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα Βοηθός φωτιστή: Ναυσικά Χριστοδουλάκου.
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ορφέας Αυγουστίδης Πέτρος Λαγούτης Βίκυ Παπαδοπούλου Χρήστος Σαπουντζής.

Info
ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΣΙΣ: Λεωφ. Κηφισίας 14, Αθήνα, Τηλέφωνο Κρατήσεων: 210 77 18 943. ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ: Τετάρτη 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:30 & 21:00, Κυριακή 20:00. ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Τετάρτη-Παρασκευή Κανονικό 18€, Μειωμένο 15€, Ανέργων 12€/Σάββατο-Κυριακή Κανονικό 20€, Μειωμένο 17€. Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ