«Πριν την αποχώρηση» των Μπέτυ Αρβανίτη και Περικλή Μουστάκη

prin-tin-apoxorisi
ΤΡΙΤΗ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας από τις 6 Noεμβρίου το έργο του Thomas Bernhard, του κορυφαίου Αυστριακού συγγραφέα που με το συνολικό του έργο σφράγισε τη γερμανόφωνη λογοτεχνία το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Oι σοβαρές προτάσεις αποτελούν το κονίαμα που συγκρατεί τις κωμικές προτάσεις, από τις οποίες είναι γεμάτο το έργο μου (…) Τ.Β.

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη πολύ επιτυχημένη και βραβευμένη παρουσίασή του στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (με 15.000 θεατές) σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, το «Πριν την αποχώρηση» θα κάνει πρεμιέρα στις 30 Οκτωβρίου Νοεμβρίου σε μετάφραση Βασίλη Πουλαντζά και σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη

Ο Νίκος Μαστοράκης συνεργάζεται για έβδομη φορά με το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας – το θέατρο απ’ όπου ξεκίνησε να σκηνοθετεί το 1994 με το «Τρίπτυχο» του Χεράντιαν Ράιντερς - και για πέμπτη φορά με τη Μπέττυ Αρβανίτη.

Οι προηγούμενες συναντήσεις τους ήταν:

  •  «Παλιοί καιροί» του Χ. Πίντερ, 1996
  • «Επιστροφή» του Χ. Πίντερ, 2001
  • «Ο Γλάρος» του Αντον Τσέχοφ, 2002
  • «Μαρία Στιούαρτ» του Φρήντιχ Σίλλερ, 2003

Στο «Πριν την αποχώρηση» ο Benrhard δίνει πολιτικές διαστάσεις σ΄ ένα ψυχολογικό οικογενειακό δράμα. Το έργο είναι μία πολιτική σάτιρα που αποκαλύπτει την «αρρώστια» του δυτικού πολιτισμού με γκροτέσκα διάθεση, είναι  μία κωμωδία της γερμανικής ψυχής...

Η πρώτη του παρουσίαση, το 1979, ήταν ένας θρίαμβος.

Η εφημερίδα Die Zeit έγραφε τότε:

Τί είναι λοιπόν το πριν την αποχώρηση; To ντεμπούτο ενός εντελώς καινούργιου Τhomas Bernhard; Ενός ανελέητου πολιτικού κωμωδιογράφου; Το έργο είναι φάρσα με θέμα τους ναζί, τους φασίστες που τους ξεσκεπάζει κάνοντάς μας να ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια;  Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Το «Πριν την αποχώρηση» είναι το πιο δύσκολο. Το πιο σκοτεινό, το πιο άρτιο απ όλα τα έργα του Bernhard. Όποιος θα δει σ αυτό μόνο τη σκανδαλώδη πλευρά (τις πολιτικές αναφορές και τα αστεία) δεν θα έχει καταλάβει το έργο.

H υπόθεση του έργου

Ο δικαστής Χέλλερ, ένας πρώην ναζί που κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη και  να αναλάβει ανώτατο κρατικό αξίωμα στη Γερμανία μετά τον πόλεμο, ζει με τις δύο αδελφές του προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή την ανάμνηση του ζοφερού παρελθόντος….

Πρωταγωνιστούν: Μπέττυ Αρβανίτη στο ρόλο της Βέρα, Περικλής Μουστάκης στο ρόλο του Ρούντολφ Χέλλερ, Σμαράγδα Σμυρναίου στο ρόλο της Κλάρα.

Μετάφραση: Βασίλης Πουλαντζάς Σκηνοθεσία : Nίκος Μαστοράκης Σκηνικά : Eλένη Μανωλοπούλου Kοστούμια : Eλένη Μανωλοπούλου Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου.

Info
Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Σκηνή Μπέττυ Αρβανίτη): Κεφαλληνίας 16Α  Κυψέλη, 210.883872, www.theatroodoukefallinias.gr.  Έναρξη παραστάσεων: 6 Νοεμβρίου 2019 Προπώληση viva.gr και στο ταμείο του Θεάτρου