Στην «Γουόντερλαντ» της Θάλειας Γρίβα

thaleia-griba
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Σκηνοθετεί το έργο της Ηρώς Κισσανδράκη που ανεβαίνει από 2 Νοεμβρίου στο Θέατρο 104.

Σε ένα σύγχρονο και δυστοπικό περιβάλλον, σε μία ασφυκτικά ποπ παράσταση, στην «Γουόντερλαντ» της Ηρώς Κισσανδράκη θα ταξιδέψουμε από τις 2 Νοεμβρίου στη σκηνή Black Box του Θεάτρου 104, σε σκηνοθεσία της Θάλειας Γρίβα. Ο χώρος και ο χρόνος μπερδεύονται και έτσι η «Αλίκη» του Λούις Κάρολ μεταμορφώνεται στην Α.Λ.Ι.Κ.Η. που ψάχνει την ταυτότητά της. Συνοδοιπόροι της σε αυτό το ταξίδι ο Πιλοφόρος, ο Λαγός, ο Ποντικός, ο Γάτος και η Κάμπια.

Η σκηνοθέτις συστήνεται στο click@life και μας ξεναγεί στην «Γουόντερλαντ».

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κέρκυρα και σπούδασα στην Πάτρα στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών και στην Αθήνα στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης.  

Σήμερα ζω στο Κουκάκι και μου αρέσουν σχεδόν όλα στη γειτονιά μου. Είναι μια ζωντανή γειτονιά, όλες τις ώρες της μέρας και της νύχτας, στο κέντρο της Αθήνας, γεμάτη νεολαία όλων των ηλικιών, τίγκα στους κατόχους σκύλων, δίπλα στο λόφο του Φιλοπάππου, με κάθε γούστου μαγαζιά για να βγεις και ανεκτικούς γείτονες όταν κάνεις πάρτι ή έχεις ντέρτια και ακούς ροκ στις 5 το πρωί. Το μόνο κακό είναι ότι πλέον δεν βρίσκεις σπίτι με τίποτα κι ενώ έχω πείσει τους φίλους μου να μετακομίσουν κοντά, δεν μπορούν να το κάνουν.

Αν εξαιρέσουμε το σκηνοθέτης που το πρωτοείπα όταν ήμουν 6 με 7 ετών, μικρή ήθελα να γίνω μουσικός, ψυχολόγος και τεχνολόγος ιατρικών οργάνων.

Η πρώτη παράσταση που είδα με σημάδεψε. Ήταν ο Τζακ και η Φασολιά (αν διαβάζει κάποιος που ήρθε πριν 30 χρόνια στην Κέρκυρα περιοδεία με αυτό το έργο, ζητώ συγγνώμη). Ανέβηκα πάνω στη σκηνή και επιτέθηκα σε έναν από τους ηθοποιούς, που έπαιζε το Γίγαντα, φωνάζοντας «Φύγε, Τζακ, τον κρατάω!», για να σώσω τον Τζακ. Νομίζω ότι η πορεία μου είχε ήδη αποφασιστεί. Βέβαια, πήγα και μουσικό σχολείο, οπότε κάπως καλλιεργήθηκε όλο αυτό.

Δεν θέλω να αναφέρω συγκεκριμένα ερεθίσματα, γιατί νομίζω ότι τα κρύβω καλά, αλλά σίγουρα έχω επηρεαστεί από τα παραδοσιακά παραμύθια, τα θρίλερ της δεκαετίας του 90, τη new wave μουσική σκηνή και το αστυνομικό μυθιστόρημα.

Στο «Γουόντερλαντ» βλέπουμε ένα μετακείμενο της Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων με τους βασικούς ήρωες να βρίσκονται σε έναν μεταγενέστερο χρόνο και να προσπαθούν να ξεφύγουν από την αναγκαστική ρουτίνα που τους επιβάλει η «Βασίλισσα».

Η ιδιαιτερότητα του έργου είναι ότι μιλάει για πολύ πραγματικές συνθήκες με αλληγορικό τρόπο, ενώ η επικαιρότητά του το ζήτημα της ταυτότητας και της ελευθερίας, που νομίζω ότι είναι κομβικό σημείο, για κάθε άνθρωπο.

Το θέατρο που θέλω να κάνω είναι αυτό που βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στις ψυχικές διεργασίες. Αν μπορεί κάποιος, έστω και ένας θεατής, να βρει την απάντηση σε μια ερώτησή που μόνο αυτός ξέρει, όταν δει την παράσταση, θα έχω συνομιλήσει με έναν άνθρωπο χωρίς να χρειαστεί να ανταλλάξουμε κουβέντα.

Σύλληψη – Δραματουργία: Ηρώ Κισσανδράκη. Σκηνοθεσία: Θάλεια Γρίβα. Σκηνικά – Κοστούμια: Roger Legrand. Μάσκες: Μάρθα Φωκά. Μουσική Σύνθεση – Ηχητικό Περιβάλλον: Γιώργος Μιζίθρας. Κίνηση – Χορογραφίες: Χριστιάνα Κοσιάρη. Φωτογραφίες / teaser: Χρήστος Συμεωνίδης. Βοηθός Σκηνοθέτη / Βοηθός Παραγωγής: Μαρία Κεσίλογλου. Μακιγιάζ: Ματίλντα Κονόμη. Διδασκαλία Νοηματικής Γλώσσας: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου. Δημιουργία Αφίσας: Dealú. Παραγωγή: Urban Theatre

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Δανίκας, Ηρώ Κισσανδράκη, Έλενα Μεγγρέλη, Δημήτρης Γερολυμάτος

Στην παράσταση ακούγεται η φωνή της Ιωάννας Ασημακοπούλου.

Info
Θέατρο 104 (Σκηνή Black Box), Ευμολπιδών 41, Γκάζι-Μετρό Κεραμεικός
Ημερομηνία: Πρεμιέρα: Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019, στις 21.15. Παραστάσεις: κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.15. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά
Πληροφορίες: Τηλ.: 2103455020
Τιμές Εισιτηρίων: 12 ευρώ, 8 ευρώ-μειωμένο
Προπώληση: Viva.gr

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ