«Mute»: Μαζί και μόνοι στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

mute
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ιδιαίτερη, αστεία και μελαγχολική παράσταση που γίνεται σωματικός άθλος για τον Γιώργο Χρυσοστόμου.

Σιωπηλοί ήρωες ξεπηδάνε από το μυαλό και με τη μορφή του Γιώργου Χρυσοστόμου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου όπου ο ηθοποιός παρουσιάζει με την παράσταση «Mute» ένα πολύ προσωπικό, πρωτότυπο και μακριά από τις εδραιωμένες εμπορικές φόρμες είδος θεάτρου.  

Λίγη παντομίμα, μουσική σε ρόλο συμπρωταγωνιστή, σωματική υπερπροσπάθεια, ερμηνευτική ετοιμότητα και πολλή, μα πολλή, μοναξιά συνθέτουν το βωβό one man show που εκτυλίσσεται στη θεατρική σκηνή. Την ιδέα της παράστασης κυοφορούσε ο Χρυσοστόμου για χρόνια στο μυαλό του προτού την εκμυστηρευτεί στη Σοφία Πάσχου για να της δώσουν μαζί το σχήμα που σήμερα φέρει. Το «Mute» (Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου, Γιώργος Χρυσοστόμου) πρόκειται για μια εμπειρία που δοκιμάζει το κοινό- και τον Χρυσοστόμου. «Τα λόγια είναι περιττά» αναφέρει ο ίδιος στο σημείωμά του. Δεν υπάρχουν λόγια για την ανθρώπινη μοναξιά, δεν υπάρχουν λέξεις να την εκφράσουν.  

Υπάρχουν όμως εικόνες και συναισθήματα τα οποία εμείς κοινωνούμε μέσω μιας σιδερένιας σκαλωσιάς (Σκηνικά-κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού) η οποία δημιουργεί τη σκηνή του «Mute», μια διάφανη από τοίχους και διακριτικότητα πολυκατοικία. Σε αυτή την πολυκατοικία κατοικούν οι ήρωες της παράστασης, άνθρωποι πιο πολύ μόνοι παρά μοναχικοί, κλεισμένοι στους εαυτούς, τα παθήματα και τα διαμερίσματά τους, άνθρωποι σιωπηλοί που δεν μπορούν να μιλήσουν γιατί δεν μπορούν να ακούσουν. Ένας παράγει μουσική, ένας άλλος φοβίες, ένας γυμνάζεται εμμονικά, ένας άλλος παθιάζεται με το σεξ εμμονικά, ένας πενθεί και ένας πεθαίνει.   

Ένας άνθρωπος που κυνηγά το μυαλό του, ένας άνθρωπος που αρνείται τις λέξεις. Μια πολυκατοικία. Ένας μαέστρος, ένας ηλικιωμένος, ένας φοβιτσιάρης, ένας γυμναστής, ένας σεξομανής, ένας γκαντέμης... Τι τους συνδέει; Είναι ένας ή περισσότεροι; Κάποτε όλα διαλύονται• οι λέξεις έρχονται απρόσμενα. Μια παράσταση με μουσική χωρίς μουσικούς, με λέξεις χωρίς λέξεις. Μια παράσταση που κάποιος τολμά να ανοίξει την πόρτα του δωματίου του και να δείξει τι πραγματικά υπάρχει μέσα σε αυτό. 

 Ο Χρυσοστόμου μπαινοβγαίνει σε αυτούς τους χαρακτήρες με τη βοήθεια της μουσικής (Μουσική επιμέλεια: Φωτεινή Γαλάνη), της αξιοθαύμαστης κίνησης (Βοηθός σκηνοθέτη - κίνηση: Ηλιάνα Γαϊτάνη), της πρακτικής ενδυματολογικής εμφάνισης και φυσικά της υπόκωφης ερμηνευτικής του δύναμης. Βγαίνει στη σκηνή δημιουργώντας με τη μία μια ιδιαίτερη σχέση με το κοινό. Χωρίς να βγάλει άχνα γίνεται αστείος, μίζερος, ενοχλητικός. Η ερμηνεία του είναι άμεση, εκφραστική, σωματική. Χωρίς όμως να γίνεται υπερβολικός. Ίσως σε κάποια σημεία να μην είναι τόσο ξεκάθαρος, ίσως και να κουράζει ελαφριά σε κάποια άλλα. Όμως ψεύτικος ή καρικατούρα δεν γίνεται ούτε στιγμή. Εξαντλείται σωματικά για να κάνει αυτούς τους ήρωες ένα κι έπειτα πάλι να τους σπάσει σε πολλά κομμάτια. Εξαντλείται ερμηνευτικά για να δώσει «φωνή» στους σιωπηλούς του χαρακτήρες ώστε αυτοί με τη σειρά τους να «μιλήσουν» στον καθένα μας. Και μας «μιλάνε».  

Συντελεστές  
Ιδέα: Γιώργος Χρυσοστόμου
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου, Γιώργος Χρυσοστόμου
Δραματουργία: Juan Ayala
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική επιμέλεια: Φωτεινή Γαλάνη
Σχεδιασμός φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη - Επιμέλεια κίνησης: Ηλιάνα Γαϊτάνη 
Παίζει ο ηθοποιός Γιώργος Χρυσοστόμου

Info
Θέατρο του Νέου Κόσμου- Κεντρική Σκηνή
Έως 24/11
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21.00
Σάββατο στις 18.30
Κυριακή στις 21.30
Τηλ: 210 9212900
Προπώληση: viva.gr

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ