Πάρις Λεόντιος: «"Οι Μίμοι του Ηρώνδα" απεικονίζουν τα διαχρονικά μοτίβα της ανθρώπινης συμπεριφοράς»

paris-leontios
ΤΡΙΤΗ, 05 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ο ηθοποιός συμμετέχει στην παράσταση της Άννας Κοκκίνου στο Θέατρο Σφενδόνη.

Μετά την καλοκαιρινή τους ανάπαυλα, Οι Μίμοι του Ηρώνδα σε σκηνοθεσία Άννας Κοκκίνου, επέστρεψαν δριμύτεροι στο θέατρο Σφενδόνη, ξαναδουλεμένοι (γιατί ποτέ δεν ησυχάζουν!), ανανεωμένοι και, πάνω απ’ όλα, αποφασισμένοι να προκαλέσουν μεγάλη ταραχή.

Το μαγικό σύμπαν των Μίμων, πιο κοντά στις περιοχές της Νέας Κωμωδίας, έρχεται πληθωρικό και υποκριτικά ακραίο, ν’ αποκαλύψει τις πρώτες ακόμα πηγές της έκφρασης. Με τους ανθρώπινους τύπους του, μαστροπούς, μεσίτρες, δασκάλους, βιοτέχνες, την ατμόσφαιρα της πολιτείας, τον θόρυβο των δρόμων της, τα μαγαζιά, τα δικαστήρια, τα σχολεία και τα κακόφημα σπίτια της. Ένας κόσμος που βρίσκει τρόπους να ευχαριστιέται και να ευχαριστεί, να διασκεδάζει, να επιβιώνει με πονηριά και χάρη, αν και φτωχός και ξεπεσμένος,  προσφέροντας στιγμές ακριβής ευφορίας. Γιατί πάντα, σε στιγμές που όλα είναι μπερδεμένα και σκοτεινά, πηγαίνοντας κανείς στις πηγές, αποκομίζει γνώση κι ευχαρίστηση, την οποία ελπίζει απλόχερα να προσφέρει στους άλλους.

Εκ των ηθοποιών της παράστασης, ο Πάρις Λεόντιος συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα στον Άγιο Δημήτριο Ζάρακα, ένα χωριό στα νότια του Πάρνωνα.

Σήμερα ζω στο Πολύγωνο, σ' έναν "χωριάτικο" δρομάκο με μπόλικα δέντρα. Είμαι ευτυχής που στη γειτονιά μου κυκλοφορούν τόσοι πολλοί δεσποζόμενοι σκύλοι και τόσες πανέμορφες, διαφορετικές, μποέμ γάτες. Το μόνο που δεν μου αρέσει είναι η κόντρα ανηφόρα - και αυτό μόνο όταν είμαι βαριά φορτωμένος απ' τη λαϊκή αγορά.

Μικρός ήθελα να γίνω ζωγράφος. Η αφορμή για να ασχοληθώ όμως τελικά με το θέατρο ήταν μία και σημαντική: Πέντε ολόκληρα σχολικά, εφηβικά χρόνια συμμετείχα με κάθε τρόπο (έπαιζα, χόρευα, ζωγράφιζα, έραβα) στις παραστάσεις της θεατρικής μας ομάδας. Με σημάδεψε, έτσι ώστε μοιραία, όταν τέθηκε το ερώτημα τι θα κάνω στη ζωή μου, η μόνη απάντηση ήταν "Θέατρο". Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι ήμουν κακός μαθητής και δεν χρειάστηκε να μπω σε διλήμματα του τύπου Ηθοποιός ή Φαρμακοποιός, Δικηγόρος κ.τ.λ., όπως άλλοι φίλοι μου.

Οι θεατρικές μου σπουδές ξεκίνησαν στο Γυμνάσιο Μολάων, όταν πήγαινα στη Β' τάξη, δεκατριών χρονών. Είχα την τύχη να ενταχθώ από τότε στο Θεατρικό Εργαστήρι του σχολείου μου, από το οποίο δεν έφυγα ουσιαστικά ποτέ. Εκεί έμαθα του κόσμου τα πράγματα. Στη Σχολή Θεοδοσιάδη, απ' όπου αποφοίτησα το 2017, έκανα εντατικότερη εξάσκηση στο σώμα και τη φωνή και ήρθα σε επαφή με σημαντικούς ανθρωπους του χώρου, που ήταν καθηγητές μου.

Οι καλλιτεχνικές μου επιρροές είναι το αρχαίο δράμα και οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί.

Οι Μίμοι του Ηρώνδα δεν είναι μία, αλλα επτά διαφορετικες ιστορίες με κοινή αισθητική και με κεντρική ιδέα την απεικόνιση διαχρονικών μοτίβων ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η πνιγηρή αγωνία της μάνας για την προκοπή του αντιδραστικού γιου, οι γυναικείες συμμαχίες εναντίον του ανικανοποίητου της ορμής, ο προσκυνηματικός τουρισμός από ανία.

Οι δύο βασικοί μου ρόλοι είναι ο Κότταλος, ο αντιδραστικός γιος που λέγαμε, και ο Γάστρων, το αντικείμενο του πόθου της ζηλιάρας αφεντικίνας του.

Δεν πρόκειται για θεατρικό έργο, έτσι όπως το εννοούμε στο θέατρο. Μάλλον είναι μια κατηγορία από μόνο του. Μια σειρά καθημερινών σκηνών γραμμένων σε ιαμβικό μέτρο τον 3ο αιώνα π.Χ., με πρόσωπα που μιμούνται αναγνωρίσιμους τύπους ανθρώπων μέσα σε κάθε κοινωνία. Έχει χιούμορ και επιθεωρησιακή διάθεση, είναι ιδιαίτερα απαιτητικό από πλευράς σωματικής έκφρασης και κίνησης (το απαιτεί η "Μίμιση") και νομίζω η πεμπτουσία της παράστασης έχει να κάνει κυρίως με το πρόσωπο και το όραμα της Άννας Κοκκίνου, που σκηνοθετεί.

Η επικαιρότητά του είναι η διαχρονικότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Θέλω να κάνω θέατρο με θήτα κεφαλαίο. 

Μετάφραση: Θεόδωρος Στεφανόπουλος
Σκηνοθεσία: Άννα Κοκκίνου

Σκηνικά: Κέννι Μακ Λέλλαν Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Βελιώτης Μάσκες: Μάρθα Φωκά Επιμέλεια Κίνησης: Βρισηίδα Σολωμού Βοηθοί Σκηνοθέτιδος: Ειρήνη Κουμπαρούλη Φωτογραφίες: Μαρούσα Θωμά Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελεάννα Γεωργίου

Ερμηνεύουν: Ρηνιώ Κυριαζή, Νίκος Νίκας, Ρίτα Λυτού, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Πάρις Λεόντιος, Άννα Κοκκίνου

Info
Θέατρο Σφενδόνη: Μακρή 4, Μακρυγιάννη (Μετρό στάση Ακρόπολη), Τηλ.: 215 515 8968. Παραστάσεις: Από 1 Νοεμβρίου. Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 18.30. Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ). Τηλεφωνικές κρατήσεις: 215 515 8968 (Τετάρτη έως Κυριακή 14.00-21.00). Εκστρατεία Βοηθήστε να σωθεί το θέατρο Σφενδόνη. Προπώληση: ticketservices.gr, 210 72 34567

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ