Γιώργος Χρυσοστόμου: «Σήμερα όλοι οι άνθρωποι είναι στο mute επικοινωνιακά»

mute-giorgos-xrusostomou _dm_
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ο ηθοποιός μιλά στο clickatlife για το βωβό show που έστησε μαζί με την Σοφία Πάσχου στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Νέου Κόσμου.

Αυτή την περίοδο, ο Γιώργος Χρυσοστόμου αλώνει την Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Νέου Κόσμου με ένα βωβό one man show, το «Mute». Μία θεατρική ιστορία που στριφογύριζε μες στο μυαλό του εδώ και δύο χρόνια και κατάφερε να την κάνει από σκέψη πραγματικότητα χάρη στη βοήθεια της Σοφίας Πάσχου των Patari Project. 

Γιώργο, ποια είναι η ιστορία του Mute;

Ένας άνθρωπος που κυνηγά το μυαλό του, ένας άνθρωπος που αρνείται τις λέξεις. Μια πολυκατοικία. Ένας μαέστρος, ένας ηλικιωμένος, ένας φοβιτσιάρης, ένας γυμναστής, ένας σεξομανής, ένας γκαντέμης... Τι τους συνδέει; Είναι ένας ή περισσότεροι; Κάποτε όλα διαλύονται, οι λέξεις έρχονται απρόσμενα. Μια παράσταση με μουσική χωρίς μουσικούς, με λέξεις χωρίς λέξεις. Μια παράσταση που κάποιος τολμά να ανοίξει την πόρτα του δωματίου του και να δείξει τι πραγματικά υπάρχει μέσα σε αυτό. 

_dm_
Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του έργου;

Με τη Σοφία γνωριστήκαμε σε μία παράσταση του Θωμά Μοσχόπουλου, στην οποία είχε επιμεληθεί την κίνηση. Άρχισα να παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τις δουλειές της με το Patari Project, μάλιστα μία παράσταση την είδα τέσσερις φορές! Πριν δυο χρόνια, με μεγάλη συστολή, μοιράστηκα μαζί της υλικό που είχα για πάρα πολλά χρόνια στο μυαλό μου και την ρώτησα πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει παράσταση.

Έκτοτε συναντιόμασταν αραιά, παράλληλα με τις δουλειές και τη ζωή μας. Η Σοφία σκέφτηκε την ιδέα ότι όλοι αυτοί οι ήρωες, για τους οποίους εγώ της μιλούσα, θα μπορούσαν να είναι μαζί και χώρια- μαζί και μόνοι σε μια πολυκατοικία..και ετσι ξεκίνησαν όλα. Το άυλο έγινε ξαφνικά πραγματικό και το όνειρο μου έγινε χειροπιαστό.

Εσύ επέλεξες να το βαφτίσεις «Mute»;

Η νονά είναι η Σεσίλ Μικρούτσικου, γιατί εμεις είχαμε φάει ένα τρίμηνο να ψάχνουμε έναμονλεκτικό, αλλά δε μας έβγαινε τίποτα ωραίο και είχαμε 2 ακραίες λύσεις. Η μία ήταν να το πούμε Daniel και η άλλη ήταν να το ονομάσουμε «Ο άνθρωπος που δεν αγαπούσε τις λέξεις». Ευτυχώς ήρθε η Σεσίλ! Εγώ έχω διαρκώς στο mute την τηλεόραση και παίζει άλλη μουσική πάνω από την εικόνα. Σήμερα όλοι οι άνθρωποι είναι στο mute επικοινωνιακά.

Είσαι από τους ανθρώπους που πατούν το mute στην καθημερινότητά τους;

Δυστυχώς θα έπρεπε να το πατάω, αλλά η παρόρμηση μου ανεβάζει την ένταση και ας πούμε ότι αν είχα πατήσει το mute στο παρελθόν θα είχα κερδίσει πολλές μάχες. Θεωρώ ότι στο mute ιμεγάλη σημασία έχει το timing. Το πότε θα μιλήσεις και το πότε θα σιωπήσεις στις σωστές συντεταγμένες.

Διαβάστε την κριτική του Mute εδώ.

_dm_

Ιδέα: Γιώργος Χρυσοστόμου
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου, Γιώργος Χρυσοστόμου
Δραματουργία: Juan Ayala
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική επιμέλεια: Φωτεινή Γαλάνη
Σχεδιασμός φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη - Επιμέλεια κίνησης: Ηλιάνα Γαϊτάνη 

Ερμηνεύει ο Γιώργος Χρυσοστόμου

Info
Θέατρο Νέου Κόσμου - Κεντρική Σκηνή. Έως 24/11. Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21.00. Σάββατο στις 18.30. Κυριακή στις 21.30.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ