Έφη Γούση: «Τα έργα του Τσέχωφ είναι σαν παρτιτούρες μουσικής»

efi-gousi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Συμμετέχει στην παράσταση «Ο γλάρος» του Άντον Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, στη σκηνή της Φρυνίχου.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος αναμετριέται για τρίτη φορά με τον Γλάρο του Άντον Τσέχοφ, ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, που μιλά με χιούμορ και αδυσώπητη αλήθεια για μεγάλα θέματα της ζωής: τη ματαίωση των ονείρων, τη σταδιακή υποταγή σε κάθε λογής συμβιβασμούς, αλλά και την αντίσταση σε ό,τι μας βαλτώνει, σε ό,τι αποτελεί εμπόδιο στην αέναη αναζήτηση της ευτυχίας. 

Η παράσταση που ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν ακολουθεί την ερευνητική διαδρομή και τη σκηνοθετική γραφή που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου στα δύο δημοτικά περιφερειακά θέατρα και αναπροσαρμόζεται για να ενσωματώσει στοιχεία της ιστορίας και της φυσιογνωμίας του νέου χώρου παρουσίασης στη Φρυνίχου. 

Εκ των ηθοποιών της παράστασης, η Έφη Γούση -είναι επίσης φωτογράφος και σκηνοθέτις- συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη και αποφοίτησα από την Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ το 2008, πριν απ' αυτό όμως, είχα τελειώσει και μία σχολή Διακόσμησης Εσωτερικών Χώρων. Σήμερα ζω ανάμεσα σε εξωτερικό και Αθήνα.

Μπορεί μικρή να ήθελα να γίνω καλόγρια, η υποκριτική όμως υπήρχε πάντα μέσα μου ως ένστικτο. Η φιλόλογος μου στην Γ' Λυκείου μου πρότεινε να δώσω εξετάσεις στο ΚΘΒΕ κι έτσι άρχισα να το σκέφτομαι πιο σοβαρά. Το επιχείρησα 3 χρόνια μετά.

Οι καλλιτεχνικές μου επιρροές είναι οι Pina Bausch, Bill Viola, Kate Mitchell, Romeo Castellucci, Sasha Waltz, Alexander Ekman, Hofesh Schechter, Damien Jalet, Anish Kapoor, Olafur Eliason, Vanessa Beekroft, Hieronymus Bosch, πολύ σινεμά, πολλά μουσεία, πολλά βιβλία.

Στον «Γλάρο» του Τσέχωφ άνθρωποι που ζουν στην όχθη μιας λίμνης είναι εγκλωβισμένοι στις επιλογές τους. Οι ήρωες είναι μαζί, αλλά δυσκολεύονται να συναντηθούν πραγματικά. Η μοναξιά και η ματαίωση τους κυριεύει.

Ο ρόλος μου είναι η Μάσα. Ένα κορίτσι 22 χρόνων, ντυμένη πάντα στα μαύρα ως ένδειξη πένθους για το μάταιο της ζωής της.

Ο Τσέχοφ είναι από τους αγαπημένους μου θεατρικούς συγγραφείς. Τα έργα του είναι σαν παρτιτούρες μουσικής. Το δράμα και η κωμωδία φωτίζονται ταυτόχρονα.

Η επικαιρότητα του έργου είναι το ίδιο το κείμενο, οι ανησυχίες του σε σχέση με το θέατρο και την τέχνη, το ότι δε δίνονται ευκαιρίες στη νέα γενιά.

Θέλω το θέατρο που κάνω να έχει ποίηση, μαγεία και όνειρο.

Επόμενα σχέδια; Θα φύγω στο εξωτερικό, θέλω να εξελίξω το πορτφόλιο μου στον τομέα της φωτογραφίας.

Μετάφραση:  Ξένια Καλογεροπούλου Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος

Συνεργάτης Δραματουργός: Σοφία Ευτυχιάδου Σκηνικά: RichardAntony Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμαρίγος Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Παράσχος                                   

Παραγωγή: Θέατρο Του Νέου Κόσμου - PanEntertainment

ΔΙΑΝΟΜΗ

  • Σόριν: Θανάσης Μιχαηλίδης                 
  • Αρκάντινα: Γιώτα Φέστα           
  • Τριγκόριν:   Γιώργος Βεργούλης
  • Τρέπλιεφ:   Γκαλ Α. Ρομπίσα                 
  • Νίνα: Χρυσή Μπαχτσεβάνη                  
  • Σαμράγιεφ: Στέλιος Νίνης                   
  • Πωλίνα: Ζωή Ιωαννίδη                        
  • Ντόρν: Αρτέμης Χαραλαμπίδης   
  • Μάσα: Έφη Γούση                     
  • Μεντβεντέγκο: Γιάννης Κοντός  
  • Γιάκοφ: Λάμπρος Γραμματικός   

Info
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: Φρυνίχου 14, Πλάκα, Τηλέφωνο Κρατήσεων:  210 32 22 464 Έως 16.01.2020. Διάρκεια παράστασης: 150 λεπτά. Τετάρτη και Κυριακή: 20.00
Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21.15
Προπώληση: viva.gr

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ