Γεωργία Παρασκευά, πού πάνε οι ήρωες των παραμυθιών μετά το τέλος της ιστορίας τους;

georgia-paraskeua
ΤΡΙΤΗ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το νέο της έργο «Η Επιστροφή των Παραμυθιών» παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά από τη θεατρική ομάδα ΜΠΟΕΜ στο Θέατρο Σταθμός σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.

Μία διαδραστική παράσταση για παιδιά, που φέρνει κοντά τον μαγικό κόσμο των Παραμυθιών με την πραγματικότητα των νέων τεχνολογιών παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά από τη θεατρική ομάδα ΜΠΟΕΜ στο Θέατρο Σταθμός σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. Ο λόγος για το νέο έργο της Γεωργίας Παρασκευά, «Η Επιστροφή των Παραμυθιών». Η θεατρική συγγραφέας συστήνεται στο click@life.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Έχω τελειώσει το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Αθηνών και τη Δραματική Σχολή Βεάκη.

Ζω από πάντα στου Ζωγράφου. Είναι μια περιοχή πολύ ζωντανή λόγω των φοιτητών. Μου αρέσει το ότι μπορείς να κυκλοφορήσεις άνετα και χωρίς να φοβάσαι γιατί έχει πολλά μαγαζιά που μένουν ανοιχτά μέχρι αργά. Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι δεν έχει καλή συγκοινωνία και ότι δεν έχει μετρό. Το περιμένουμε πώς και πώς να έρθει προς τα εδώ.

Μέχρι να τελειώσω το Δημοτικό ήθελα να γίνω δασκάλα αλλά αργότερα, όταν ξεκίνησα να πηγαίνω να βλέπω παραστάσεις, άρχισα να κάνω όνειρα καλλιτεχνικά.

Θυμάμαι είχα δει τον Πειρασμό του Ξενόπουλου στο Εθνικό Θέατρο και εκεί μπήκα στον πειρασμό να δω τι κόσμος είναι αυτός που ανοιγόταν μπροστά μου. Ένα δυο χρόνια μετά, πρέπει να ήμουν στο Γυμνάσιο, είχα πάει στο Ρεξ να δω το Βίρα τις Άγκυρες, μια παράσταση-φόρο τιμής για τα εκατό χρόνια της επιθεώρησης. Μαγεύτηκα και είπα: Αυτός είναι ο δρόμος μου.

Δεν έχω συγκεκριμένες επιρροές απλώς εμπνέομαι από παραστάσεις που βλέπω, από μουσικές που ακούω και βιβλία που διαβάζω τα οποία με αγγίζουν και με οδηγούν στο να δημιουργήσω κάτι.

«Η Επιστροφή των Παραμυθιών» είναι ένα θεατρικό έργο για παιδιά που έχω γράψει και κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις Εκδόσεις  ΔΩΔΩΝΗ. Είναι ένα έργο που πιάνει τους ήρωες των Παραμυθιών μετά το τέλος της ιστορίας τους. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε αναρωτηθεί τι γίνεται μετά τη λέξη «Τέλος». Οι δικοί μας ήρωες λοιπόν, ζουν ευτυχισμένοι στη χώρα των Παραμυθιών, κάπως σαν σταρ του Χόλυγουντ. Μέχρι που κάποια στιγμή μαθαίνουν ότι τα Παραμύθια δεν διαβάζονται πια και έχουν αντικατασταθεί από τάμπλετ, κινητά και υπολογιστές. Έτσι γίνονται μια ομάδα, κατεβαίνουν τη Γη και προσπαθούν να σώσουν τα Παραμύθια. Τώρα, το αν θα τα καταφέρουν θα το δείτε στην παράστασή μας.  Για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι αυτοί οι ήρωες δεν δίνουν απλώς έναν αγώνα για να σώσουν τα Παραμύθια σαν ιστορίες αλλά για να σώσουν και να κρατήσουν ζωντανό το Παραμύθι που έχει ο καθένας από εμάς μέσα του. Γιατί όσο και να μεγαλώνουμε «Όλοι έχουμε ανάγκη από λίγο Παραμύθι».

Θεωρώ ότι το έργο είναι επίκαιρο καθώς αναφέρεται στο θέμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της τεχνολογίας που πλέον έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Το συγκεκριμένο έργο μιλάει μεν για την αξία του βιβλίου αλλά συνδυάζει το βιβλίο με τη νέα τεχνολογία, δηλαδή τον κόσμο των Παραμυθιών με τον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ως εκ τούτου, η νέα τεχνολογία δεν παρουσιάζεται ως κάτι κακό και το βιβλίο ως κάτι καλό αλλά δίνεται έμφαση στο «πάντρεμα» αυτών των δύο.

unknown
Θέλω να κάνω θέατρο που με εκφράζει και με κάνει να εξελίσσομαι, είτε απευθύνομαι σε παιδιά είτε σε ενήλικες.

Επόμενα σχέδια; Να ξαναρχίσω να γράφω και να ολοκληρώσω κάτι που έχω αφήσει εδώ και καιρό. Και να εκδοθούν και τα άλλα δύο θεατρικά μου έργα το «Θα φάμε τα μουστάκια μας..» και οι «Ιστορίες για φίλους».

Κείμενο: Γεωργία Παρασκευά Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

Σκηνικά: Αγγελίνα Παγώνη Κουστούμια: Σάντρα Στεφανίδου Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης Κινησιολογία- Χορογραφίες: Αναστασία Γεωργαλά Φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη Γραφιστική επιμέλεια: Γιώτα Παρασκευά Βοηθός ενδυματολόγου: Φώτης Κομεσσάριος Βοηθός χορογράφου: Ευαγγελία Ρόζη

Παίζουν: Γιάννης Μπόγρης, Νίκος Σταματόπουλος Μαριάνθη Κολιάκη, Βίκυ Πεντεδέκα, Κορνέλια Κυριάκη

Info: Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα (Μετρό Μεταξουργείο). Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 12:00, και καθημερινές για σχολεία. Μέχρι 12/4. Εισιτήριο: 10 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο), 6 ευρώ (ομαδικές κρατήσεις). Διάρκεια: 60 λεπτά. Επικοινωνία: 210 52 30 267

Ομαδικές κρατήσεις (Σχολεία- Σύλλογοι):SDConceptΚατερίνα Σασλόγλου. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 7234149, 6970987499, 6934606151.

Οργάνωση παραγωγής: Θεατρική εταιρεία ΜΠΟΕΜ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ