7 θεατρικοί συγγραφείς, 7 σκηνοθέτες, 7 ηθοποιοί, 7 αναζητήσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

dimotiko-theatro-peiraia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Πρεμιέρα 24 Ιανουαρίου για την παράσταση «7 Αναζητήσεις - Η ιστορία της Ελλάδας μέσα από τις ραδιοφωνικές αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού».

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά πιστό στην προσπάθειά του για την ανάδειξη του νεοελληνικού έργου αλλά και την ανάδειξη της ιστορικότητας της ελληνικής ταυτότητας  παρουσιάζει την παράσταση «7 Αναζητήσεις - Η ιστορία της Ελλάδας μέσα από τις ραδιοφωνικές αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού». 

Με πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή Νίκου Διαμαντή  ανατέθηκε   σε 7 σημαντικούς έλληνες  θεατρικούς συγγραφείς  - Ρούλα Γεωργακοπούλου, Στέφανος Δάνδολος, Άκης Δήμου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Γιάννης Τσίρος, Μάκης Τσίτας, Θανάσης Χειμωνάς  - να γράψουν κείμενα εμπνευσμένα από τις συγκλονιστικές ραδιοφωνικές αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού.

Μιας εκπομπής που έχει χαραχθεί στη μνήμη των ελλήνων ακροατών ως υπενθύμιση ανθρώπων που χάθηκαν στο ρεύμα της ιστορίας. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, οι αναζητήσεις προσώπων μέσω του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μεταδίδονταν καθημερινά στο ραδιόφωνο. Οι 7 συγγραφείς καλούνται να θυμηθούν και να πάρω το νήμα από την τελευταία φράση της ιστορικής εκπομπής  «Έκτοτε τα ίχνη του χάνονται. Όποιος γνωρίζει κάτι παρακαλείται να.....»

Για τις «7 Αναζητήσεις» λοιπόν 7 σημαντικοί θεατρικοί συγγραφείς δημιουργούν 7 μονοπάτια αναζήτησης παρέα με 7 σκηνοθέτες οι οποίοι συνομιλούν με 7 ηθοποιούς,  σε 7 αφηγήσεις ζωής που σκιαγραφούν την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Γιατί άνθρωποι αναζητούν ανθρώπους. Μέλη της οικογένειας τους, συγγενείς φίλους…. Πόλεμος, μετανάστευση, εξαφάνιση, αιχμαλωσία, προσφυγιά… Κοινές πορείες που σταμάτησαν. Ανθρωποι χάθηκαν, εξαφανίστηκαν … Η αναζήτηση  τους  συμπίπτει με την ιστορία της Ελλάδας μέσα από τα μάτια ανθρώπων που έχασαν την ελευθερία τους, την πατρίδα τους, την οικογένειά τους, τη ζωή τους… Αναμνήσεις, αναζητήσεις, ερωτήματα και τελικά συγκλονιστικές μαρτυρίες.

Κείμενα: Ρούλα Γεωργακοπούλου, Στέφανος Δάνδολος, Άκης Δήμου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Γιάννης Τσίρος, Μάκης Τσίτας, Θανάσης Χειμωνάς

Σκηνοθεσία: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Θοδωρής Γκόνης, Αλίκη Δανέζη-Knutsen, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Νάνσυ Μπούκλη, Χάρης Πεχλιβανίδης, Θάνος Τοκάκης

Ερμηνεύουν: Μάνος Βακούσης, Λεωνίδας Κακούρης, Ρηνιώ Κυριαζή, Ηρώ Μπέζου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Άννα Φόνσου

Σκηνικά-Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα