Μαρία Φιλίνη: «Να μάθουμε να παίρνουμε την ευθύνη της ελευθερίας μας»

maria-filini
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Εκ των ηθοποιών της παράστασης «Η Αρχή του Αρχιμήδη» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου στο Skrow Theatre.

Της αρέσει να σχεδιάζει ταξίδια. Αν δεν είχε ασχοληθεί με την υποκριτική, θα ήθελε να γίνει λαϊκή τραγουδίστρια ή να έχει συνεργείο αυτοκίνητων ή να ζει στον Πύργο της Τήνου και να λαξεύει το μάρμαρο. Η Μαρία Φιλίνη, ηθοποιός και ιδρυτικό μέλος του Skrow theater group μαζί με τον Βασίλη Μαυρογεωργίου, συμμετέχει αυτή την περίοδο στην παράσταση που σκηνοθετεί ο δεύτερος, «Η Αρχή του Αρχιμήδη» και παρουσιάζεται φέτος για δεύτερη χρονιά.

Συστήνεται στο click@life και μιλά για τη σημασία του να παίρνεις την ευθύνη της ελευθερίας σου.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ναύπλιο, στη θάλασσα και στις πορτοκαλιές του παππού μου.

Σήμερα, ζω στα Εξάρχεια κοντά στην πλατεία. Μου αρέσει η λαϊκή αγορά της γειτονιάς, ο Αστέρας της και τα σκαλιά του, η μυστική Πύλη της, τα βιβλιοδετεία, η γεωγραφία της, η εφηβεία της και που αφήνω τα κλειδιά στον ψιλικατζή μου τον Άντυ. Δεν μου αρέσει το αξιοθέατο βίας για τουρίστες.

Μικρή ήθελα να γίνω ευτυχισμένη. Θυμάμαι τα καλοκαίρια ανεβάζαμε αυτοσχέδιες παραστάσεις με παραμύθια σε μία αυλή στη γειτονιά που μεγάλωσα. Ερχόντουσαν όλοι οι γείτονες και πλήρωναν εισιτήριο. Μετά τρωγαμε τα κερδη σε γαριδάκια και σοκολάτες. Ο ηθοποιός μου φαινόταν τότε φανταστικό επάγγελμα.

Τελικά, όντως το έκανα επάγγελμα και σπούδασα υποκριτική στη σχολή Αρχή της Νέλλης Καρρά.

Οι καλλιτεχνικές μου επιρροές είναι η εννοια της ελευθερίας, η Βιρτζίνια Γουλφ, ο Βέρθερος του Γκαίτε, ο Πύργος, η γειτονιά που μεγάλωσα, ο Κερτ Κομπέιν, η αδερφή μου, μια σειρα παιδικών βιβλίων που διάβασα που ειχε και τη Βασίλισσα των Πάγων, η Νταιάν Άρμπους, ο Στράτος Διονυσίου από ραδιόφωνο σε αυτοκινητο, η Ναν Γκολντιν, ο γερμανικός ρομαντισμός, η αδερφές Μπροντέ, η Μαρίνα Τσεβτάγιεβνα, η Πάτι Σμιθ, η Μαντόνα στα 90ς, η ρώσικη εκκλησιά στην Πλάκα και η θάλασσα και το τροχόσπιτο του μπαμπά μου και η Μίιλυ Χόλιντεϊ.

Η παράσταση «Η Αρχή του Αρχιμήδη» διαδραματίζεται σε ένα κολυμβητήριο, όπου ένας προπονητής κατηγορείται από ένα μικρο κορίτσι ότι φίλησε ένα αγοράκι στο στόμα. Παρακολουθούμε τις ώρες μετά από αυτό το συμβάν. Τις διαστάσεις που παίρνει, τους φόβους και τις αμφιβολίες που γεννά. Την τρομοκρατία της υποψίας.

Ο ρόλος μου είναι αυτός της διευθύντριας της πισίνας που προσπαθεί να χειριστεί την κατάσταση.

Το έργο πραγματεύεται τα όρια της ελευθερίας και δεν απαντά αλλά αφήνει τους θεατές να πάρουν θέση. Αυτό το θεωρώ επίκαιρο κι ενδιαφέρον. Να παίρνεις την ευθύνη της ελευθερίας σου.

Θέλω να συνεργάζομαι με ανθρώπους που θαυμάζω και αγαπώ, και να δημιουργούμε περιπέτειες που μπορείς να ζήσεις. Με ενδιαφέρει η έννοια της εμπειρίας στο θέατρο και οχι της απεικόνισης.

Συγγραφέας: Josep Maria Miró (*Βραβευμένος με το Premi Born de Teatre Award, 2011) Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου Σκηνογράφος: Θάλεια Μέλισσα Ενδυματολόγος: Ιφιγένεια Νταουντάκη Φωτιστής: Στέλλα Κάλτσου Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Σορώτος Βοηθός Σκηνοθέτη: Καλή Βοϊκλή

Παίζουν: Άγγελος Μπούρας, Σεραφείμ Ράδης, Μιχάλης Συριόπουλος, Μαρία Φιλίνη

Φωτογραφίες: © Πάτροκλος Σκαφίδας

Info
Skrow theater: Αρχελάου 5, Παγκράτι, 210 7235842. Από 3 Οκτωβρίου έως 22 Φεβρουαρίου. Μέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.00 & Κυριακή στις 18.00.. Προπώληση εισιτηρίων: https://bit.ly/2kycVhb. Τιμές εισιτηρίων: 13 € γενική είσοδος, 10 € φοιτητικό, μειωμένο, ομαδικό (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων), 8 € ανέργων/ΑΜΕΑ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

  • Στο site: www.skrowtheater.com
  • Στο τηλέφωνο: 2108938111
  • Στο δίκτυο καταστημάτων: Public
  • Στο ταμείο του θεάτρου: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 17:00 – 20:00 (Από 23/9).