«Μαμ» του Σάκη Σερέφα, μία γκουρμέ κωμωδία ενηλικίωσης

mam
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Από 2 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Άβατον.

Τι σχέση έχουν τα τηγανητά σαλιγκάρια με τον έρωτα;

Σε ποιο ποίημα καταλήγουν οι γιαγιάδες όταν φορούν παπούτσια με κόκκινες αερόσολες;

Γιατί τ’ αγκάθια των αναμνήσεων είναι ίδια με τα αγκάθια του ψητού σολομού;

Η Καλλιρρόη Βελέντζα σκηνοθετεί το «Μαμ» του Σάκη Σερέφα, μια ιστορία ενηλικίωσης γι’ αυτό το γλυκόπικρο πράγμα που λέγεται ζωή. Ένα αφήγημα κωμικό και ταυτόχρονα συγκινητικό με άφθονες δόσεις αγάπης και περίεργους γευστικούς συνδυασμούς.

Λίγα λόγια για την πλοκή

Στο «Μαμ» του Σάκη Σερέφα παρακολουθούμε την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει ο μοναχικός μαθητής Ζοζέφ με τον εξίσου μοναχικό οδηγό του σχολικού λεωφορείο, τον «Μεγάλο». Επί επτά χρόνια, καθισμένοι πλάι-πλάι συζητούν κι εξομολογούνται μυστικά, ερωτήματα και εμπειρίες. Ο «Μεγάλος» του εξηγεί τα πελώρια μυστήρια της απώλειας, του έρωτα, της αναζήτησης, της εσωτερικής γαλήνης και της ελευθερίας.

Για τον μαθητή αυτή η σχέση αποτελεί μια μύηση προς την ενηλικίωση, προς όλα τα ζόρια και τα όμορφα που τον περιμένουν.  Για τον οδηγό μια αφορμή για αναπόληση και απολογισμό της ζωής που πέρασε.

Ως «εργαλείο» για τις κουβέντες τους όλα αυτά τα χρονιά, χρησιμοποιούνται επτά μαγειρεμένες τροφές-μια για κάθε έτος, τις οποίες ο «Μεγάλος» προσφέρει και επεξηγεί, με τον μαθητή να καλείται ν’ ανακαλύψει-ως τελετουργία αυτογνωσίας, την ιδανική συνταγή για την παρασκευή του τέλειου ταραμά.

Στην προσέγγιση της Καλλιρρόης Βελέντζα, το flashback αυτής της τόσο ιδιαίτερης σχέσης που χτίστηκε μέσα από τα χρόνια, τις ατέλειωτες συζητήσεις και τα… τάπερ θα το παρακολουθήσουμε μέσα από τα μάτια της συντρόφου του Ζοζέφ. Η ίδια σκηνοθετεί όλη την αναπόληση, προκειμένου να τον βοηθήσει σχετικά με το επόμενο βήμα στη σχέση τους.

Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας
Σκηνοθέτης: Καλλιρρόη Βελέντζα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Έκτορας Γασπαράτος, Κωνσταντίνος Πασσάς και Καλλιρρόη Βελέντζα. Σκηνικά /κοστούμια: Ομάδα Re-act.

Info
Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, στο Γκάζι. Από 2 Δεκεμβρίου έως 11 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15. Διάρκεια: 100’. Εισιτήρια: 12 € (γενική είσοδος) και 8 € (μειωμένο). Κρατήσεις: στα τηλέφωνα 6948930181, 2103412689 και ηλεκτρονικά μέσω viva.gr